گروه جامعه ـ خانوادهی لطیفی در 245امین روز از سفر 400 روزهی خود به دور ایران، به کرمان رسیدند، زرند را دیدند و بعد به شهر کرمان آمدند. این خانوادهی چهار نفره میخواهند جاذبههای کمتر شناختهشدهی ایران را بشناسند و به دیگران بشناسانند.
به گزارش فردای کرمان به نقل از استقامت، فریبا رسولی به همراه همسرش محمد لطیفی و دو فرزندش پرنیا و پارسا همهی زندگیشان را در یک ون جا دادهاند؛ از تختخواب تا ماشین لباسشویی و حتی مدرسهی بچهها را. دور ایران را میگردند و قصد دارند وقتی ایرانگردی را بهاتمام رساندند، فیلم و کتابهایی که از این سفرها تهیه کردهاند را تدوین و چاپ کنند و سپس راهی اروپا بشوند تا ایران را آنطور که دیدهاند به مردمان دیگر دنیا معرفی کنند. هفتهی گذشته این خانوادهی اصفهانی میهمان کرمان بودند. چهارشنبه شب به فریبا رسولی تلفنی گفتوگو کردم تا بهعنوان کسی که پیش از این، 16 استان را دیده است، از داشتهها و نداشتههای کرمان در حوزهی گردشگری بگوید.
ضعف جدی در تبلیغات و زیرساختهای گردشگری
او همان ابتدای گفتوگو اذعان کرد که گردشگری کرمان با این ظرفیتهای بالایی که دارد هنوز به جایگاه اصلی خود نرسیده است و گفت: «به نظر میرسد مسئولان استان کرمان به گردشگری چندان توجهی ندارند».
او با بیان اینکه کرمان، هم در تبلیغات و هم در زیرساختهای گردشگری ضعف جدی دارد، افزود: «در زرند دیدیم که بیشتر به صنعت و معدن توجه میکنند و اخیرا نگاهی هم به گردشگری دارند ولی در مجموع، براساس آنچه که ما دیدیم میتوانم بگویم در کرمان به گردشگری بها داده نمیشود».
رسولی ادامه داد: «البته در دورههایی بوده که گردشگری کرمان رونق داشته ولی الان دیگر استانها گوی رقابت را از کرمان دزدیدهاند».
او با اشاره به فعالیتهایی که شهرداری کرمان در حوزهی گردشگری آغاز کرده، گفت: «در نتیجهی اقدامات شهرداری، شاید تا دو، سه سال آینده گردشگری کرمان تکانی بخورد».
کملطفی کرمانیها به میراثفرهنگی
این کارشناس گردشگری اظهار کرد: «در زمینهی مرمت و نگهداری میراث فرهنگی هم متاسفانه در کرمان کملطفی شده است. ما قلعهدختر و اردشیر و یخدانهای شهر کرمان را دیدیم که همینطور به حال خود رها شدهاند».
رسولی با بیان اینکه در همهی شهرها بناهای تاریخی حریم مشخصی دارند که ساختوساز در آن حریم محدودیت یا ممنوعیت دارد، گفت: «اما در کرمان دیدیم که مثلا پارک کودکان را در فاصلهای خیلی نزدیک به بنای تاریخی احداث کردهاند».
او در ادامه، با اشاره به ضعف زیرساختهای گردشگری در کرمان اظهار کرد: «در شهرهای گردشگری معمولا چند هتل بزرگ و معروف وجود دارد ولی در کرمان دو، سه هتل بیشتر نیست. از این نظر باید بیشتر در کرمان کار شود».
رسولی با تاکید بر اینکه انتظارمان از کرمان بیشتر از اینهاست، ادامه داد: «وقتی دربارهی کرمان مطالعه میکنیم میبینیم که یک منطقهی بسیار با ارزش است و پیشینه و آثار غنیای دارد، در حال حاضر هم از لحاظ ثبت آثار جهانی در رتبههای بالای کشور است، حیف است با این ظرفیتها و جاذبهها و تنوع اقلیمی و تاریخی، تبلیغات و کار زیادی در زمینهی گردشگری در این استان انجام نشده است».
