گروه فرهنگوهنر – نشست دیدار و گفتوگو با سیدعلی میرفتاح، سردبیر روزنامۀ اعتماد و مجلۀ کرگدن، شامگاه پنجشنبه 11 بهمنماه به میزبانی کافهگالری آزاد، با حضور جمعی متشکل از اهالی فرهنگ و رسانه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری فردای کرمان، میرفتاح در بخشی از این نشست که به گفتوگو با حضار اختصاص داشت، در پاسخ به سوال سردبیر هفتهنامه استقامت مبنی بر اینکه: «شما به عنوان سردبیر یکی از روزنامههای مهم کشورمان، حتما هر روز با مشکلات روزنامهنگاری در ایران روبهرو هستید؛ در شرایط کنونی که ما با دو مشکل و بحران گرانیِ کاغذ و پدیدۀ شبکههای اجتماعی مواجهیم فکر نمیکنید این شرایط آغاز دورهای است که باعث میشود کل جریان روزنامهنگاری ما رو به قهقرا برود؟»، گفت: «بله، وضعیت خوب نیست. من هم درگیر بحران کاغذ هستم؛ اما معتقد نیستم که این وضع نابهسامان روزنامهنگاری، فقط به دلیل بحران کاغذ است. به اجمال بگویم، اگر در همین شهر کرمان، یک روز اعلام شود که در محلی آنطرف از شهر، یک مغازۀ پیتزافروشی افتتاح شده است که پیتزای فوقالعادهای با قیمت بالایی میپزد، مردم با وجود بحران اقتصادی خود را به آن مغازه میرسانند و پیتزا میخرند. چراکه مردم یک قوۀ تشخیص دارند که اگر با یک جنس خوب روبهرو شوند و به پیتزا هم نیاز داشته باشند، هزینهاش را تأمین میکنند. این مسأله در مورد لباس و دیگر کالاهای مورد نیاز مردم نیز صدق میکند. اما اگر مردم ما روزنامه نمیخرند به این دلیل است که روزنامه به دردشان نمیخورد!»
وی افزود: «اگر مردم روزنامه نمیخرند، به این دلیل است که شخص با نخریدن روزنامه چیزی از زندگیاش کم ندارد! مقصر این موضوع نیز ما روزنامهنگاران هستیم که متاع دندانگیری برای مردم درست نکردیم که حداقل در حد یک پیتزای خوشطعم، مردم را به خرید روزنامه تحریص کند. اما اگر پای درد دل ما روزنامهنگاران هم بنشینید، من هم میگویم که تنها من مقصر نبودم».
او اظهار کرد: «ما داشتیم خوب کار میکردیم، آمدند و فلهای توقیفمان کردند! ما داشتیم خوب کار میکردیم، آمدند و گردش اقتصادی ما را بر هم زدند! ما داشتیم کار میکردیم، به ما گفتند در این حوزه کار نکن. ما روزبهروز عقبنشینی کردیم و افراد و نویسندههای درجهیکمان را از دست دادیم؛ هریک یا به خارج از کشور رفتند یا به شغل دیگری مشغول شدند. هزینۀ روزنامهنگاری را به کار سیاسی تبدیل کردند و به همین راحتی بدنۀ روزنامهنگاری را قلع و قمع کردیم. آدمها را از بین بردیم».
میرفتاح ادامه داد: «خودمان هم در این شرایط مجبور شدیم روزنامه را برای اینکه با قیمت ارزان بفروشیم، با نیروهای جوان، ناپخته و بیتجربه در بیاوریم؛ آن هم با نوشتههایی پر از غلط فاحش. از طرف دیگر، در این شرایط دستگاهی نیز از هوا برای ما رسیده که تمام اطلاعات سرگرمکننده یا آگاهیدهنده در آنجا وجود دارد. حالا افرادی هستند که میگویند من چندان هم فرقی با میرفتاح ندارم، چه نیازی هست که یک روزنامهنگار بخواهد با من حرف بزند؟ خودِ من همینجا مینویسم و عالم و آدم میآیند و مرا میخوانند! خودم 10 تا روزنامهنگار هستم! خب تمام اینها روزبهروز باعث نحیفتر شدن روزنامهنگاری شد».
وی اما در ادامه ابراز کرد: «اما چنان نماند و چنین نیز نخواهد ماند. من این را به شما میگویم که این وضعیت قابل تداوم نیست. ما امروز در حال طی کردن یک گردنۀ تاریخی هستیم که اگر نگذاریم این چراغ خاموش شود، دوباره وضعیت درست میشود. مردم بهزودی میفهمند (البته حالا هم نشانههایی از این درک بروز یافته)، که موبایل سواد نمیدهد. موبایل دانایی نمیآورد و نمیتواند مواجهۀ انسان را با جهان شکل دهد. مردم به کاغذ و کتاب احتیاج دارند. اما در مورد کتاب، امروز وضعیت بسیار خوب است و در ایران نیز رونق گرفته است. روزنامه هم همینطور؛ تمام دنیا از جایگزین کردن تبلت با کاغذ دارند پرهیز میکنند و اینها همه اتفاقات خوبی است که رقم خورده است. در ایران هم این اتفاق میافتد».
این چهرۀ مطبوعاتی در ادامه با ابراز امیدواری خاطرنشان کرد: «دوباره نویسندههای خوب میآیند و افرادی که به این کار علاقه دارند، جذب این کار میشوند. آن جوانهایی که چند سال پیش تجربه نداشتند و به کار روزنامه وارد شده بودند، حالا در این سالها تجربه کسب کردهاند و دانششان افزایش پیدا کرده است. من هر روز که دارم روزنامهها را میبینم، میتوانم بگویم روزنامهها نسبت به سه، چهار سال قبل سطحشان بالاتر رفته و مطالبشان پختهتر شده است. پس روزنامه دارد به متاع ارزشمندی تبدیل میشود که میتواند مشتری داشته باشد. این میتواند امیدوار کننده باشد».
*به گزارش پایگاه خبری فردای کرمان، در این مراسم آیین جشنامضای کتاب «شمسیۀ لندنیه» («مواجهۀ حاجسیّاح محلاتی با شرلوکهلمز انگلیسی») تألیف سیدعلی میرفتاح نیز برگزار شد که مشروح سخنان او در همین صفحه بهنقل از هفتهنامه استقامت منتشر شده است.
نظر خود را بنویسید