گروه فرهنگوهنر – دکتر فرهاد مهندسپور، استاد رشتۀ تئاتر و پژوهش هنر، عصر روز شنبه، 13 بهمنماه، در کافهگالری آزاد میان جمعی از علاقهمندان، در ایراد سخنرانی خود با محوریت «گفتوگو پیرامون چگونگی شناسایی مسأله و بیان آن»، یکی از بحرانهای امروز مردم ایران را عدم توانایی آنان در پرداختن به مسأله و روبهرو شدن با آن دانست. او این نکته را با نظر به مشکلات امروز ایران بیان کرد که به طور روزافزون در حال تاثیرگذاری در زندگی و نوع رفتار مردم است.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی در این نشست تأکید کرد: «همۀ ما میدانیم که گرفتاریهای امروز ما از چه قرارند و همه هم میدانیم که کشور ثروتمندی که قاعدتاً مردم آن باید زندگی راحتی باشند، چند نویسنده دارد که نمیتوانند بنویسند، چند کارگردان تئاتر دارد که نمیتوانند تئاتر کار کنند، چند ناشر دارد که نمیتوانند کار کنند، چند بیکار دارد که به شغلی مشغول نیستند و الیآخر! اما با وجود اینکه تمام این مسائل و مشکلات را دارد در مقابل چشمان ما شکل میگیرد، امروز رفتارهایی دارد از ما سر میزند که دلالت بر این دارد که یا ما بلد نیستیم چطور به مسأله بپردازیم، یا اساساً بلد نیستیم که ببینیم مسألهمان چیست؟»
وی افزود: «درحقیقت مشکل اینجاست که ما در بیان مسأله امتناع میورزیم و این در حالی است که ما ایرانیها خود مبتکر گفتوگو هستیم. ادبیات تعلیمی و مناجاتهای ما در ادبیات فارسی همه حالت گفتوگو دارند. پس از یک بابت ما خالق این فرم ادبی هستیم و از بابت دیگر، وقتی به گسترهی ادبیات نگاه میکنیم میبینیم که گفتوگوهای ما میل به وضوح ندارد و همواره در گفتوگوهای ما مبهمگویی و غیرروشنگویی کاملاً بارز است. گویا هیچ نسبتی بین ما، زیستِ ما و شعر فارسی وجود ندارد. بله، میتوانیم همیشه به صنایع شعری خود ببالیم و مدام آن را مورد بررسی قرار دهیم اما از این حیث که چه شکلی از گفتوگو را ایجاد کرده است که نتیجهی آن به «بیان» مسأله ختم شده باشد وجود ندارد».
کارگردان تئاتر «به خورشید سپارید» در ادامهی سخنان خود با تأکید بر اینکه امروز مناسبات اجتماعی مملو از گفتوگوهای غیرصریح و خلق و خوی کتمانِ گفتوگو شده است، بر اهمیت تعلیم دانشِ چگونه زندگی کردن تأکید کرد و گفت: «ما در اولین قدم باید تعلیم ببینیم که چگونه یکدیگر را دوست داشته باشیم و چگونه به یکدیگر احترام بگذاریم. این دانشی که میتوانیم از این زیست بهدست بیاوریم کفایت نمیکند. ما برای زندگی کردن در کنار یکدیگر نیاز به دانش داریم تا آن را آگاهانه بهسر ببریم. باید عاشق شویم و عاشقی کنیم. همین مناسبات سادهای مثل دوستداشتن، به دانش نیاز دارد. امروز دانش کافی برای بیان مسألههایمان وجود ندارد».
گفتنی است، این نشست که با استقبال خوب علاقهمندان به تئاتر همراه بود، از سوی موسسه مکتب هزار و یکشب کرمان برنامهریزی و میزبانی شد. همچنین، بحثهای مطرحشده در این جلسه که بر مبنای گفتوگوی بین سه تن از چهرههای تئاتری از جمله: دکتر یدالله آقاعباسی، دکتر فرهاد مهندسپور و عبدالرضا قراری بود، بهصورت بداهه و بدون گفتوگوی قبلی بین آنان شکل گرفت.
6347
فرهاد مهندسپور در کافهگالری آزاد:
دانش بیان مسأله را نداریم!

نظر خود را بنویسید