سکون در کرمان
رسولی اظهار کرد: «شاخصترین جاذبهی استان کرمان کویر لوت است که کلوتها و دیگر دیدنیهای این بیابان کمنظیر و حتی بینظیر است؛ در دنیا همیشه «ترینها» را مطرح میکنند و از طریق آن گردشگر جذب میکنند. کرمان هم باید تبلیغات بیشتری در مورد لوت انجام دهد و برنامهریزی مدون و مناسبی برای استفاده از این ظرفیت داشته باشد». وی سپس در پاسخ به این پرسش که پیش از این، آخرینباری به کرمان آمدید چه زمانی بود و از آنموقع تا حالا چه تغییراتی در کرمان مشاهده کردید؟ گفت: «حدود 16، 17 سال پیش و در دوران دبیرستانم بود که برای شرکت در یک مسابقه به کرمان آمدم. ایندفعه که آمدم دیدم خیلی از خیابانها به همان شکلی است که آن زمان دیدم و اصلا دست نخورده است».
رسولی در پاسخ به این پرسش که این عدم تغییر را خوب میدانید یا بد؟ اظهار کرد: «این اصلا خوب نیست. شهرهای بزرگ مرتب در حال پیشرفت هستند، اینکه کرمان با وجود اینکه یکی از شهرهای بزرگ کشور است چرا ساکن مانده و تمایلی به پیشرفت ندارد را نمیدانم!».
او یادآور شد: «البته برخی فضاهای شهری را دیدم که بهتر بود و به نظر میرسد شهرداری کرمان دارد با فکر اداره میشود و البته بخش گردشگری هم ظاهرا بهتازگی در شهرداری راهاندازی شده که امیدوارم منشا تحولاتی بشود».
اقدام یکپارچه مردم و سازمانها
او گفت: «گردشگری بهشدت یک امر تعاملی است و نمیتوان گفت فقط اداره میراثفرهنگی یا فقط شهرداری باید کار کند. همهی سازمانها باید برای گردشگری یکپارچه عمل و تلاش کنند».
وی تصریح کرد: «وقتی هر سازمان ساز خودش را بزند در گردشگری اتفاقی نمیافتد و این غیرهمسو بودن، باعث سکون میشود».
رسولی با بیان اینکه بهجز سازمانها، مردم هم باید همسو بشوند، افزود: «باید به گروههای مختلف مردمی فرهنگ سفر و میزبانی آموزش داده شود و همهی این اتفاقات باید با هم پیش بروند تا گردشگری رونق بگیرد».
خاطره خوش از شرق شهر
او سپس در پاسخ به این پرسش که آیا از غذاهای محلی کرمان هم در این سفر استفاده کردید؟ گفت: «در این سفرها معمولا غذا را خودمان تهیه میکنیم. در زرند بزقرمه را امتحانی خوردیم؛ بسیار غذای خوشمزهای است. در شهر کرمان به یکی، دو اقامتگاه سنتی رفتیم ولی آنجا غذاهای معمولی را داشتند و مثل بومگردی نبود».
رسولی در پاسخ به این پرسش که خوشترین خاطرهای که از این سفر دارید مربوط به چیست؟ اظهار کرد: «چون پیش از این، در سفر به یزد بافت تاریخی را دیده بودیم، در کرمان بیشتر به پارکها سر زدیم. جنگل قائم، گنبد جبلیه و پارک مجاور گنبد را خیلی دوست داشتم. تمیزی و طراوت این منطقه بسیار برایمان جذاب بود».
او در پایان این گفتوگو، در پاسخ به این پرسش که هزینههای انجام این سفرها را چهطور تامین میکنید؟ گفت: «هزینههای ما خیلی بالا نیست. بخشی را از طریق پساندازی که داریم و بخشی هم از طریق تبلیغاتی که گاهی به ما پیشنهاد میشود را تامین میکنیم». رسولی اظهار کرد: «در کرمان هم از سوی اتاق بازرگانی پیشنهاد درج شعار «کرمان بزرگترین مهمانخانهی ایران» روی ماشینمان را دادهاند تا از این طریق در دیگر استانها مردم را به سفر به کرمان دعوت کنیم».
او در پاسخ به این پرسش که با شناختی که از کرمان پیدا کردید و ضعفهایی که در زیرساختها وجود دارد چهقدر این شعار را متناسب با وضعیت فعلی استان ما میدانید؟ گفت: «کرمان یک استان پهناور است و ظرفیتهای گردشگری آن فقط در شهر کرمان نیست. ما اما نتوانستیم به همهی شهرستانها سفر کنیم. شاید براساس ظرفیتهای بالقوهای که دارد بتوانیم این شعار را بپذیریم».
او با اینحال اظهار کرد: «حالا اینکه مسئولین این استان چهقدر خودشان این شعار را بپذیرند و باور داشته باشند مسئلهی مهمی است». /پ
*منتشر شده در نشریه استقامت / شماره 655
نظر خود را بنویسید