گروه جامعه ـ ایران و ترکیه با تایید نامتعادل و ناپایدار بودن روابط گردشگری دو کشور، تفاهم نامهای را با هدف بهبود این وضعیت، امضا کردند.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا سراسری، همزمان با آغاز دوازدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران، هیاتهایی از عراق، ترکیه، عمان و افغانستان وارد ایران شدهاند. نخستین نشست دو جانبه شب گذشته بین اتحادیهی گردشگری ترکیه (تورساب) و انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و هوایی ایران با همراهی رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشورمان و سفیر ترکیه در ایران برگزار شد و تفاهم نامه همکاری نیز به امضای بخش خصوصی دو کشور رسید.
حرمت الله رفیعی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و هوایی ایران که میزبان این نشست بود، با اشاره به تعاملات نامتوازن دو کشور در بخش گردشگری، گفت: «در سال، نزدیک به هشت میلیون نفر به خارج از کشور سفر میکنند، ۶۰ درصد این جمعیت به کشورهای دوست، برادر و مسلمان عراق و ترکیه میروند. سالانه حدود هشت میلیون نفر نیز از ترکیه خارج میشوند که کمتر از چهار درصد آنها به ایران می آیند. انتظار ما این است به تفاهمی دست یابیم که این جاده نیمه یکطرفه، حتما دو طرفه شود».
یکی از پیشنهادهای او برای متوازن کردن بازار گردشگری دو کشور، برگزاری تورهای مشترک بین ایران، ترکیه و کشور سوم همچون افغانستان (بلخ) و یا ازبکستان (بخارا) بود.
رفیعی در ادامه با اشاره به مشکلات پروازی بین دو کشور از سفیر ترکیه درخواست کرد به این مسائل وارد شود و به مشکل سوخت پروازهای ایرانی نیز رسیدگی کند. او اضافه کرد: «با وجود وعدههای داده شده، اما مشکل سوخترسانی به پروازهای ایرانی هنوز حل نشده است».
فیروز باغلی کایا، رئیس تورساب که یکی اثرگذارترین و مهمترین سندیکاهای گردشگری در ترکیه به شمار میآید، با اشاره به اینکه هیات همراهش متشکل از اعضای تورساب و نمایندگانی از ۵ پنج ساحلی و تاریخی و وزارت فرهنگ و توریسم ترکیه است، یادآور شد که این سفر به انگیزه گسترش روابط و مرتفع کردن مشکلات دو کشور انجام شده است.
او با اشاره به روابط نامتعادل و نامتوازن گردشگری ایران و ترکیه، گفت که میخواهیم توازن و تعادل را در سفر مردم ترکیه و ایران به دو کشور ایجاد کنیم.
دِریا اورس، سفیر ترکیه در ایران در میان این سخنان، توجه آژانسهای ایرانی را به این نکته جلب کرد که ترکیه میخواهد تعداد سفرهای مردم کشور را به ایران زیاد کند و قرار نیست فقط روی جذب گردشگران ایرانی متمرکز شود.
در ادامه رئیس تورساب گفت: «سال گذشته ۴۰ میلیون گردشگر به ترکیه سفر کردند، خوشحالیم که میزبان دو میلیون ایرانی هم بودیم. شک نداریم با گسترش گردشگری پل دوستی بین دو کشور مستحکمتر میشود. ایران کشوری با تمدن و فرهنگی غنی است که تورساب سعی میکند آن را در ترکیه معرفی کند».
وی بیان کرد: «باور داریم تفاهم نامهای که بین سندیکاهای گردشگری دو کشور امضا شد باعث افزایش تردد گردشگران ایران و ترکیه و گسترش همکاریها خواهد شد».
