فردایکرمان ـ گروه جامعه: در حالی که پژوهشهای علمی و منابع معتبر دربارۀ تاریخ کرمان به شدت محدود و نایاب است، انتشار کتاب «دروازههای کرمان قدیم» بهعنوان یک منبع جامع و دقیق، نقشی کلیدی در معرفی تاریخ و فرهنگ این شهر کهن ایفا میکند.
این اثر تازه توسط «پیمان سلیمانی روزبهانی» و «سامان کارگر» که هر دو از متخصصان حوزۀ مرمت بافتها و بناهای تاریخی هستند نوشته شده است و در آن به موضوع معماری و شهرسازی شهرهای قدیم، ساختار دفاعی شهر و به صورت خاص دروازههای شهر کرمان قدیم پرداخته شده است.
همزمان با هفتۀ میراثفرهنگی و با حضور صالحیامیری ـ وزیر میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، استاندار کرمان، مدیرکل میراثفرهنگی استان و جمع دیگری از مقامات ملی و استانی این کتاب رونمایی شد.
به گزارش فردایکرمان، این کتاب در 262 صفحه و قطع خشتی تحریر شده و حاصل سالها تجارب و پژوهش نگارندگان در این حوزه و جمعبندی چهار ساله بر اساس تحقیق در متون تاریخی و تحلیلهای معماری و شهرسازی است.
سلیمانیروزبهانی دربارۀ ضرورت پرداختن به این موضوع یعنی دروازههای کرمان قدیم اظهار کرد: «دروازهها در کنار عملکرد و نقش اصلیشان که کنترل آمد و رفت و تامین امنیت ساکنین شهر بوده، نقشهای جدی و متنوع اجتماعی و سیاسی نیز داشتهاند که کمتر به آنها پرداخته شده و هر کدام از آنها باید برای پژوهشهای مربوط به شهرهای قدیم مدنظر قرار گیرد».
کارگر نیز در اینباره گفت: «کرمان از زمان شکلگیری و در دورههای توسعه و تغییر، به فراخور اهمیت و قدرت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، شاهد تغییرات عمده در نظام و ساختار شهرسازی و به صورت خاص حدود و ثغور فیزیکی بوده است و این تغییر برای دروازههای شهر به صورت اضافه شدن در مسیرِ دسترسیهای اصلیِ برونشهری یا تخریب در دورههای خاص و یا مرمت و بازسازی آنها اتفاق افتاده است».
این کتاب همزمان با برگزاری مراسم شروع جشن سه روزۀ اقامتگاههای بوم.گردی در تالار فرهنگ و هنر کرمان رونمایی شد.
کتاب «دروازههای کرمان قدیم » میتواند نقطۀ عطفی در پژوهشهای تاریخی و شهرسازی دربارۀ این شهر کهن باشد و با توجه به کمبود منابع مستند و علمی در این حوزه، انتشار چنین آثاری گامی مهم در راستای حفظ و معرفی میراثفرهنگی کرمان نیز به شمار میرود.
همچنین، این اثر فرصتی مناسب برای بازشناسی زوایای کمتر شناخته شده از تاریخ شهر در اختیار کارشناسان و علاقهمندان به تاریخ و معماری استان کرمان قرار میدهد و میتواند به عنوان منبعی مرجع در دانشگاهها و مراکز پژوهشی مورد استفاده قرار گیرد. / الف
*عکس: روابط عمومی استانداری کرمان
نظر خود را بنویسید