گروه جامعه ـ پروژهي زيرگذر آزادي در شهر کرمان ديروز جمعه با حضور جمع زيادي از مقامات استاني و شهروندان کرماني به بهرهبرداري رسيد.
به گزارش فردای کرمان به نقل از استقامت، در اين مراسم، شهردار کرمان گفت: «پروژهي آزادي در پانزدهم مهرماه سال 94 شروع شده و کار بسيار بزرگي است. وقتي بخواهيم در مرکز و قلب شهر پروژهاي اجرا کنيم اگر همراهي دستگاهها و مردم نباشد موفق نخواهيم بود. در چنين پروژههايي مردم اولين کساني هستند که بايد شرايط سخت را تحمل کنند و از اين نظر، قدردان اهالي مجاور اين پروژه هستيم که صبر و حوصله داشتند».
سيدمهران عالمزاده همچنين از دو شهردار پيشين و استاندار سابق و کنوني و معاون عمراني استاندار کرمان براي همراهي شهرداري در اجراي زيرگذر آزادي قدرداني کرد و افزود: «دستگاههاي خدماترسان بهويژه آب و برق و مخابرات هم نقش مهمي در اجراي اين پروژه داشتند. نيروي انتظامي و پليس راهور هم همراهي فراواني داشتند و از ايشان و همچنين از شوراي چهارم و پنجم و همهي همکاران سابق و امروز شهرداري تشکر ميکنم». عالمزاده با قدرداني از قرارگاه خاتم و موسسه شهيد رجايي و با بيان اينکه در حال حاضر، همدلي بسيار خوبي بين شورا و استانداري و شهرداري برقرار است، تصريح کرد: «هرگز دغدغهاي در حوزهي شورا نداشتيم و همين باعث شده مسائل را پيش ببريم». شهردار کرمان سپس گفت: «اين پروژه در هنگام بهرهبرداري و پس از آن ممکن است با تبعات ترافيکي همراه باشد و ما چون نگراني در حوزهي کارکرد ترافيکي پروژه داشتيم ضمن اينکه تمايل داريم مردم در سطح صفر حرکت کنند و آنها را مجبور نکنيم تا از پل عابر پياده استفاده کنند بنابراين تصميم گرفتيم به مدت سه ماه اين پروژه کار کند و سپس، همکاران ما آن را رصد ميکنند و پس از آن بهترين طرح را براي سطح ميدان تهيه خواهيم کرد».
وي افزود: «بر همين اساس، در ميانهي ميدان هزينهي اضافي نکرديم تا بعدا مجبور نباشيم آن را تغيير دهيم. فعلا فضاي سبز ايجاد ميکنيم بعد تصميم نهايي را خواهيم گرفت».
عالمزاده با بيان اينکه رويکرد جديد شهرداري اين است که به سمت پروژههاي مردممحور و انسانمدار برويم، ادامه داد: «در اين رويکرد، پروژههايي مثل زيرگذر و پل را به اين شکل اجرا نخواهيم کرد بلکه ميخواهيم فضا را براي حضور بيشتر مردم فراهم کنيم». شهردار کرمان اضافه کرد: «ميدان ارگ و شورا و پارک گردشگري براي اينکه پيادهمحور و مردممحور شوند، در دست طراحي هستند که از سال آينده عمليات اجرايي آن شروع خواهد شد».
وي اظهار کرد: «در اين يک سال که مسئوليت شهرداري را برعهده داشتم، سعي کرديم بهدنبال تامين زيرساختها و پرداختن به مباني کار باشيم ضمن اينکه پروژهها را هم پيش ببريم».
شهردار کرمان گفت: «اين قول را به مردم کرمان ميدهم که از ابتداي اين پروژه تا پايان سال 10 پارک و فضاي پيادهراهي را به بهرهبرداري خواهيم رساند. از 27 اسفند تا 27 فروردين هم برنامههاي متنوع فرهنگي و هنري خواهيم داشت و قول ميدهيم هر روز يک برنامهي فرهنگي داشته باشيم». عالمزاده همچنين بيان کرد: «نخبگان و همهي کساني که دغدغهي شهر را دارند بدانند که شهرداري از خودشان است و درهاي شهرداري به روي آنها باز است».
جزييات پروژه از زبان نمايندة پيمانکار
در ادامهي مراسم، فلاح، مديرعامل موسسه عمران شهيد رجايي با بيان اينکه با تلاش شبانهروزي و خستگيناپذير اين پروژه اجرا شده است، گفت: «اين پروژه در مهرماه سال 94 به صورت EPC توسط قرارگاه خاتم و گروه تخصصي شهيد رجايي شروع شد. طراح آن، مهندسين مشاور کرانه بود و کار در زمان مهندس سيفاللهي شروع شد و در دوران مهندس بابايي ادامه يافت و آقاي عالمزاده هم پيگيري مجدانهاي داشت تا آن را به سرانجام برساند».
