گروه جامعه ـ شورا و شهرداری کرمان که ماههای زیادی وقت صرف کردهاند تا در محاسبهی نرخ عوارض شهری به یک مبنای تازهای (که خود ادعا دارند کارشناسی است) دست یابند، حالا با زمزمههایی از درون خود شورا مواجه شدهاند که این اصلاح را بهویژه در حوزهی عوارض صنفی برنمیتابد؛ این در حالی است که فرصت زیادی برای تدوین و تصویب بودجهی سال آیندهی شهرداری کرمان باقی نمانده است.
ماهبانو معصومزاده؛ عضو شورای شهر کرمان اما، در نشست عمومی این هفتهی شورا، در صحن علنی، در اعتراض به این اصلاحات گفت: «پایین بودن گردش مالی شهرداری یک مسئله است، کاهش درآمد مردم هم مهم است. ما در شهر کرمان 26 هزار کسبه (واحد صنفی) داریم که یکچهارم جمعیت کل کرمان را شامل میشوند. اصلاح ساختار مالی شهرداری مهم است و باید از یکجایی شروع شود ولی مهمتر از این، خلق ثروت است نه اینکه عوارض کسبه را بخواهیم خیلی بالا ببریم».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی با بیان اینکه سال گذشته، دو هزار و 400 مورد لغو مجوز کسب در کرمان داشتیم، افزود: «باید یک استراتژی پیدا کنیم که با معضلات شهری براساس مردممحوری برخورد شود نه مشکلمحوری. خیلیها الان حتی در پرداخت اجارهها هم مشکل دارند و حتی صنایع ما دچار مشکلات خیلی زیادی هستند. در جریان تعیین عوارض، به ضربهی بزرگی که به این جمع بزرگ مردمی در کرمان وارد میشود دقت کافی داشته باشید».
معصومزاده اظهار کرد: «میتوان بهدنبال خلق ثروت برویم بهجای اینکه فشار بیشتری به مردم وارد کنیم». وی بیآنکه توضیح بیشتری دهد در اینباره بدهد، اضافه کرد: «حتی دولت در شرایط اقتصادی کنونی تصمیم گرفت بنزین را گران نکند. در نظر گرفتن مردم در شرایط فعلی کسبوکار باید مورد توجهی جدی باشد که فقط به منابع مالی فکر نکنیم».
عوارض را متعادل کردیم
علی خدادادی؛ عضو دیگر شورای شهر کرمان اما در پاسخ به معصومزاده گفت: «ما عوارض کسب را زیاد نکردیم بلکه متعادل کردیم. در خیلی از موارد، عوارض صنوف امسال کم شده است. صنف داشتیم که زیر 10 هزارتومان عوارض میپرداختند، ما اما این نرخ را برای سال آینده، متعادل و کارشناسی کردهایم».
محمد فرشاد؛ رئیس شورای شهر کرمان نیز اظهار کرد: «همهی شهرها از تهران تا سیرجان و زرند و بم را داریم مطالعه میکنیم. شهرداریها در همهی شهرها با مشکل مالی مواجهند اما با ضرسقاطع میگویم با برنامهریزیای که انجام شده، وضعیت مالی شهرداری کرمان به نسبت خیلی از شهرها مناسبتر است».
نرخ عوارض را علمی محاسبه میکنیم
وی افزود: «به مسئلهی خلق درآمد اشاره کردید؛ ما 11 عضو شورا هستیم که باید بگوییم شهردار از چه طریقی پول در بیاورد. ما اعضای شورا نباید مثل سایر مردم که از دور دستی بر آتش دارند و در جریان جزییات نیستند رفتار کنیم».
فرشاد ادامه داد: «دربارهی مسئلهی عوارض اصناف هم همانطور آقای خدادادی گفت؛ دارد بهصورت علمی معین میشود. از شهرهایی مثل شیراز و یزد و کرج و تهران دستورالعمل محاسبهی نرخ عوارض را گرفته شده، چندین جلسهی کمیسیون بودجه روی این مسئله کار کرده تا یک حالت استانداردی به خود بگیرد و هر شهروند بتواند بهراحتی عوارض خود را محاسبه کند و همهچیز شفاف باشد، تبعیض هم نباشد و خیلی هم به میزان درآمد ارتباطی نداشته باشد».
وی با اذعان به اینکه وضعیت اقتصادی مردم نابسامان است، گفت: «شورای شهر دنبال آن است که یک روش علمی و کارآمد را در محاسبهی نرخ عوارض پیاده کند».
مسائل کارشناسی را چالشی نکنیم
حسین چناریان؛ رئیس کمیسیون بودجه و منابع پایدار شورای شهر کرمان که تاکنون تلاش زیادی برای انجام این اصلاحات انجام داده نیز در این جلسه گفت: «از سال گذشته، برای تامین درآمدهای پایدار شهرداری، قرار شد اقداماتی صورت گیرد. در حوزهی لوایح مربوط به اصناف و واحدهای غیرصنفی و خدماتی و ویژه اقداماتی انجام شد و این، تصمیم شورا بود». وی افزود: «طبیعی است هر تغییر و تحول امر دو طرفهای است و حتما این را باید در نظر داشته باشیم که قرار است حجم و کیفیت خدمات و فعالیتهایی که شهرداری انجام میدهد، کارشناسی شود و ارزش واقعی این خدمت را تعیین کنیم و وقتی آن را به کسی ارایه میکنیم، بهای آن را طرف مقابل با رضایت و مشارکت بپردازد».
