گروه جامعه ـ یک هفته پس از آنکه دو کودک گلفروش در شهر کرمان مورد آزار قرار گرفتند؛ استاندار کرمان جلسهای ویژه برای رسیدگی اساسی به مسئلهی کودکان کار تشکیل داد. در این جلسه که صبح روز یکشنبه، سیام دیماه برگزار شد؛ علاوه بر استاندار، معاونان سیاسیامنیتی و عمرانی وی، شهردار کرمان، فرماندار، مدیرکل اجتماعی استانداری، رئیس شورای شهر و معاون اجتماعی بهزیستی نیز حضور داشتند. در این جلسه اما هیچ نمایندهای از خیریههای فعال در این حوزه حضور نداشت.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در ابتدای جلسه، محمدجواد فدایی با اشاره به درخواست پیامکی که شهردار کرمان پس از ماجرای آزار دو کودک کار از وی داشته است، گفت: «پس از اتفاقی که در شهر کرمان رخ داد (خوراندن گل به دو کودک کار) شهردار محترم به من پیامکی داد و خواست تا فکری اساسی برای مسئلهی کودکان کار بشود و حتی پیشنهاد داد که با توجه به حساسیتی که وزیر محترم کار به این مسئله نشان داده، در جلسهی هیات دولت که بنده آن زمان حضور داشتم این موضوع را پیگیری کنم. من از ایشان دربارهی کارهایی که باید در استان انجام دهیم سوال کردم و دیدم در توان خود استان هست تا کار را انجام دهیم و فعلا نیازی به طرح مسئله در هیات دولت نداریم».
وی افزود: «با اینحال، در حاشیهی جلسهی هیات دولت، با وزیر محترم کار صحبت کردم. ایشان هم گفت که در کرمان، کار را شروع کنید، ما حمایت میکنیم». استاندار کرمان با بیان اینکه تاکنون برای ساماندهی کودکان کار نیز اقداماتی انجام میشده، ادامه داد: «اما این اقدامات با نواقص و کمبودهایی همراه است که باید آن را شناسایی و رفع کنیم».
وی سپس خواست تا اعضای جلسه، در اینباره نظرات خود را ارایه کنند.
حساب کودکان کار از متکدیان جدا شود
شهردار کرمان خطاب به استاندار گفت: «از شما تشکر میکنم. شما تنها کسی هستید که در این مدت، بهصورت کارشناسی و حمایتی به مسئلهی کودکان کار ورود کردید. مقامات دیگر هم دغدغههای خود را مطرح کردند اما فقط صحبت کردند ولی تنها کسی که اعلام آمادگی کرد تا کاری انجام شود شما بودید».
سیدمهران عالمزاده سپس با انتقاد از کمتوجهی به محرومیتهای شهر کرمان افزود: «همیشه در بحث محرومیت و فقر نگاهمان به مناطق دور افتاده بوده است اما در همین شهرک صنعتی، کسانی هستند که حتی کپر هم ندارند. آنقدر به نقاط کمتر توسعه یافته میپردازیم که مرکز استان مورد کمتوجهی قرار گرفته است».
وی با بیان اینکه علاوه بر کودکان کار، بیخانمانها هم ساماندهی شوند، تصریح کرد: «جمعیت اینها اما آنقدر بزرگ نیست که ساماندهی و رسیدگی سختی نیاز داشته باشد».
عالمزاده در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار کرد: «آییننامهی ساماندهی کودکان کار مبنای کار است که 11 دستگاه مسئولیت دارند و مسئول کارگروه هم، بهزیستی است».
فرماندار کرمان در واکنش به شهردار گفت: «دبیری این کارگروه با بهزیستی است و کارگروه آن، در قالب متکدیان و کودکان کار بهصورت مشترک در فرمانداری برگزار میشود».
شهردار اما از این وضعیت گلایه و اظهار کرد: «اینکه متکدیان و کودکان کار را با هم ببینیم یک ایراد است و باید مسائل این دو گروه، جداگانه دیده شوند و دو کارگروه را جداگانه تشکیل دهیم».