وي در تشريح مشخصات فني پروژه توضيح داد: «اين پروژه، دو هزار و 600 متر مسير رفت و برگشت دارد. طول شمعهايي که در آن کار شده 33 کيلومتر بوده که به ارتفاع 40 متر آرموتور و بتنريزي شده است و در اينباره جا دارد از کسبهي مجاور پروژه تشکر ويژه کنيم که شرايط ويژهاي ايجاد شده بود را تحمل کردند».
وي با بيان اينکه حجم بتنريزي اين پروژه 120 هزار مترمکعب و آرموتور مصرفي 15 هزار تن بوده است، ادامه داد: «حجم خاکبرداري و لجنبرداري 225 هزار مترمکعب بوده است». وي اضافه کرد: «خاک کرمان غيرقابل نفوذ است و به همين دليل، سطح آب بالاست و در اين پروژه از جايي به بعد در لجن و گل کار کرديم. بنابراين، يکي از دغدغههاي اصلي آببندي پروژه بود و پيشبيني اينکه چگونه کار شود تا سطح آب که در آينده بالا ميآيد مشکلي پيش نيايد. به همين منظور، زيرگذر آزادي به صورت وان بتني به ضخامت يک متر با بتن آببند کار شد تا هيچ مشکلي در رابطه با نفوذ آب نداشته باشد».
وي گفت: «همچنين، در جريان اجراي اين پروژه، با معارضان زيادي برخورد ميکرديم که ارگانهاي مختلف همراهي کردند تا بتوانيم 25 کيلومتر انواع مختلف اين معارضات را جابهجا کنيم».
فلاح اظهار کرد: «108 ميليارد تومان کل مبلغ اجراي آن و 108 هزار نفر ـ روز در اين پروژه کار کردند».
وي با بيان اينکه مهندسين مشاور گارنو مشاور کارفرما و عامل چهارم در اين پروژه بود، ادامه داد: «قرار شد قرارگاه در شهر کرمان 9 پروژه را شروع کند. براي همين کارخانهاي را براساس تکنولوژي روز در کرمان تجهيز کرديم تا نه فقط در شهر کرمان که در استان بتوانيم از اين امکان استفاده کنيم».
مديرعامل موسسه عمران شهيد رجايي افزود: «سال گذشته در بهمنماه پروژهي باغملي واکنون زيرگذر آزادي را به پايان رسانديم. سه ماه آينده پروژهي زيبا و تکنيکال ابوذر را افتتاح خواهيم کرد. تقاطع راهآهن ـ صدوقي را هم سال آينده تمام ميکنيم و پس از آن پروژههاي اميرکبير و بلوار هوانيروز را اجرا خواهيم کرد».
فلاح گفت: «با ورود خاتم و سپاه به کرمان يکي از اهداف استفاده از نيروي بومي و اشتغالزايي بود؛ از حدود 450 نفر نيرو که در اين پروژهها مشغول هستند کمتر از سه درصد آن غيربومي بودند، علاوه بر اين، از پيمانکاراني که استفاده ميشد به صورت مستقيم و غيرمستقيم اشتغالزايي در کرمان ايجاد شد». وي اظهار کرد: «روزي که از کرمان برويم رسوب دانشي در اين شهر انجام شده و نيروهاي متخصص خوبي خواهيم داشت که بدون هيچ دغدغهاي کار را پيش خواهند برد».
مديرعامل موسسه عمران شهيد رجايي در ادامه، با بيان اينکه قرارداد اين پروژهها تهاتري است، افزود: «اکنون قرارگاه تمام تلاش خود را ميکند تا وقفهاي در اجراي آن ايجاد نشود ولي الان 160 ميليارد تومان از مطالبات ما پرداخت نشده و با توجه به اينکه پايان سال بايد حقوق نيروها و پيمانکاران را پرداخت کنيم، اميدواريم مسئولان در اين زمينه نيز حمايت داشته باشند».
همواره حامي شهرداري هستيم
محمد فرشاد؛ رئيس شوراي شهر کرمان نيز در اين مراسم در بخشي از سخنان خود، گفت: «شوراي پنجم شهر به زحمات همهي پيشينيان براي توسعهي شهر در حوزههاي عمراني و اجتماعي و فرهنگي احترام ميگذارد و براي اصلاحاتي که ممکن است برخي اقدامات توسعهاي گذشته نياز داشته باشد، همچنين شروع طرحهاي توسعهاي جديد از هيچ مساعدتي دريغ نخواهد کرد».
