گروه جامعه - مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: «پروانهها خسارتی برای محصولات کشاورزی ندارند و مشکلی برای مردم ایجاد نمیکنند و با گرم شدن هوا و کاهش بارندگیها این موج جمعیتی رو به کاهش خواهد گذاشت».
به گزار ش فردای کرمان به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان، طاهری اظهار کرد: «با توجه به تغییرات اقلیمی در سال جاری، جمعیت گونهای از پروانه با نام علمی Vanessa cardui در مناطق وسیعی از کشور افزایش یافته است».
وی افزود: «با تغییر دورههای بارشی در کشور، افزایش بارندگی و از طرفی زمستان معتدلتر، گیاهان میزبان این پروانه، بخش وسیعتری را میپوشانند و اینگونه، به سرعت با تخمگذاری روی این گیاهان وارد دوران دگردیسی میشوند و پروانههای بالغ در کمتر از سه هفته ظاهر میشوند و این پروانهها مجدداً تخمگذاری میکنند و این چرخه را تا جایی که هنوز پوشش گیاهی و رطوبت و دما مناسب باشد، دوباره تکرار میشود».
طاهری خاطرنشان کرد: «بسیاری از این پروانههای تازه بالغ با پرواز قوی، خود را به نقاط دورتر میرسانند و حتی تا ارتفاعات چهار هزار متری نیز پیش میروند و پروانهها این موضوع را مدیون سیستم ذخیرهی چربی بالای خود هستند که آنها را قادر به پرواز طولانی و زنده ماندن در دماهای پایینتر نیز میکند».
وی گفت: «تحقیقات گسترده انجام شده در سال 2012 با استفاده از رادار نشان میدهد که پروانهی مذکور میتواند از مناطق گرم و مرطوب آفریقا به مدار قطب شمالی و بالعکس پرواز کند و مسافت 14هزار و 400 کیلومتر را در ارتفاع 500 تا هزار متری به دلیل سرعت مناسب باد و در طول شش نسل با موفقیت طی کند».
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان بیان کرد: «آنها به ندرت روی محصولات کشاورزی تخمگذاری میکنند و دلیل حضور این حشرات در اطراف این مزارع وجود منابع غنی شهد برای پروانههای بالغ و گیاه میزبان برای تخمگذاری است که در اطراف مزارع بهصورت خودرو میرویند».
وی یادآور شد: «از اواسط دی ماه این پروانهها از جنوب استان سیستان و بلوچستان با جمعیت بالا گزارش شدند و با گرمتر شدن هوا و رفتن به سمت بهار در عرضهای شمالیتر دیده شدند. اینگونه هزاران سال در منطقهی ما حضور داشته و همیشه جمعیت آن در نوسان بوده است». طاهری با بیان اینکه در سالهای اخیر با تخریب زیستگاههای طبیعی مخصوصا چرای بیرویهی دامها، گیاهان خاردار جایگزین گیاهان متنوع و خوش خوراک مناطق مختلف شدهاند، افزود: «برای مثال گیاه کنگر وحشی به عنوان یک گونهی مهاجم در تمام عرصههای استان خوزستان، لرستان و بوشهر و بسیاری استانهای دیگر ازجمله استانهای شمال شرقی و شمالی جای سایر گیاهان را گرفته و پوشش بسیار وسیعی را به وجود آورده است و از آنجایی که این گیاه از اصلیترین و مهمترین میزبانهای لارو این پروانه است لذا به دلیل وجود غذای کافی جمعیت این پروانه جهش زیادی پیدا میکند و با گرم شدن هوا و کاهش بارندگیها این موج جمعیتی رو به کاهش خواهد گذاشت و منتظر شرایط مناسب در سالهای آینده خواهد بود».
وی اظهار کرد: «این گونه پروانه هیچ آسیبی به محصولات کشاورزی وارد نمیکند و مشکلی از جانب این پروانه برای مردم ایجاد نمیشود». /پ
9344
افزايش جمعيت پروانهها همزمان با بارشها در كشور
نظر خود را بنویسید