گروه جامعه ـ مدیرکل محیط زیست استان کرمان در جمع خبرنگاران حاضر شد و به همراه معاون نظارت و پایش این اداره کل به پرسشهای آنان پاسخ دادند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، مرجان شاکری، ظهر یکشنبه، 26 خردادماه در پاسخ به پرسشی دربارهی چرایی حادثهی خبر بافت که منجر به فوت دو نفر و دستگیری محیط بانان شده و اینکه آیا این حادثه عمدا رخ داده است، گفت: «هیچ عقل سلیمی نمیپذیرد که فرد شب تصمیم بگیرد که فردا میروم ماموریت اداری و دو نفر را میکشم و برمیگردم». وی با بیان اینکه کاملا یک حادثه رخ داده است، افزود: «این حادثه بسیار هم متاثرکننده است که در جریان آن، دو نفر از هموطنان که از همشهریان من هم بودند را از دست دادیم و برای ما بسیار دردناک و باعث تاسف بود ولی اتفاقی که رخ داد، واقعا یک حادثه بود».
وی ادامه داد: «پروندهی این حادثه، در مراجع قضایی در دست بررسی است. در گذشته شاید یکسری مسائل بررسی نمیشد ولی الان کاملا کار کارشناسی صورت میگیرد و دادستان محترم نیز تاکنون 20 استعلام از دستگاههای مختلف گرفته و حقیقت حتما آشکار خواهد شد».
وی گفت: «قطعا ما هم از یک متخلف حمایت نمیکنیم و اگر احراز شود تخلف شده در کنار دستگاه قضایی، خود محیط زیست نیز برخورد خواهد کرد».
وی اظهار کرد: «اما آنچه تاکنون از گزارشات مشخص است یک حادثه بوده که برای همهی خانوادهی محیط زیست ناراحتکننده بوده است».
وی با آرزوی شکیبایی برای خانوادهی این دو جوانی که در حادثه جان باختند، اضافه کرد: «بسیار حادثهی دردناکی بود و همهی ما متاثر هستیم».
دستگاههای استعلامگیرنده نظارت بیشتری داشته باشند
شاکری در پاسخ به پرسش دیگری دربارهی تخریب محیط زیست کرمان توسط فعالیتهای معدنکاری و صنایع معدنی گفت: «یکی از دغدغههای اصلی محیط زیست توسعه پایدار است. خوشبختانه سند آمایش استان توسط جهاد دانشگاهی تهیه شده و دیروز نیز، برنامهی راهبردی آن در شورای برنامهریزی تصویب شد. اگر طبق سند آمایش عمل کنیم توسعهی نامتوازن را نخواهیم داشت».
وی افزود: «این یک واقعیت است که استان کرمان و حتی مرکز استان نسبت به خیلی از کلانشهرهای ایران آلودگیهای کمتری دارد و نشان میدهد محیط زیست در برابر طرحهایی که آلاینده بودهاند، مقاومت کرده است ولی فراموش نکنید که ما نیاز به توسعه هم داریم ولی باید با رعایت ملاحظات زیست محیطی باشد». شاکری بیان کرد: «اگر یکی از مجوزهای محیط زیست را شما ببینید تمام ضوابطی که باید رعایت شود به متقاضیان اعلام میشود و اگر طبق این ضوابط کار انجام شود، تخریبی نخواهیم داشت».
مدیرکل محیط زیست استان کرمان با بیان اینکه محیط زیست در ابلاغ ضوابط کوتاهی نمیکند، ادامه داد: «دستگاههای متولی که استعلامگیرنده هستند اگر نظارت کافی داشته باشند دیگر مشکلی نخواهیم داشت».
وی اضافه کرد: «نمیشود جلوی توسعه را گرفت ولی باید طوری کار پیش برود که خسارتی به محیط زیست وارد نشود و در اینباره، هرجا لازم بوده محیط زیست ورود کرده و حتی معرفی به دادسرا نیز داشتهایم».
تاپاکوی خاورمیانه را دادگاهی کردیم
شاکری در پاسخ به پرسشی دربارهی وضعیت آلایندگی کارخانه تاپ اکوی خاورمیانه (فروکروم) در رفسنجان و اینکه آیا صحت دارد که بهدلیل آلودگی بالای این کارخانه، چینیها در ایران آن را احداث میکنند، توضیح داد: «در تاپ اکو با توجه به آلایندگی که داشته، حرف مجریان طرح ناصحیح بوده است. این واحد، مجوز محیط زیست را گرفته اما ضوابط را رعایت نکرده است به دادسرا معرفی شده و پرونده در مراجع قضایی در دست پیگیری است».
آخرین وضعیت سد صفارود
وی دربارهی آخرین وضعیت پروژهی انتقال آب صفارود نیز گفت: «سد صفارود مجوز زیست محیطی نداشته الان مجوز ارزیابی آن در دست بررسی است و اینکه آیا بر هلیلرود تاثیرگذار است یا نه؟ باید بگویم قطعا هر سدی بر حوزههای پاییندست خود تاثیر میگذارد ولی دربارهی سد رابر چون سد هلیل را در پاییندست آن داریم، نمیتوانیم بگوییم که بر جازموریان تاثیر دارد چون حقابهی جازموریان از هلیل باید تامین شود».
وی افزود: «توجیه آب منطقهای برای سد صفارود کنترل سیلابهاست و اینطور نیست که سرشاخهها را به پشت منتقل و ذخیره کنند».