چناریان تصریح کرد: «اصلا اینطور نیست که شهرداری یکطرف با یک ماموریت خاصی ایستاده و بخواهد برای طرف مقابل اجحافی انجام دهد و پولی بگیرد. منبع ایجاد درآمدهای شهرداری در قبال خدماتی است که به مردم میدهد و میخواهیم در قالب کار منصفانه و کارشناسی و مشارکتی این اقدام را انجام دهیم».
وی با تاکید بر اینکه مشارکت مردم بسیار مهم است، افزود: «دستگاههایی که باید بهای خدمات را بپردازند، باید رضایت داشته باشند. ولی اگر این مسئله را چالشی کنیم و تبدیل به یک اقدام موضعی و دوطرفه کنیم درست نیست. ممکن است تصور شود که داریم اقدام غیرمنصفانه انجام میدهیم و این، تبعات منفی دارد».
چناریان یادآور شد: «شورا این خواسته را از شهرداری داشته و سال گذشته وقتی داشتیم بودجهی سال 97 را تعیین میکردیم بارها بحث بر این شد که آیا باید بدون برآورد و بررسی و اقدام کارشناسی عوارض را بگیریم که نمیدانیم درست یا نادرست؟ حق است یا ناحق؟».
وی با بیان اینکه اصلاح این بخش از لوایح بودجه، کار پیچیده و ظریف و زمانبری است، افزود: «ما این اقدامات را شروع کردیم ولی اگر قرار باشد در زمان شروع کار، بدون همافزایی و همراهی و تفکر شورایی این کار را به چالش بکشانیم نمیتوانیم موفق شویم».
وی گفت: «خبرنگاران بدانند که بحث ما، دلسوزانه و کارشناسی است».
عضو شورای شهر کرمان اضافه کرد: «اگر قرار باشد لایحهای بدهیم که موجب نارضایتی شود نمیتوانیم طرح را پیش ببریم. با طمانینه و حسننیت و بررسی همهی ابعاد باید کار را پیش برد».
سرانۀ 60 هزار تومانی عوارض در کرمان
سیدمهران عالمزاده؛ شهردار کرمان هم گفت: «سال گذشته 25 هزار واحد صنفی در شهر کرمان، یک میلیارد و 500 میلیون تومان عوارض به شهرداری پرداخت کردهاند که بهطور میانگین، سرانهی هر واحد صنفی، 60 هزار تومان میشود. آیا این 60 هزار تومان زیاد است؟ فکر میکنم در بردسیر و ماهان هم بیش از این پرداخت میشود بنابراین به نظر میرسد این، نه تنها رقم منصفانه و متعادلی نیست بلکه اگر شورا در گذشته این عوارض را رایگان میکرد و از اصناف پولی نمیگرفت، شاید محترمانهتر بود».
وی ادامه داد: «شورای محترم فراموش نکند که پایان سال قبل، به شهرداری گفت که لایحهی کارشناسی بیاورد و اعلام کرد چون لایحهی فعلی، کارشناسی نیست، ما چیزی از نرخ عوارض کم و زیاد نمیکنیم. شهرداری هم بر همین اساس، حداقل شش، هفت ماه ساعتها کار کرده و تجربیات شهرهای مختلف را بررسی کرده و حالا، به یک لایحهی عوارضی رسیده است». عالمزاده اظهار کرد: «اگر اعتقاد به کار کارشناسی داریم باید پای آن بایستیم؛ اگر اینطور نیست و میخواهیم 60 هزار تومان بشود 65 هزار تومان؛ به نظر من، کلا رایگان شود بهتر و محترمانهتر است تا لااقل بگویید کرمان تنها شهری است که هیچ عوارضی نمیگیرد چون یک میلیارد و 500 هزار تومان عددی در بودجهی شهرداری نیست».
شهردار کرمان تاکید کرد: «خواهش من این است شورای محترم که اعتقاد به کار کارشناسی دارد و تا امروز هم، هر موضوع کارشناسی به شورا آمده رای آورده، در لایجهای که بررسی میشود هم پای کار کارشناسی بایستد و اگر نواقصی دارد بگویند رفع کنیم».
به مردم واقعیات را خواهم گفت
وی با بیان اینکه بخشی از خلق ثروت از همین محلهاست، اظهار کرد: «گاهی خلق نمیکنیم ولی ثروت شهر را هم بهرایگان میفروشیم. به نظر من، از ظرفیتهای مختلف قانون در بخشهای مختلف برای خلق ثروت میتوان استفاده کرد آن هم با توجه شهرداریهای همرتبهی خودمان».
وی گفت: «قطعا گزارشی در اینباره را به شورا و مردم میدهم که در گذشته، عوارض کرمان نسبت به شهر یزد یک چندم بوده است. ما به چه قیمتی داشتیم شهرمان را اداره میکردیم؟ آن هم فقط یک عدهی معدودی از آن بهره میبردند. من فکر میکنم ما حق نداریم چنین رفتاری با شهروندان داشته باشیم».
عالمزاده با این حال اظهار کرد: «در نهایت دربارهی لایحهی عوارض، تصمیم با شورای شهر است و هرچه نهایی کنند ما اجرا خواهیم کرد».
به گزارش فردای کرمان، در این جلسه علی بهرامی و علیاکبر مشرفی غایب بودند. سیدمحمدرضا معینزاده میرحسینی؛ رئیس کمیسیون اصناف و گردشگری نیز نه در رد و نه در دفاع از این مقوله سخنی نگفت.
نظر خود را بنویسید