فرشاد با قدرداني از شهرداري براي اتمام پروژههاي شهيد بهشتي، باغملي و آزادي اظهار کرد: «تقاضا داريم برنامهريزي طوري صورت گيرد که يادگاران ارزشمندي از اين دورهي شهرداري باقي بماند که آيندگان به ديدهي تحسين به آن بنگرند و شوراي شهر هم تضمين ميکند همواره پشتيبان باشد کما اينکه تاکنون نيز هيچ پيشنهاد و لايحهاي از شهرداري به شورا نيامده که بلاتکليف بماند و يا تصويب نشده باشد».
وي گفت: «مردم تقاضاهاي ديگري از شورا و شهرداري دارند که ساماندهي ميدان ابتداي هفتباغ، ايجاد پارکينگ مناسب و ساماندهي ترافيک و بهبود حملونقل عمومي، زيباسازي مناسب شهر و احياي بافت تاريخي، توسعهي فضاي سبز، توسعهي زيرساختهاي فرهنگي شهر، تعيين تکليف دو محور شرقي ـ غربي کوثر و شهيد مطهري و در يک جمله توسعهي متوازن شهر کرمان را دارند».
رئيس شوراي شهر کرمان از همهي نهادها خواست تا براي ايجاد پروژههاي جديد و اتمام ديگر پروژهها شورا و شهرداري را ياري برسانند.
حمايت از شهرداريها در بودجة 98
محمدرضا پورابراهيمي نماينده کرمان و راور در مجلس شوراي اسلامي نيز در اين مراسم گفت: «سال گذشته 90 ميليارد تومان ماليات بر ارزش افزوده و 11 ماههي امسال 120 ميليارد تومان ماليات بر ارزش افزوده به شهرداري کرمان پرداخت شده است». وي افزود: «در قانون بودجهي سال جاري مصوبهاي بسيار مهم داشتيم که به همهي دستگاههاي بدهکار به نظام بانکي و طلبکار از دولت امکان تهاتر بدهي داده ميشد. پيمانکاراني در کرمان داريم که ميتوانستند از اين امکان استفاده کنند البته در استان کرمان آنطور مطلوب ما بود محقق نشد».
نماينده کرمان و راور در مجلس سپس اظهار کرد: «اين بند قانوني مجدد در بودجهي سال 98 هم تصويب شد و ظرفيت بسيار خوبي است».
وي با اشاره به رکود ساختوساز و مشکلاتي که شهرداريها با آن مواجهند، گفت: «براي حل مشکلات مردم ميتوان پروژههاي شهري مانند زيرگذر آزادي را اجرا کرد اما بايد امکاني براي درآمدزايي از طريق اين پروژهها فراهم شود».
پورابراهيمي افزود: «در حوزهي بازآفريني شهري نيز اعتبارات خيلي خوبي در نظر گرفته شده که وزير براي تامين پنج هزار تن قير در کرمان قول داده است». وي همچنين با تاکيد بر پرداخت حقوق کارگران شهرداري، اظهار کرد: «از مديرکل محترم دارايي استان ميخواهم اگر منابعي از محل ماليات بر ارزش افزوده شهرداري باقي مانده را بپردازند تا حقوق کارگران پرداخت شود».
پروژة فاضلاب ضرورت شهر کرمان
محمدمهدي زاهدي؛ ديگر نماينده کرمان و راور در مجلس شوراي اسلامي نيز در اين مراسم از ساکنان و کسبهي مجاور پروژه عذرخواهي کرد که در مدت اجراي پروژه با مزاحمتهايي روبهرو و گاهي برخي دچار ورشکستگي نيز شدهاند. وي از استانداري و شهرداري و شوراي شهر خواست تا از کساني که خسارت ديدهاند دلجويي شود. وي سپس گفت: «شوراهاي شهر ما اختيارات کافي ندارند و بار بيشتر مسائل بر دوش استانداري و حتي نمايندگان ميافتد که بايد براي حل اين مشکل، قانون شوراهاي شهر اصلاح و مديريت واحد شهري ايجاد شود». وي در بخش ديگري از سخنان خود، با بيان اينکه فاضلاب شهر کرمان 18 سال راه افتاده ولي تنها حدود 30 درصد شهر از اين امکان بهرهمند شده است، افزود: «پيگيري براي اينکه ميدکو کار را به دست بگيرد در حال انجام است و از استاندار محترم تقاضا داريم که اين مسئله را در اولويت قرار دهند». وي همچنين اظهار کرد: «مناطق محروم شهر نياز به پارک دارند. شوراي محلات اقدام بسيار خوبي است اما از هيات امناي مساجد اگر در کنار اين شوراها استفاده شود ميتواند باعث تحولات خوبي شود».
