گروه جامعه ـ مدیرعامل موسسه نیکوکاری اسراء (افق سپهر روشن ایرانیان) از آسیبهایی که کودکان کار و خیابان را تهدید میکند ابراز نگرانی و تاکید کرد که هر چه درآمد این کودکان بیشتر باشد، سوءاستفاده از آنها نیز بیشتر خواهد شد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، محمدرضا مشایخی، در جمع خبرنگاران خبر داد که طرحی برای ساماندهی کودکان کار در کرمان تهیه کردهاند که مورد تایید بهزیستی و مورد حمایت شهرداری کرمان است و بهزودی اجرا خواهد شد. به گفتهی وی، با اجرای این طرح که «نهال امید» نام دارد، تا سال 1400 کرمان به شهر بدون کودک کار تبدیل خواهد شد.
وی در این جلسه ابتدا از موسسه اسرا (مخفف افق سپهر روشن ایرانیان) گفت و با بیان اینکه در سال 95 مجوز را از بهزیستی اخذ کرده و یک سال بعد موسسه را در اداره ثبت شرکتها به ثبت رساندیم، اظهار کرد: «در ابتدا، فعالیت خود را در زمینهی بیمه عمر و سرمایهگذاری برای کودکان بیبضاعت شامل بیسرپرست و بدسرپرست در استان کرمان آغاز کردیم اما آسیبشناسی وضع موجود و درخواستهای مردمی باعث شد که اولویت خود را کودکان خیابانی قرار دهیم».
وی افزود: «کودکانی تا 15 سال که برههای از زندگی خود را در خیابان سپری میکند و در مشاغل کاذب از جمله گلفروشی و فالفروشی در حال تکدیگری هستند و برخی عضو مافیای تکدیگری هستند». وی ادامه داد: «در شهر کرمان، برخی کودکان کار درآمد روزانه 50 تا 200 هزار تومان دارند». مشایخی دربارهی وضعیت خانوادهی اغلب این کودکان توضیح داد: «برخی تک والد هستند، برخی با نامادری و یا ناپدری زندگی میکنند و برخی دو والد دارند اما اغلب هم والدین گدا و معتاد و از کار افتاده دارند». وی اظهار کرد: «متاسفانه باندهای مافیایی تکدیگری و بزهکاری از این بچهها سوءاستفاده میکنند. از کودکان، در سرقت از وسایل خودرو استفاده میشود و حتی برای گروهی از بچهها مدرسهی جیببری دارند و انواع آموزشها به آنها داده میشود».
مدیرعامل اسرا ادامه داد: «متاسفانه برای اینکه بیشتر بتوانند از این کودکان استفاده کنند آنها را معتاد میکنند تا وابستگی ایجاد شود».
وی با بیان اینکه حضور این کودکان در خیابان، علاوه بر اینکه باعث ازدحام ترافیک در شهر میشود، اغلب آنها بهدلیل عدم رعایت بهداشت، منبع متحرک ویروس و میکروب نیز هستند، گفت: «در کرمان، حدود 60 تا 70 درصد کودکان، از اتباع بیگانه و مهاجران هستند که اکثر یا از پدر و مادرشان اجاره یا دزدیده یا خریداری شدهاند».
مشایخی تصریح کرد: «کمکهای مستقیم مردمی در خیابان هیچ گرهای از مشکل این کودکان باز نمیکند بلکه باعث گسترش معضل کودکان خیابانی میشود. این کودکان، هرچه درآمد بیشتری داشته باشند، در پی آن، افزایش ساعت کاری کودکان را خواهیم داشت».
وی اظهار کرد: «این کودکان مورد سوءاستفاده سارقان و باندهای توزیع موادمخدر قرار میگیرند و 90 درصد آنها در معرض تعرض جنسی هستند».
کودکان کار از درآمدشان بیبهرهاند
وی سپس گفت: «موسسه اسرا با مشارکت بهزیستی طرح نهال امید را برای ساماندهی کودکان کار تهیه کرده است و پروتکلی با خود اداره کل به امضا رسیده؛ این طرح سه ساله بوده و تا سال 1400 دیگر در سطح شهر کرمان کودک متکدی و کار نخواهیم داشت».
وی با بیان اینکه شروع این طرح با کارهای فرهنگی خواهد بود، افزود: «مردم چون از زندگی پشت پردهی کودکان خیابانی هیچ اطلاعی ندارند بنابراین فکر میکنند کمکی میکنند به دست خود این بچهها میرسد در صورتی که اینطور نیست».
وی ادامه داد: «موسسه اسرا با اطلاعرسانی دربارهی زندگی پشت پردهی آنها میخواهد تا 60 درصد حضور آنها را کاهش دهد؛ چرا که اگر منبع درآمد آنها کاهش پیدا کند خود به خود حضورشان کمتر میشود».
مشایخی با بیان اینکه تعداد زیادی از این بچهها توسط خانواده به خیابان فرستاده میشوند، اظهار کرد: «افرادی هستند بهعنوان واسطه؛ دستهگل را به بچه میدهند و بهازای فروش آن، روزی پنج تا 10 هزار تومان به این کودک میدهند؛ حالا خانواده حساب میکند اگر چهار تا بچه را به خیابان بفرستد روزی 40 هزار تومان برایش درآمد خوبی است».
پشتپردۀ زندگی کودکان کار افشا میشود
وی تاکید کرد: «اولویت کار موسسه اسرا فرهنگی و اطلاعرسانی از پشت پردهی زندگی کودکان است. ضمن اینکه از آذرماه تاکنون نیز چهار همایش در شهر کرمان و رفسنجان برگزار کردیم و توضیحاتی در اینباره به مردم دادیم و مشخص شد 30 درصد آگاهی مردم کرمان نسبت به دورهی مشابه بیشتر شده است. در بررسیای انجام دادیم تا ببینیم کمکهای مردمی چه تغییری کرده؛ یک کودک را به چهارراه ادیب فرستادیم و دیدیم از 35 خودرو فقط یکی به آن کودک کمک کرد، در حالی که سال گذشته تعداد خیلی بیشتری کمک کردند».