وی افزود: «شهرداری این کودکان را جمعآوری میکند ولی دیگر دستگاهها هم باید ورود کنند تا مسئله بهطور اساسی حل شود. الان اما پس از جمعآوری، این کودکان مجدد به خیابان برمیگردند».
شناسایی 25 کودک کار افغانستانی در کرمان
مهدی نیکویی، معاون خدمات شهری شهرداری کرمان هم در اینباره توضیح داد.
او گفت: «در خصوص کودکان کار و متکدیان، دو ماه قبل جلسات متعددی با حضور معاون وقت سیاسیامنیتی استانداری و مدیرکل امور اجتماعی استانداری و فرماندار کرمان برگزار کردیم. قرار شد فرمانداری متولی اصلی کار باشد و شهرداری طبق آییننامه کار شناسایی و جمعآوری را انجام دهد. از یک ماه قبل کار را به صورت اجرایی شروع کردیم».
وی افزود: «تنها در همین دیماه، 25 کودک و نوجوان افغانستانی در شهر کرمان شناسایی و جمعآوری شد. از این کودکان کار، فقط یک نفرشان ایرانی بودند». وی ادامه داد: «همچنین در این مدت، 66 مرد و 37 زن را جمعآوری کردیم که 12 نفرشان مرد افغانستانی هستند».
نیکویی تاکید کرد که مسئولیت کودکان افغانستانی را اداره اتباع باید بپذیرد اما آنها میگویند که نمیتوانیم این کار را انجام دهیم.
وی اظهار کرد: «در بین افرادی که جمعآوری میکنیم، متکدیان خانم هم هستند که اغلب اعتیاد دارند ولی کمپ ماده 16 برای انتقال آنها وجود ندارد. مسئول کمپ آقایان هم اخیرا گفت که دیگر ظرفیت نداریم!».
سوءاستفاده از کودکان کار
محمد فرشاد؛ رئیس شورای شهر کرمان نیز خواستار بومیسازی آییننامهی ساماندهی کودکان کار شد. وی همچنین گفت: «باید مسائل کودکان کار از متکدیان جدا دیده و رسیدگی شود. کودکان، پس از انتقال به اردوگاه باید توسط نهادهای مختلف ساماندهی شوند». وی افزود: «عدهای از این کودکان دارند سوءاستفاده میکنند و آنها را به بیگاری میکشند. باید یک اقدام همهجانبه در راستای ساماندهی کودکان کار انجام شود و در فرمانداری جلساتی جداگانه برای آن تشکیل شود».
منصوری، معاون اجتماعی بهزیستی استان کرمان که به نیابت از مدیرکل در جلسه حضور داشت اما گزارشی از اقداماتی که در خصوص کودکان کار انجام میدهند ارایه کرد.
وی با بیان اینکه در این حوزه، کشور یک برش سالانه برای ما در نظر گرفته است، افزود: «امسال 196 کودک کار در مرکز استان برای ما تعیین کردند که ساماندهی کنیم. بر همین اساس، اعتباری نیز در نظر گرفته شد. جلسات متعدد کارگروه اجتماعی داشتیم و بازدیدهایی صورت گرفت اما به این نتیجه رسیدیم با اعتباراتی که کشور میدهد به جایی نمیرسیم».
وی ادامه داد: «از ابتدای امسال تا امروز به 600 کودک خدمت دادهایم و اکثریت هم توسط خیریهها بوده است».
وی گفت: «طرح نهال امید را داشتیم که در قالب تفاهمنامهای با خیریهها بود که تا پایان سال یکهزار کودک را شناسایی کرده و خدمترسانی کنیم. تاکنون 900 کودک را خدمترسانی کردهایم».
معاون بهزیستی استان کرمان در پاسخ به این پرسش استاندار که منظورتان از خدمترسانی چیست؟ توضیحاتی داد: «اول کودک را جذب میکنیم. نیروهایی تحت عنوان دیدبان آموزش دادیم که این کار را انجام میدهند و کودکان را به مراکز شبانهروزی جذب میکنیم. اگر خانواده نداشته باشند در این مراکز نگهداری میشوند».
