فردایکرمان – گروه جامعه: رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان گفت: «نرخ مرگ نوزادان و کودکان در کرمان بالاتر از میانگین کشوری است. همچنین استان کرمان از نظر آمار مرگومیر ناشی از تصادفات، در صدر کشور قرار دارد».
مرتضی هاشمیان پنجم خردادماه در همایش بزرگداشت هفتۀ ملی جمعیت در کرمان افزود: «آمار سزارین نیز در استان کرمان بیش از استاندارد جهانی است که این مسئله میتواند در آینده بر میزان باروری تأثیر منفی بگذارد، بهویژه زمانی که زایمان نخست به شکل سزارین انجام شود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، وی در ادامه بیان کرد: «جمعیت یکی از اصلیترین اولویتهای دولت چهاردهم است و مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار دارد. این موضوع برای موجودیت کشور حیاتی است و باید به دغدغهای جدی برای همۀ ما تبدیل شود».
هاشمیان با اشاره به کاهش چشمگیر نرخ باروری در کشور گفت: «در دهه ۶۰ و ۷۰، نرخ باروری بیش از ۶ بوده اما اکنون به زیر ۲ رسیده است. این کاهش در دنیا بیسابقه است، کشورهایی که در مسیر توسعه قرار دارند در مدت ۸۰ تا ۹۰ سال به این سطح میرسند، در حالی که در ایران طی ۱۰ سال اتفاق افتاده است».
وی خاطرنشان کرد: «سرعت حرکت ما به سوی سالمندی، از همه کشورها بیشتر است و این مسئله نگرانکننده است».
هاشمیان جمعیت را یکی از مؤلفههای قدرت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خواند و افزود: «اگر با همین روند پیش برویم، در ۲۵ سال آینده از هر سه نفر، یک نفر سالمند خواهد بود».
وی یادآور شد: «در منطقهای راهبردی که اطراف آن را جمعیتهای جوان احاطه کردهاند، نیروی کار و وضعیت اقتصادی کشور با چالشهای جدی مواجه خواهد شد و ما باید آمادگی لازم را برای مواجهه با این جمعیت سالمند را داشته باشیم».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان به قانون جوانی جمعیت اشاره کرد و گفت: «این قانون در سال ۱۴۰۰ ابلاغ شده و وظایف متعددی را برای وزارتخانهها مشخص کرده است. وزارت بهداشت پرچمدار اجرای این قانون است، اما بهتنهایی نمیتواند پاسخگوی همۀ نیازها باشد».
وی تاکید کرد: «بسیاری از عوامل مؤثر بر کاهش فرزندآوری، نظیر افزایش سن ازدواج، از حوزۀ مسئولیت این وزارتخانه خارج است».
هاشمیان با بیان اینکه سن ازدواج در کشور بالا رفته و تولد اولین فرزند در سنین ۲۵ تا ۳۲ سالگی رخ میدهد، ادامه داد: «این تأخیر در ازدواج و فرزندآوری پیامدهای متعددی دارد و نیازمند ورود همۀ نهادهای فرهنگی، اجتماعی و اجرایی کشور است».
وی در ادامه با اشاره به ظرفیتهای موجود در استان برای درمان ناباروری گفت: «خوشبختانه در کرمان بالاترین سطح خدمات ناباروری ارائه میشود و اقدامات خوبی نیز در این زمینه صورت گرفته، اما ناباروری تنها بخش کوچکی از مسئله جمعیت است و جامعه هدف محدودی دارد. باید همۀ دستگاهها در کنار یکدیگر برای تحقق اهداف جمعیتی همکاری کنند».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان نقش رسانهها را در فرهنگسازی بسیار مهم دانست و افزود: «با قانون و اجبار به جایی نمیرسیم. باید گفتمان غالب جامعۀ ما در راستای ارزشگذاری به فرزندآوری و تکریم مادران باشد. مادری و بارداری باید بهعنوان یک ارزش شناخته شود و شرایط برای بارداری ایمن و زایمان بیخطر فراهم شود».
وی گفت: «اتفاقات مثبتی در حوزۀ همافزایی میان دستگاهها و ارتباط با دانشگاهها رخ داده، اما هنوز این دغدغهها بهدرستی به جامعه منتقل نشدهاند. باید تلاش کنیم این نگرانیها به زبان ساده و ملموس برای مردم بازگو شود و محیط اجتماعی نیز با این اهداف همسو شود. امیدوارم با همکاری همه نهادها، به سوی جامعهای جوان، پویا و سالم حرکت کنیم». /پ
نظر خود را بنویسید