فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: قبل از اینکه به موضوع اصلی یادداشتم بپردازم اعتراف میکنم که خبر بازنشسته شدن مهندس محسن موحدی معاون میراثفرهنگی استان کرمان اصلا برایم خبر خوبی نیست. ایشان را در تمام سالیان خبرنگاریام میشناسم. علاوه بر فرهیختگی شخصیت فردیشان، دانش، تجربه و عشق پاکیزهای که به حوزۀ تخصصی خود یعنی میراث فرهنگی و آثار و بافتهای تاریخی دارند، باعث شده تا نام ایشان با اقدامات موثر در این عرصه گره بخورد. حالا اما شنیدهام قرار است بازنشسته بشوند. امیدوارم در قوانین و مقررات دولتی، تبصرهای و مادهای باشد که نگذارد صندلی این کارشناس حرفهای در این مجموعه خالی بماند.
و اما بعد؛ طی روزهای گذشته که جشن ملی بومگردیها در استان کرمان برگزار شده بود، یکی از چیزهایی که توجهم را به خود جلب کرد، جای خالی معاونت گردشگری استان در این رویداد بود. در اداره کل میراثفرهنگی، پنج معاونت شامل صنایعدستی، میراثفرهنگی، توسعه و مدیریت منابع انسانی و سرمایهگذاری و گردشگری تعریف شده است.
در جشن بومگردیها که موضوع آن مرتبط با حوزۀ گردشگری است، از چند نفر از افراد مطلع پیگیری کردم که معاون گردشگری استان که هستند و کجایند؟ گفتند آقای غلامرضا فرخی از مسئولیت معاونت گردشگری کنارهگیری کرده و کسی هم هنوز معرفی نشده است.
مرتضی نیکرو که در تاریخ هشتم اسفندماه بهعنوان سرپرست میراثفرهنگی استان معرفی شد، همان روز در گفتوگویی با فردایکرمان دربارۀ اینکه با حضور شما، تغییرات مدیریتی در میراثفرهنگی از چه زمانی رقم میخورد؟ گفت: «با توجه به اینکه در پایان سال و زمان شروع فعالیت ستاد سفرهای نوروزی قرار داریم، اولویت اصلی ما ستاد است. بعد از تعطیلات ایام نوروز این فرایند را آغاز خواهیم کرد».
با وجود این وعده که نیکرو داد اکنون که در هفتۀ نخست خردادماه هستیم تنها تغییری که در تیم مدیریتی او رخ داده معرفی نفیسه ایزدی بهعنوان معاون صنایعدستی است. بماند که دربارۀ انتخاب ایشان که پیش از این مسئول امور موزهها بودند و بیشتر میراثی هستند تا صنایعدستی، انتقاداتی وجود دارد اما حتما سرپرست اداره کل دلایل کافی برای این انتخاب خود دارد و حتما معاون جدید صنایعدستی نیز برنامهریزی لازم را برای ایفای نقش موثر خود در این مسئولیت دارند. موضوع این یادداشت این چیزها نیست بلکه میخواهم بابت خلف وعدۀ نیکرو در معرفی تیم مدیریتی خود، به او یک کارت زرد بدهم؛ اگر قرار است معاونان کنونی ابقا شوند، همین موضوع را اعلام کنند و اگر قصد بر تغییر است، تحولات را فرسایشی و به یک چالش در ساختار اداری این نهاد مهم تبدیل نکنند.
اگر بگویم در دولت چهاردهم، مهمترین نهاد دولتی در استان همین میراثفرهنگی است اغراق نکردهام چرا که دکتر طالبی استاندار کرمان در چند ماه گذشته بیوقفه سنگ گردشگری بر سینه زده و از تمایل و علاقه و ارادهاش به رونق گردشگری استان فراوان سخن گفته است بنابراین، اداره کل میراثفرهنگی استان کرمان حالا بار یکی از برنامههای مهم دولت در استان را بر دوش دارد و نباید فرصتسوزی کند. شاید خیلیها یادشان نباشد اما من که خبرنگارم یادم هست و به شما هم میگویم که ما در گذشته دلخوشیمان این شده بود که کسی از مقامات در جلسات رسمی فقط نام گردشگری را بر زبان بیاورد چه رسد به اینکه بخواهند کاری برای شکوفایی این مزیت درخشان استان ما بکنند! حالا که استانداری داریم که در دستۀ طرفداران رونق گردشگری ایستاده و برنامۀ گردشگری کرمان 1405 را مطرح کرده است، انتظارمان این است که نهاد متولی و تخصصی این حوزه، متفاوت از همۀ ادوار و حرفهایتر عمل کند.
هر برنامهای برای اینکه به ثمر بنشیند نیاز به رهبرانی دارد که تخصص و تجربه و بینش و اراده و شجاعت و جسارت کافی برای پیشبرد آن برنامه را داشته باشند، رهبرانی که بلد باشند چطور شبکهسازی کنند و هر فرصتی را به قول معروف در هوا بقاپند. اگر واقعا میخواهیم اتفاقی در حوزۀ گردشگری استان کرمان که رکود و رونق آن به وضعیت میراثفرهنگی و آثار تاریخی و صنایعدستی گره خورده بیفتد نباید منتظر معجزه ماند بلکه باید بیش از حرف، عمل کرد وگرنه، فرصتها یکی پس از دیگری میروند و ما همچنان دنبال راهحلهای نخنما میگردیم و در بهترین حالت، آرشیوها و بایگانیها را با برنامههای بیسرانجام پُرتر میکنیم!/ الف
نظر خود را بنویسید