گروه جامعه ـ بارشهای گسترده و سیلآسا و از دست رفتن بخش زیادی از زندگی و سرمایههای استانهای مختلف که از ابتدای امسال اخبار آن در صدر قرار گرفته، شهرداری و شورای شهر کرمان را نسبت به این مسئله حساس کرده است و دارند به این فکر میکنند که اگر باران سیلآسا اینجا ببارد چه باید بکنند؟ مبنای این حدس را هم پیشبینی برخی کارشناسان هواشناسی میدانند که به آنها گفتهاند: «احتمالا وارد دورهی ترسالی شدهایم!».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در اینباره، در نخستین نشست عمومی شورای شهر کرمان که شامگاه یکشنبه هجدهم فروردینماه برگزار شد، سیدمهران عالمزاده؛ شهردار گفت: «در مورد سیلاب ما با دو شرایط روبهرو هستیم؛ یکی آبی که از خارج از شهر ممکن است وارد کرمان شود و دیگری، آبی که در اثر بارشهای شدید در خود شهر خواهیم داشت».
آنطور که گفته میشود، سیلابها در گذشته از مناطقی موسوم به سرآسیاب، دهبالا، ماهان و کوههای مسجد صاحبالزمان حرکت کرده و وارد شهر میشدند و در واقع، مسیلهای پرخطر شهر کرمان بیشتر از جهاتِ جغرافیایی شرقی، شمالشرقی و جنوبی وارد میشوند.
آنطور که عالمزاده گزارش کرد؛ شرق کرمان رودخانهی دهبالا میتواند عامل بروز یکی از فجایای جدی در شهر باشد. رودخانهای که در بستر آن، ساختوسازهایی صورت گرفته که محلهی سرآسیاب را تشکیل داده است. شهردار کرمان گفت: «اگر این رودخانه جاری شود، همهی خانهها را با خود میبرد». او تصریح کرد: «یکی از دغدغههای جدی ما همین منطقه است. سیلابهای سمت شمالشرقی نیز اهمیت دارد ولی کمی کمتر از این منطقه».
از سمت جنوب شهر کرمان، «رودخانهی ماهان به شهر میآید».
ستاد بحران استان به گفتهی شهردار، برای بررسی شهر کرمان و تصمیمگیری برای کاهش خسارات ناشی از سیلابهای احتمالی از ابتدای امسال، جلساتی را برگزار کرده است.
شهردار گفت: «فعلا شرق شهر در اولویت قرار گرفته است».
به گفتهی او، اداره کل منابع طبیعی طرح آبخیزداری و آبخوانداری برای نواحی بالادست در این منطقه داشته و بخشی را نیز اجرا کرده است. در جلسهی اخیر ستاد بحران، دو میلیارد تومان این اداره کل و پنج میلیارد تومان هم از سوی ستاد اختصاص یافته تا از فردا سهشنبه، بیستم فروردینماه، کار احداث یک سیلبند را آغاز کنند.
عالمزاده با بیان اینکه شهرداری بهتنهایی نمیتواند کار را پیش ببرد، افزود: «ارتش، سپاه، اداره حملونقل و راهداری و دیگر دستگاهها که امکاناتی دارند، از فردا (سهشنبه) راهی شرق شهر میشوند تا جلوی سیل احتمالی به شهر را بگیرند با ساخت سازههای خاکی و سنگی». شهردار کرمان اظهار کرد: «در جنوب شهر، پیشبینی میشود که حداقل 33 کیلومتر سدخاکی و کانال نیاز است تا آب هدایت شده و به شهر نیاید. اگر این آب به شهر وارد شود هیچ راه هدایتی وجود ندارد».
بنا به گفتهی عالمزاده، برای کنترل سیلابهایی که از بیرون وارد شهر میشوند، 40 میلیارد تومان هزینه نیاز است.
اگر بارندگی شدیدی در داخل شهر رخ دهد، توان هدایت این آب نیز وجود ندارد. شیب شهر صفر است و نیاز به کانالهایی که آب را به سمت شمال شهر هدایت و خارج کنند جدی است. شهردار گفت که قرار بر این شده تا مشاوری بگیرند تا مطالعاتی انجام داده و بگوید که برای هدایت این آب چه باید بکنیم. او افزود: «اما چون این کار زمانبر است، با توجه به اینکه در گذشته اقداماتی مثل حفر کانالهایی در خیابان سرباز و بلوار آیتالله خامنهای انجام شده، همین اقدامات را ادامه خواهیم داد تا بتوانیم بخشی از آب باران را هدایت کنیم».
محمدجواد کامیاب، رئیس کمیسیون عمران شورای شهر کرمان نیز گفت: «در شهرهایی مثل خوزستان که اکنون با سیلاب شدید مواجه شدند، میانگین بارندگی سالیانه 250 تا 750 میلیمتر در سال بوده یعنی بارانهای شدیدی قبلا داشتهاند و حالا اینچنین دچار مشکل شدهاند این در حالی است که میانگین بارشهای کرمان 134 میلیمتر است. یعنی اگر 100 میلیمتر باران در یک بازهی زمانی کوتاه ببارد قطعا دچار مشکل خواهیم شد».
او افزود: «نه فقط خانههای مردم که بنای 800 سالهی مسجد جامع را ممکن است از دست بدهیم و فاجعه درست میشود».
کامیاب تاکید کرد که شهرداری باید در شهر آبخیزداری کند.
او به «یکسری اقداماتی» کرد که در گذشته در شهر صورت گرفته است اشاره کرد. کامیاب دربارهی جزییات اقدامات مدنظر خود توضیح نداد و افزود: «باید مخازنی در حد بارندگی 134 میلیمتر در شهر در نظر بگیریم و کانالهایی نیز احداث شود تا آب را بتواند هدایت کند».
او از استانداری کرمان خواست تا اعتباراتی برای احداث این مخازن و کانالها را به شهر کرمان اختصاص دهد.
رامین ارجمند کرمانی؛ رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر نیز گفت: «دربارهی کرمان باید طرح پدافند غیرعامل را تهیه کنیم. شورای عالی معماری و شهرسازی کشور مصوبهای دارد که باید در مطالعات شهری بخشی را به پدافند غیرعامل اختصاص دهیم. کرمان اما متاسفانه این مطالعات را ندارد». او تاکید کرد که شهرداری به این مسئله بپردازد و نسبت به تهیهی این طرح اقدام کند.
علی خدادادی؛ رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر کرمان نیز گفت: «در گذشته، تمام سیلابهای کوه جوپار و ماهان به ریگ ماهان میرفتند اما مسیر هفتباغ که ایجاد شده؛ در صورت وقوع بارانهای شدید، مثل یک تونل عمل میکند که سیلاب را به سمت شهر هدایت خواهد کرد». او با ابراز نگرانی از این وضعیت ادامه داد: «در گذشته ما در مسیر خیابان 17 شهریور احداث کانال دفع سیلاب را آغاز کرده و تا حدی نیز پیش بردیم. این پروژه اما متوقف شده است. یک راهکار قطعی نیست اما بهعنوان مُسکن میتواند عمل کند و باید آن را اجرا کنیم».
در این جلسه، بنا به اعلام محمد فرشاد؛ رئیس شورای شهر مقرر شد که شهرداری برآورد لازم را انجام دهد و بگوید که برای مهار و هدایت سیلابهای احتمالی در شهر چه اعتباری نیاز دارد. همچنین طرح آن را پیشنهاد کند تا شورای شهر، برای تامین اعتبار آن پیگیری و چارهاندیشی کند. / الف
عکس: کرمان آنلاین
نظر خود را بنویسید