وی با بیان اینکه یک مرکز در این خصوص داریم که 30 نفر گنجایش آن است، اظهار کرد: «پس از ورود کودک، ابتدا او را استحمام میکنند و سپس اگر خانواده داشته باشد، خانوادهی او شناسایی و وضعیت را بررسی میکنیم. اگر امکان برگشت به خانواده داشته باشد اما خانواده نیازمند حمایت باشد، منابعی را در اختیارشان قرار داده و کمکشان میکنیم تا کودکشان به خانواده برگردد».
وی اظهار کرد: «بعد از یک هفته که کودک در این مرکز نگهداری شد، به مراکز شبهخانواده که بیش از 60 مرکز در استان وجود دارد، منتقل میشود. قانونا در هر مرکز باید 15 نفر حضور داشته باشند ما اما 30 نفر را داریم». منصوری با بیان اینکه یکهزار و 200 کودک در این مراکز شبهخانواده در استان داریم، ادامه داد: «270 کودک آسیبدیدهی دیگر هم شناسایی کردهایم که افغانستانی هستند ولی حاضر نیستند به مراکز بیایند».
وی یادآور شد: «از 600 کودکی که از ما خدمات گرفتند 260 نفر افغانستانی و از کل 900 نفر، 530 نفرشان افغانستانی هستند».
امکانات بهزیستی محدود است
زهرا موسیپور؛ مدیرکل امور اجتماعی استانداری کرمان اما گفت: «مشکل عمدهی ما در کرمان این است که امکانات بهزیستی کامل و کافی نیست». منصوری نیز با تایید این نظر، اظهار کرد: «ساختمان کودکان کار ما در میدان مشتاق قرار دارد و یک ساختمان قدیمی است و از ابتدای امسال، سه بار اوقاف مامور آورده که تخلیه کنیم». وی همچنین خطاب به حاضران تاکید کرد که بنا به فرمان رهبری، ما باید به کودک زیر 18 سال بدون نگاه به تابعیتی که دارد، خدمات دهیم.
موسیپور سپس ادامه داد: «باید فضای فیزیکی مناسب برای نگهداری کودکان کار در اختیار بهزیستی قرار دهیم و بهزیستی هم آن را مجهز کند. در حوزهی کودکان کار، اکثر جمعیت ما افغانستانی هستند وقتی دستگیر میشوند، چرا دوباره به خیابان برمیگردند؟ باید این چرخه متوقف شود. اگر افغانستانیها ساماندهی شوند، جمعیت کودکان کار خودمان کم است و خیریهها هم برای ساماندهی آنها پای کار هستند».
گام دوم هفتۀ آینده برداشته میشود
در پایان این جلسه اما استاندار کرمان گفت: «ظرف یک هفته از این تاریخ، بررسی کنید که برای اجرای دقیق آییننامه ساماندهی کودکان کار، چه امکاناتی نیاز است؟ اعم از نیرو، فضای فیزیکی و اعتبارات مالی».
فدایی افزود: «مسئولیت اتباع افغانستانی هم با اداره کل اتباع خواهد بود. در جلسهی کارگروه تخصصی که هفتهی آینده برگزار میشود، خود من هم شرکت میکنم تا مسئولیت تکتک نهادهای دخیل در این موضوع را مشخص کنیم. همچنین نمایندگانی از صنایع مختلف استان و خیریهها نیز در این جلسه خواهند بود تا برای اجرای برنامهی پیشنهادی به نهادها کمک کنند».
وی اظهار کرد: «دربارهی کودکان افغانستانی هم، اداره اتباع تا هفتهی آینده، برنامهی پیشنهادی خود را برای اجرای آییننامه تهیه کند و ارایه دهد تا در همان جلسه بررسی شود». به گفتهی وی، مسئولیت ساماندهی کودکان کار افغانستانی باید برعهدهی اداره اتباع قرار گیرد.
نظر خود را بنویسید