زاهدي سپس اظهار کرد: «کمبود منابع مالي شهرداري مسئلهاي هميشگي بوده است و از همهي کساني که حمايت کردند تا شهرداري بتواند در اين شرايط پروژهها را به پايان ببرد تشکر ميکنيم».
تاکيد بر تعهد به زمانبندي پروژهها
استاندار کرمان نيز در اين مراسم، با بيان اينکه يک پروژهي عمراني به شهر ما اضافه شد و اين جاي شکرگزاري دارد، گفت: «اما سوال اين است که آيا پروژهها به تنهايي ميتواند موجب رضايت شهروندان باشد؟». محمدجواد فدايي سپس توضيح داد: «آنطور که متخصصان ميگويند رضايتمندي شهروندان فقط به اجراي پروژهها نيست بلکه جنبههاي فرهنگي شهروندي نيز اهميت دارد. نگرش شهروندان به مسائل اجتماعي و آگاهي آنها به وظايف شهروندي بسيار در حوزهي خدماتي که در شهر انجام ميشود تاثير دارد».
وي افزود: «رضايتمندي ما از زندگي در شهر بخشي از آن به اين برميگردد که چه نگرشي و چه قدر آگاهي از وظايف خود داريم بنابراين يکي از وظايف مديران و شهرداري اين است که به موازات اين پروژههاي عمراني نگرش و بينش جامعه را با انجام کارهاي فرهنگي اصلاح کنند».
استاندار کرمان سپس با قدرداني از کسبه و ساکنان مجاور پروژهي آزادي که تاخير آن را تحمل کردهاند، ادامه داد: «در مورد زمانبندي پروژهها بايد يک آسيبشناسي داشته باشيم که چرا طبق موعد مقرر به پايان نميرسد. وقتي با هم توافق ميکنيم که پروژه در يک تاريخ به پايان برسد معمولا اين اتفاق نميافتد».
وي گفت: «به نظر من يا کارشناسي که انجام ميدهيم اشتباه است و دانش کافي براي ارزيابي زمان پروژه نداريم يا از لحاظ کارشناسي ميدانيم زماني اعلام ميشود منطقي نيست ولي بنا به ملاحظات و تعارفاتي آن را امضا ميکنيم يا کارشناسي درست است ولي ما به آن امضايي ميکنيم تعهد نداريم و متعهدانه کار را پيگيري نميکنيم». وي بيان کرد: «حالت بعدي اين است که گاهي اتفاقاتي غيرمترقبه پيش ميآيد که مانع از اتمام پروژه در آن زمانبندي مقرر ميشود».
فدايي اظهار کرد: «در اينباره بايد به مردم شفاف اعلام کنيم. خبرنگاران از من سوال ميکنند که شما صورتجلسه را امضا کرديد تا پروژهي آزادي آخر مهرماه به بهرهبرداري برسد اما چرا شش ماه تاخير کرد؟ اين را بايد به مردم بگوييد که چرا اين اتفاق افتاده و اين شفافسازي به ارتباط بهتر ما و مردم هم کمک ميکند».
وي با اشاره به وعدهي نمايندهي خاتم که گفت پروژهي ابوذر سه ماه آينده به بهرهبرداري ميرسد، نيز گفت: «قرار ما اين بوده که اين پروژه تا اسفندماه تمام شود و اين را بايد توضيح دهند که چرا زمانبندي تغيير کرده است».
فدايي افزود: «در پروژهي آزادي، روزانه 90 ميليون تومان هزينه شده است و روزي 90 کارگر بهطور متوسط در اين پروژه فعاليت کردند حالا سوال من اين است که آيا اينها اعداد قابل قبولي براي چنين پروژهاي است؟ نميخواهم زحمات شهرداري و قرارگاه خاتمالانبياء را زير سوال ببرم. ما مديون زحمات آنها هستيم ولي همهي ما بايد بر فرهنگ کار و تعهد به کار بيشتر توجه کنيم». استاندار کرمان همچنين با بيان اينکه تلهکابين کرمان هم طبق موعد مقرر بايد آخر اسفندماه مورد بهرهبرداري آزمايشي قرار گيرد تاکيد کرد که طبق زمانبندي به اين پروژه عمل شود.
در پايان اين مراسم که در محل سالن همايشهاي اتاق بازرگاني کرمان برگزار شد، همهي حاضران به محل پروژه رفتند و رسما افتتاح آن را انجام دادند.
نظر خود را بنویسید