مدیرعامل موسسه اسرا گفت: «سه مرکز نگهداری در مرکز شهر است که یکی شبانهروزی است و بیشتر کودکان ایرانی را نگهداری میکند و دو مرکز، کودکان اتباع را نگهداری میکنند. اسرا در پروتکل امضا شده حامی این سه مرکز خواهد بود ولی اولویت اسرا کارهای فرهنگی است».
وی افزود: «اگر مردم کنارمان باشند و بتوانیم کمکها به این کودکان را هدفمند کنیم، خیلی زودتر از سال 1400 میتوانیم از سطح شهر جمعشان کنیم».
وی با اشاره به حمایت اداره کل بهزیستی و شهرداری کرمان از این طرح، اظهار کرد: «در اجرای طرح نهال امید که 11 ارگان دخالت و مسئولیت دارند». مشایخی در پاسخ به فردایکرمان دربارهی اعلام اسامی افراد و مشاورانی که این طرح را تهیه کردهاند، گفت: «15 تا 20 نفر در حوزهی روانشناسی و تربیت کودک و حوزههای مربوطه در تهیهی این طرح، حضور داشتند. همچنین کارشناسان خود بهزیستی نیز مشارکت کردند و طرح تهیه شده نیز به تایید این دستگاه رسیده است».
وی با بیان اینکه اسامی در خاطرم نیست و آن را در فرصت دیگری اعلام خواهم کرد، افزود: «در تهیهی این طرح، از تجربیات مردم عادی و خیران استفاده کردیم و ایده گرفتیم».
وضعیت خانوادگی 2 کودک آزاردیده بسیار بد است
مشایخی در پاسخ به پرسش دیگر «فردایکرمان» که نظرش را دربارهی ماجرای دو کودکی که دو هفته پیش در کرمان مورد آزار قرار گرفتند بگوید و اینکه عملکرد دستگاههای مسئول دربارهی این اتفاق را چهطور ارزیابی میکند؟ گفت: «فردی که این دو کودک را مورد آزار قرار داد و نادانسته این کار را کرد و منظور و قصد و غرضی که بخواهد شهر را بدنام کند در میان نبوده است. ما هم در اینباره به شهردار محترم کرمان نامه نوشتیم و این اتفاق را محکوم کردیم».
وی افزود: «سه هزار و 500 نیکوکار با اسرا همکاری دارند و در جریان آن اتفاق، همه از ما درخواست کردند که واکنش جدی داشته باشیم». مشایخی اظهار کرد: «در بررسی که ما داشتیم، این دو کودک، پیش از این، چهار تا پنج بار دستگیر شدند و تعهد هم داده بودند که دیگر گلفروشی نکنند. از جهاتی اغلب این بچهها، از بس که مدام جمعآوری شده و مجدد به خیابان برگشتهاند، ماموران شهرداری را میشناسند و فرار میکنند و شیطنتهای زیادی هم دارند و حتی گاهی کارهایی انجام میدهند که لج ماموران را در میآورند. در هر حال، ما این اتفاق را محکوم کردیم که تکرار نشود».
وی دربارهی عملکرد مسئولین در قبال این اتفاق هم گفت: «بهزیستی و شهرداری هم این کار را محکوم کردند و پذیرفتند اشتباهی صورت گرفته و همه جوره اعلام آمادگی کردند تا مشکل را بهصورت ریشهای حل کنند».
وی ادامه داد: «ما نیز دو کودک را برای دلجویی به موسسه آوردیم و از علایقشان پرسیدیم. قرار شد آنها را برای مشاورهی روانشناسی ببریم. همچنین، کمیتهی ورزشهای رزمی که با موسسه تفاهمنامه دارند اعلام آمادگی کردند این کودکان و دیگر کودکانی که اسرا معرفی میکند، در اوقات فراغت از باشگاههای تحت نظر این کمیته بهصورت رایگان استفاده کنند».
مشایخی سپس گفت: «یکی از آن دو بچه با مادرش به موسسه آمده بود، وضعیت اقتصادی بسیار بدی داشتند، با اینحال، مادر این خانواده، بچهی هشتم را باردار بود و قسم میخورد حتی پتو نداریم برای وقتی که بچهام را بهدنیا بیاورم. پدر یکی از بچهها سکته کرده و اعتیاد شدید دارد. 10 سال است به ایران مهاجرت کردند و بچهی پنجمی است که دارد بهدنیا میآید».
وی در پاسخ به این پرسش «فردایکرمان» که سالهاست دربارهی مافیا و باندهای تکدیگری و کودکان کار صحبت میشود؛ اگر این ادعاها صحت دارد، چرا نیروی انتظامی در اینباره اقدامی نمیکند؟ گفت: «شناسایی این باندها و عوامل آن کار آسانی نیست و بهطور دقیق معلوم نمیشود این بچهها آیا از سوی خانواده به خیابان فرستاده میشوند یا خیر؟». وی تاکید کرد که اما اگر درآمد آنها کم و یا قطع شود؛ این اتفاقات دیگر رخ نخواهد داد. مشایخی در پاسخ به پرسش دیگر فردایکرمان که آیا تایید میکنید پس از ماجرای آزار دو کودک گلفروش؛ تعداد گلفروشان سر چهارراهها در شهر خیلی بیشتر شده است؟ اظهار کرد: «در سه، چهار روز اول اینگونه بود ولی الان تعداد کمتر شده است».
نظر خود را بنویسید