گروه جامعه ـ مدیرکل محیط زیست استان کرمان در پاسخ به فردایکرمان دربارهی اقداماتی که بعد از ثبت جهانی لوت در این بیابان انجام دادهاند و همچنین برنامهها و نگرانیهایی که دارند توضیح داد.
مرجان شاکری، ظهر یکشنبه، 26 خردادماه، در جمع خبرنگاران در پاسخ به فردایکرمان گفت: «اولین ماموریتم بعد از اینکه به این مسئولیت منصوب شدم، بازدید از کویر لوت بود چون آن زمان پیشنهادی داشتیم تا محدودهای را بهعنوان منطقه تحت مدیریت محیط زیست معرفی کنیم».
وی افزود: «زمانی میراث فرهنگی کویر لوت را ثبت جهانی کرده هیچ استعلامی از محیط زیست نگرفتند و نگرانیهایی وجود داشت چرا که آفرودسواران بدون مجوز وارد لوت میشدند».
شاکری با بیان اینکه ما 51 گونهی اندمیک در لوت داریم که شاید خیلی از افراد این را نمیدانند، ادامه داد: «حتی یک گونهی جدیدی از حشرات سال گذشته در لوت کشف شد که میتواند بر جذابیت بیشتر این بیابان بیافزاید».
وی اظهار کرد: «اما دربارهی اتفاقاتی که در لوت میافتد، نیاز به فرهنگسازی و هماهنگی بیندستگاهی داریم که در مقطعی شاید مغفول مانده بود اما مهندس غفاری (معاون نظارت و پایش محیط زیست) در یکی از جلسات کمیسیون امنیت کویر شرکت کرد و آنجا مصوب شد که میراثفرهنگی محل خاصی برای آفرودسواران تعریف کند و آنها نباید همه جای کویر بروند».
وی بیان کرد: «همچنین مصوب شد که وقتی میراث سایتهایی تعریف کرد، هرکس خواست وارد لوت شود چه برای کار مطالعاتی چه گردشگری از محیط زیست استعلام بگیرد».
شاکری در پاسخ به این پرسش که چرا برای ورود به لوت از سمت راور نیاز به مجوز محیط زیست است ولی از سمت شهداد این سختگیری را ندارید؟ اظهار کرد: «در راور، محدودهای وجود دارد که همپوشانی با پناهگاه حیات وحش دربند دارد که زیستگاه یوزپلنگ است و خیلی برای محیط زیست اهمیت دارد به همین دلیل ورود از این سمت منوط به اخذ مجوز است ولی در شهداد حسیاست کمتر است چون جزو مناطق تحت مدیریت ما نیست».
وی یادآور شد: «دربارهی لوت به هماهنگی بیندستگاهی نیاز است و ما هم تاکیدات و نامهنگاریهای زیادی تاکنون داشتهایم».
شاکری در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که آیا اتفاقاتی مثل غذا دادن گردشگران به برخی جانوران در لوت از جمله روباه شنی، نگرانکننده نیست؟ اظهار کرد: «جلوگیری از این اقدامات، نیاز به فرهنگسازی دارد و مردم باید به آگاهی برسند که چنین کارهایی را انجام ندهند».
وی افزود: «یک شب که در کویر بودم، فردا دیدم که دور تا دور چادر ما، ردپاهایی از روباه شنی و جانوری شبیه موش دو پا و حتی ردپاهای جالبی از سوسک وجود داشت و همهی اینها در کنار بقایای استخوانی از حیوانات جونده نشان میداد که زندگی در لوت، پویا و در جریان است بنابراین مردم باید قبل از ورود به لوت دربارهی آن آگاهی پیدا کنند».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، مدیرکل محیط زیست استان کرمان در این نشست خبری، در پاسخ به پرسش دیگری دربارهی انقراض گونههای خاص جانوری در استان کرمان گفت: «یکی از رسالتهای اصلی سازمان حفظ تنوع زیستی است و وقتی تمام تمرکز ما بر محیط بانی و تعریف مناطق تحت مدیریت است برای این است که محیط زیست برای نسل آینده بماند». وی یادآور شد: «اکنون کرمان از لحاظ مناطق تحت مدیریت در کشور رتبهی دوم را دارد».
وی با بیان اینکه محیط بانان ما دارند از جان مایه میگذارند، تصریح کرد: «همه کاری را برای حفظ تنوع زیستی استان داریم انجام میدهیم و از جان هم مایه میگذاریم».
شاکری در ادامه، دربارهی ورود گونههای بومی به محیط زیست استان اظهار کرد: «اثبات شده قوچ و میش در سنگمس بم دیگر وجود ندارد در حالی که شواهدی از جمله آثار شکار و تصاویر و حتی جمجمههایی که کشف شده وجود دارد که نشان میدهد قبلا این گونه را در این منطقه داشتیم». وی با بیان اینکه این گونه را شناسایی کردیم و میخواهیم معرفی مجدد آن را به زیستگاه داشته باشیم، ادامه داد: «در همین راستا بود که یک گونه گورخر را از سمنان آوردند اما مشخص شد این زیرگونه با زیرگونهای که در استان کرمان زندگی میکرده متفاوت بوده بنابراین قرار است مجدد به سمنان برگردد و از زیرگونهی بهرامگور قرار است به کرمان بیاوریم».
به گزارش فردایکرمان، شاکری در این نشست خبری به دیگر پرسشهای خبرنگاران نیز پاسخ داد که اخبار آن در پایگاه خبری فردایکرمان در دسترس است. با لمس واژهی شاکری در پایین خبر میتوانید این اخبار را مطالعه کنید. / الف
نظر خود را بنویسید