وی ادامه داد: «ولی شهر بزرگی مثل کرمان هم نیاز به تامین آب آشامیدنی دارد و متاسفانه منابع آب زیرزمینی آن افت کمیت و کیفیت داشته و باید بهفکر تامین آب شهر کرمان باشیم. در این راستا تصمیماتی گرفتهاند که این پروژه از جملهی آن است».
شاکری اظهار کرد: «دربارهی خط انتقال آب این پروژه هم یکسری تمهیدات را محیط زیست اعلام کرده که رعایت نشده است، تذکرات لازم داده شده و برای توسعه هم موافقت نمیشود تا ضوابطی ابلاغ کردیم رعایت شود».
مدیرکل محیط زیست استان کرمان در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که چهطور سد صفارود توانسته بدون مجوز محیط زیست احداث شود؟ توضیح داد: «برای ساخت سد، پروژهی ارزیابی را ارائه دادند و به این امید که قطعا تصویب میشود، عملیات فیزیکی را شروع کردند».
وی افزود: «عملیات فیزیکی که 20 درصد پیشرفت داشت، آن زمان، بخشنامههای داخلی سازمان محیط زیست میگفت کاری که شروع شده از دستور کار دفتر ارزیابی خارج شود که این پروژه نیز خارج شده بود ولی وقتی پروژه 80 درصد پیشرفت پیدا کرد، گفتند حالا که اجرایش کردید حداقل طرح ارزیابی اثرات زیستمحیطی را بیاورید تا اگر نیاز به تصمیمگیری باشد، انجام شود».
وی افزود: «گاهی دولت اقداماتی در قالب کار عامالمنفعه انجام میدهد که نیاز به طرح ارزیابی زیستمحیطی دارند؛ مثل ساخت راه و یا راهآهن. ولی دولت برای کاهش هزینهها، از ابزارهای قانونی خود استفاده کرده و کار را پیش میبرده است».
شاکری با بیان اینکه محیط زیست مکرر گزارشاتی دربارهی این چنین اتفاقاتی ارائه کرده است، اظهار کرد: «ولی کار عامالمنفعه است ضمن اینکه بحث جذب بودجه و اعتبار نیز وجود دارد. مثلا سیستم تصفیه فاضلاب کهنوج الان باید پول بگیرد و برای آن، نیاز به مجوز ارزیابی دارند اما ارزیابی مشمول گذشت زمان است و تا انجام شود بودجه برگشت میخورد بنابراین میگوییم این اقدام به نفع محیط زیست است ولی باید طرح ارزیابی اثرات انجام شود».
آخرین وضعیت آلایندگی کارخانه فولاد کرمان
داریوش غفاری، معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمان نیز دربارهی آلایندگی کارخانه فولاد کرمان (بردسیر) توضیح داد: «این کارخانه در گذشته، مشکلات زیست محیطی فراوانی داشته که با پیگیریهای سالهای گذشته اقدامات بسیار متفاوتی در این واحد صنعتی صورت گرفته است». وی با بیان اینکه خروج آلایندهها اگرچه هنوز وجود دارد ولی نسبت به گذشته به شدت کاهش یافته است، افزود: «سیستم کنترل را نصب کردهاند اما هنوز در مرحلهی آزمایش است و هنوز چیزی اعلام نکردهاند که بررسی کنیم و نمیتوان با قطعیت اظهارنظر کرد». وی تصریح کرد: «آلایندگی این کارخانه نسبت به سالهای گذشته وضعیت خیلی بهتری پیدا کرده است».
وی با بیان اینکه چند سال است در حال پیگیری هستیم تا مشکل این کارخانه حل شود، افزود: «اما به هر حال، کشور درگیر مشکلات اقتصادی است و نیاز به اشتغال داریم ولی قرار نیست محیط زیست فدا شود، ما برخوردهای قضایی را انجام دادهایم و کارخانه هم اعلام کرده که اقدامات اصلاحی مدنظر محیط زیست را انجام میدهد و الان دو و نیم سال است که دارند سیستم پالایش را احداث میکنند اما باید اعلام رسمی کنند که کار تجهیز تمام شده تا ما نظارت را انجام دهیم که این اقدام هنوز صورت نگرفته است».
آلایندگی مس سرچشمه کم شد
در ادامهی این نشست، شاکری در پاسخ به پرسش دیگری که آیا حمایتهای ویژه از برخی واحدهای صنعتی باعث نمیشود که محیط زیست نتواند با صنایع بزرگ که آلایندگی ایجاد میکنند برخورد قاطع داشته باشد؟ گفت: «یکی از اقدامات محیط زیست دربارهی جلوگیری از آلودگیها در استان در مس سرچشمه است که سالها آلودگی هوا داشت و همه تصور میکردند که مس وابستگیهایی دارد و شاید محیط زیست نتواند آن را تعطیل کند».
وی افزود: «اما محیط زیست، مصوبهای را به هیات دولت برد تا مس، ظرف دو سال رفع آلایندگی کند و برنامهی زمانبندی تعریف کرد که شاید این برنامه، در موعد مقرر پیش نرفت ولی ظرف دو سال کارخانه بازیابی اسید در مس سرچشمه راهاندازی شده البته هنوز راستیآزمایی را انجام ندادهایم ولی جلوی آلایندگی بسیار زیادی را گرفته و همین اقدام در مس خاتونآباد نیز در حال انجام است».
به گزارش فردایکرمان، شاکری در این نشست خبری به دیگر پرسشهای خبرنگاران نیز پاسخ داد که اخبار آن در پایگاه خبری فردایکرمان در دسترس است. با لمس واژهی شاکری در پایین خبر میتوانید این اخبار را مطالعه کنید. / الف
نظر خود را بنویسید