مینا قاسمی - «اگر گوته در آلمان در سن 65 سالگی با اشعار حافظ آشنا شد، شیفتگی من به حافظ از سن 20 سالگی به وجود آمد و باید این را بگویم که تأثیر حافظ در فرهنگ آلمان بهگونهای است که اشعار او موجب پیشرفت تمدن آلمان شد»؛ این سخنان را گونتر اوکر، هنرمند کهنهکار آلمانی صبح روز پنجشنبه 5 اردیبهشتماه در موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان در جمع خبرنگاران، مسئولین فرهنگی استان و تعدادی از علاقهمندان به هنر گفت. این هنرمند مجموعهای از 80 اثر نقاشی خود را با عنوان «کرنش به حافظ»، با تأثیر از اشعار حافظ خلق کرده و اذعان میکند که حافظ سهم مهمی در شکلگیری سبک فکری او داشته است.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، اوکر در اینباره اظهار کرد:«به کشوری سفر کردهام که از نظر فرهنگی برایم اهمیت بسیاری دارد. من در قلب کشوری به دنیا آمدم که در دورهی زندگیام، دنیا و هرآنچه که در آن بود، به خصوص هنر از بین رفته بود. آن زمان احساس کردم که باید افکار خودم را تغییر بدهم و اجباراً باید به سمت شعر بروم. چراکه معتقدم شعر باعث آزادشدن روح انسان میشود و با این آزادی حرکتی در وجود انسان به وجود میآید که چیزی جز رهایی و سبکی برای او ندارد. حافظ چنین نقشی در زندگی من ایفا کرد».
وی افزود:«کسانی که در آلمان هستند به خصوص اهل ادبیات، حافظ را میشناسند و طبق تحقیقاتی که داشتم میدیدم که حقیقتاً اشعار حافظ باعث شد تا تمدن آلمان پیشرفت کند. این چیزی است که همگی ما به آن باور داریم؛ درواقع اگر گوته در 65 سالگی به حافظ علاقهمند شد، من از جوانی (حدود 20 سالگی) شیفتهی او شدم و اشعار این شاعر بزرگ بهنحوی در روح و روان من رخنه کرده است که زمانی که در حال خلق مجموعه آثارم با عنوان «کرنش به حافظ» بودم، حقیقتاً از خود بیخود بودم و کنترلی بر خود نداشتم».
اوکر تأکید کرد:«خواندن متن شعر حافظ باعث شد خودم را بشناسم و توانستم با ارتباط مستقیمی که با شعر او پیدا کردهام، به آزادی روح برسم. شناختِ حافظ موجب شناخت من از خودم شد».
این هنرمند در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه شعر حافظ باعث فاصلهی انسان از زندگی روزمره میشود اظهار کرد:«اشعار حافظ از حوزهی زندگی عادی انسان چندین قدم جلوتر است و کسانی که با شعر او مأنوس هستند به طور کامل زندگی را درک میکنند. آنان بدین حقیقت باور داشتند که تا چه اندازه میتوان از اشعار حافظ در زندگی بهره برد».
گفتنی است، این هنرمند ۸۹ سالهی آلمانی از هنرمندان جنبش هنر معاصر و عضو گروه «زیرو» است. وی از سنین جوانی با اشعار حافظ مأنوس شد تا اینکه سرانجام در سال ٢٠١٥ منتخبی از اشعار او را در مجموعهای با عنوان «کرنش به حافظ» طراحی کرد.
به گزارش فردایکرمان، سخنرانی اوکر در این نشست توسط افشین درمبخش، هماهنگکنندهی برگزاری نمایشگاه «کرنش به حافظ» به زبان فارسی برای حضار ترجمه شد.
همچنین در این نمایشگاه آثاری از چند هنرمند ایرانی از جمله: شهریار رضایی از کرمان، علی محبوبی صوفیانی از اصفهان، محمد یزدی از تهران و مرتضی ترسلی از شیراز به نمایش گذاشته خواهد شد که به گفتهی اوکر:«قرار گرفتن تمام آثار این نمایشگاه در کنار هم موجب ایجاد یک دیالوگ مستانه شده است که چنین تجربهای در نمایشگاههای دیگرم در اروپا را نداشتم. اما این نمایشگاه، نمایشگاه خاصی است چراکه افکار هنرمندان کاملا با هم شبیه هستند. من به حافظ نزدیک شدم و هنرمندان حاضری که آثارشان نمایش داده شده، به هردوی ما نزدیکاند و این یک گفتوگوی مخصوص است».
نمایشگاه «کرنش به حافظ» که پیش از این در اصفهان برگزار شده بود، در کرمان تا سوم تیرماه دایر خواهد بود. /م
8488
گونتر اوکر در نشست خبری نمایشگاه «کرنش به حافظ»:
نظر خود را بنویسید