مینا قاسمی –اولین جلسه از سلسله نشستهای تخصصیِ کانون ملی منتقدان تئاتر ایران در محل مجتمع فرهنگی هنری ارشاد برگزار شد. مهدی بذرافشان در ابتدای این نشست که عصر چهارشنبه 12 دیماه برگزار شد، پیرامون چگونگی تشکیل کانون هنر دفتر کرمان گفت: «دفتر کرمان کانون ملی منتقدان تئاتر ایران از سال 93 با گردهم آمدن تعدادی از دوستان راهاندازی شد و از آن زمان جریان نقد تئاتر در کرمان به طور علمی کلید خورد. اما قصهی نقد تئاتر کرمان، بعد از گذشت یکی، دو سال، دچار چالش شد. دوستانی که در همهی جلسات بودند میدانند که تقریبا این مسأله به جایی رسید که دیدیم دیگر جریان نقد مسیر خودش را پیش نمیرود و درواقع جلسات نقد شفاهی از جریان علمی و فنی خودش خارج شده است».
وی ادامه داد: «در آنزمان، هیاتمدیرهی دفتر کرمان تصمیم گرفت که تاکیدی بر برگزاریِ جلسات نقد شفاهی نداشته باشد و بر نقد مکتوب کار کند که البته مانعی هم نبود اگر گروهی در طی یکی دو سال گذشته درخواستی را مبنی بر اینکه میخواهم جلسه نقد برگزار کنم را ارائه میکرد، کانون میپذیرفت؛ اما این روند کمکم رو به افول گذاشت. از آنجا هم که در جریان اتصال و ارتباط دفاتر استانی به مرکز باید سال به سال گزارشی ارائه میشد اما طی دو سال گذشته هیچ گزارشی از دفتر کرمان ارسال نشد. این گزارش نیز درواقع تمدید فعالیت دفاتر است اما خب، دوستان عملاً ارتباطشان را قطع کرده بودند».
وی در ادامه با اشاره به اینکه پذیرفته شدن جلیل امیری به عنوان عضو رسمی کانون منتقدان ارتباط بین دفتر کرمان و مرکز را سهلتر کرد، بیان کرد: «زمانی که عضویت آقای امیری در کانون منتقدان قطعی شد تنها کانال ارتباطی ما با کانون ملی ایشان بودند. ایشان بودند که پیگیرِ راهاندازی دفتر کرمان شدند برای اینکه دفتر کرمان اولین دفتر استانی بود که در کشور راه افتاد.
وی افزود: «جلیل امیری میتوانست کانون کرمان را از صفر بسازد و هیات مدیره و مجمع عمومی را از اول تشکیل بدهد ولی همان کانون قبلی و با همان مجموعه قبلی دوباره احیاء و راهاندازی شد. و مقرر شد مدارک مورد نیاز اعلام شود و اگر دوستان دیگری هم راغب هستند به مجمع عمومی کانون بپیوندند، بعد از بررسی مدارکشان با همان ساختار قبلی وارد شوند».
بذرافشان خاطرنشان کرد: «در مرحلهی بعد، زمانی که کانون تهران پذیرفت، مجددا انتخاب هیاتمدیره جدید برگزار میشود و دفتر کرمان با یک ساختار تازه شروع به فعالیت میکند. ولی تا زمان شکلگیری مجمع عمومی و تا زمان رسیدن به نقطه نهاییِ هیات مدیرهی جدید، قرار است هیات مدیرهی قبل به کار خود ادامه دهد. درواقع همزمان با جشنواره تئاتر استانی هم بود که دفتر کرمان کلید خورد».
وی همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود با تأکید بر اینکه امروز حرکات و برنامههای جمعی در استان کرمان کم شده است، درمورد جلسات و نشستهای تخصصی کانون توضیح داد: «مسئلهی این جلسات، قصهی گفتوگو بود. واقعیت این است که حرکات و برنامههای جمعی در کرمان خیلی کم شده است به دلیل اینکه فعالیت مراکز تولیدی ما مانند موسسه موج نو، همایون و کانون هنر رو به کاهش گذاشته است. حالا کانون پیشقدم شده است تا دوباره آن جریان گفتوگوی فنی بین جامعه تئاتری کرمان راه بیافتد و دوستان از این طریق راجع به مسائل فنی تئاتر، فارغ از هرگونه حاشیه و مسائل غیرفنی با یکدیگر گفتوگو کنند تا بدینوسیله، خلأها و ضربههایی که فضای مجازی در سالهای گذشته به حرکت ما زد جبران شود. بههرحال آنقدر در این فضاها دچار حاشیه و مسائل غیرمهم میشویم که دیگر میبینیم که راه گفتوگوی تخصصی در بسیاری از موارد میسر نیست».
وی ابراز کرد: «امید است که جلسات چهارشنبههای کانون ادامه پیدا کند. در این جلسات به ترتیب تمام متخصصان و کارشناسان حوزه تئاتر دعوت خواهند شد تا درمورد موضوعات مختلف گفتوگو و صحبت کنیم».
بذرافشان در اینباره تصریح کرد: «واقعیت این است که ما در بعضی از مسائل تخصصی که به نظر میآید خیلی ساده هستند و همه معنیشان را میدانیم مشکل داریم. اینها در زمان اجرا و زمان صحبتکردن مشخص میشوند که این مسأله هم به این دلیل است که بخشی از جامعهی ما، در بعضی از مسائل اساسی مشکل دارد».
گفتنی است، موضوع این نشست با محوریت «گفتوگو دربارهی گزینش نمایشنامه و ضرورت اجرا»، با سخنرانی و گفتوگوی بین بابک دقیقی، جلیل امیری، مهدی جعفری و حضار در جلسه پیش رفت.
5221
نشست کانون ملی منتقدان تئاتر ایران (دفتر کرمان) برگزار شد
نظر خود را بنویسید