دریا اورس که یکی از ایرانشناسان برجسته ترکیه است و حدود پنج ماه میشود به عنوان سفیر این کشور به ایران معرفی شده است، سخنرانی خود را به زبان فارسی با بیتِ «بهنام خداوند جان و خرد کزین برتر اندیشه برنگذرد» از حکیم ابوالقاسم فردوسی آغاز کرد و افزود: «این دو کشور جدایی ناپذیرند. آنها دو قدرت بزرگ منطقه هستند که اگر دست در دست یکدیگر دهند حرف اول منطقه را میزنند».
او به مشکلاتی که در تعاملات گردشگری دو کشور وجود دارد اشاره کرد و گفت: «این مشکلات را میدانم و برای آنها راه کار دارم. امیدوارم در اسرع وقت آنها را با همراهی دوستانی که در سیستم ایران و ترکیه هستند، حل کنیم».
اورس ادامه داد: «درست است که ترکیه میزبان تعداد زیادی از ایرانیها است و به نسبت تعداد کمتری از شهروندان ترکیه به ایران سفر میکنند، اما اگر مشکلات زیرساخت در ایران حل شود، میتوان تعداد گردشگران را بیشتر کرد. ایران باید برای ساخت هتل در شهرهای اصفهان، شیراز و تهران بیشتر فعالیت کند. با زیرساخت موجود وقتی ۱۰ هزار گردشگر همزمان به این شهرها سفر میکنند با کمبود جا مواجه میشوید».
علیاصغر مونسان، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری نیز با بیان اینکه گردشگری از بخشهای تحریم ناپذیر است، گفت: «۴۰ سال پیش ۴۵۰ هزار گردشگر داشتیم، این تعداد اکنون به شش میلیون نفر رسیده است که امیدواریم تا پایان سال هفت میلیون نفر را رد کنیم. این عدد با وجود همه مشکلاتی که آمریکاییها با تبلیغات منفی علیه ایران ایجاد کردند، به دست آمده است».
مونسان درباره وضعیت زیرساختهای گردشگری کشور که مورد انتقاد سفیر ترکیه بود، اظهار کرد: «درحال حاضر بیش از یکهزار و 400 هتل و اقامتگاه در کشور وجود دارد. نزدیک به دو هزار پروژه با سرمایهای بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار در حال اجرا است که از میان آن ۵۰۰ پروژه، هتل و اقامتگاه است. ما به سرعت درحال تکمیل زیرساختها هستیم. در روستاها یکهزار و 400 بومگردی ایجاد شده که تا دو سال آینده تعداد آنها به دو هزار واحد میرسد. برخی بناهای تاریخی نیز به هتل تبدیل شدهاند. بنابراین در زیرساخت مشکل جدی وجود ندارد، هرچند که در نقطهی ایدهآل هم قرار نداریم».
او ادامه داد: «بزرگترین مشکل ایران، خوب معرفی نکردن است. خواهش میکنم با ایران بیشتر آشنا شوید. آقای سفیر اشاره کردند که روابط دو کشور برادرانه و دوستانه بوده، ما معتقدیم این رابطه بیشتر از هر زمان دیگری نزدیک بوده است، سفرهای متعدد آقای اردوغان به ایران و یا سفر رئیس جمهور ما به ترکیه و نزدیکی این دو رئیس جمهور، جرات میدهد که روابط گردشگری را خیلی بیشتر ارتقا دهیم».
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تصریح اینکه رابطهی گردشگری دو کشور خیلی تعادل ندارد و برای پایداری آن باید کمک کنیم تاکید کرد که عددهای گردشگری دو کشور باید بهم نزدیک شود.
در این نشست، علاوه بر اعضای تورساب و نمایندگان ۵ استان ترکیه از جمله استانبول، بورسا و دوزجه، مسئول میز ایران در وزارت فرهنگ و توریسم ترکیه و اعضای انجمنهای صنفی ایران، تهران، زنجان، لرستان، ایلام و … به همراه معاون گردشگری حضور داشتند.
6515
با امضای تفاهمنامه همکاریهای گردشگری 2 کشور؛
نظر خود را بنویسید