گروه جامعه ـ کارگروه گردشگری استان کرمان با پیشنهاد فرمانداری و شهرداری و پایگاه جهانی بم مبنی بر ساماندهی مجموعهی ارگ قدیم بم، موافقت کرد. این پیشنهادات، مواردی از جمله تملک و ساماندهی باغات اطراف ارگ قدیم، نورپردازی مجموعهی ارگ قدیم بم، مرمت و بازسازی حصار پیرامونی ارگ و ایجاد اقامتگاههای سنتی را شامل میشود.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، صبح پنجشنبه، ششم تیرماه، فرماندار بم در نشست کارگروه گردشگری استان، طرحی را ارائه کرد که برخی از اولویتهای ساماندهی مجموعهی تاریخی ارگ بم را شامل میشد.
هادی شهسوارپور با اشاره به قدمت دو هزار و 800 سالهی ارگ بم و تخریب آن در زلزلهی سال 82 گفت: «بازسازی ارگبم بهخوبی پیش رفته و بیش از 80 درصد ارگ قدیم ساخته شده ولی نیازمند حرکت ویژهای هستیم تا بتوانیم از این ظرفیت استفادهی لازم را برای رونق گردشگری داشته باشیم». وی افزود: «آنچه اکنون مدنظر ماست استفاده از این ظرفیت ویژه است. امسال در نوروز، آمار گردشگرانی که به بازدید ارگ آمدند افزایشی بیش از 100 درصد داشت ولی حضور همهی آنها در حد بازدید بود و امکانات خاصی نداشتیم تا به گردشگران ارائه کنیم در صورتی که ظرفیتهای بسیار زیادی در بم وجود دارد».
وی ادامه داد: «این شرایط در بم، این ضرورت را برای ما ایجاد کرد که طرحی داشته باشیم تا بتوانیم نهایت استفاده را از این ظرفیتهای بم که چهار اثر ثبت جهانی شامل ارگ قدیم، منظر فرهنگی و باغات شهر، قنوات بم و همجواری با بیابان لوت را در برمیگیرد، ببریم».
اهداف ساماندهی ارگ بم
وی سپس اهداف کلی این طرح را تشریح کرد و گفت: «در این طرح، تمرکز ما بر جذب گردشگر خارجی است و یکی از اهدافمان آن است که یک قطب گردشگری در شرق استان به وجود بیاوریم و اشتغال پایدار ایجاد کنیم».
شهسوارپور با یادآوری این نکته که هماکنون به گردشگران داخلی و خارجی در اطراف ارگ خدمات خاصی ارائه نمیشود، اظهار کرد: «یکی از اقداماتی که نیاز است انجام شود، نورپردازی مجموعهی درونی و بیرونی ارگ بم است». وی ادامه داد: «همچنین نیاز به ایجاد اقامتگاههای سنتی و بومگردی در این محدوده داریم».
فرماندار بم افزود: «یکی از ظرفیتهای شهرستان بم، وجود باغات و نخلستانهاست و خوشبختانه یکی از نقاط قوت ارگ بم وجود این باغات در پیرامون آن است اما پس از زلزله این باغات رو به نابودی گذاشته است آن هم در حالیکه برای جذب گردشگر ظرفیت ویژهای هستند و باید نهایت استفاده را از آن ببریم».
وی با بیان اینکه حفاظت از باغات با استفاده از مشارکتهای مردمی یکی از اهداف ما از اجرای چنین طرحی است، اظهار کرد: «یکی از مواردی که دغدغهی همیشگی است؛ توانمندسازی شهرداریهاست. متاسفانه شهرداریها همیشه با کمبود منابع مالی روبهرو هستند و بهدنبال ایجاد درآمدهای پایدار برای شهرداری بم نیز هستیم».
پروژههای ساماندهی ارگ بم
شهسوارپور گفت: «تملک باغات و زمینهای شناسایی شده پیرامون ارگ بم که هشت و نیم هکتار در فاز اول باید انجام شود همچنین محوطهسازی و ایجاد زیرساختهای مسیرهای گردشگری، نورپردازی ارگ و راهاندازی سیستم یکپارچه صوت و دوبینهای مدار بسته داخل و بیرون مجموعه از جمله اقداماتی است که در راستای اجرای این طرح صورت میگیرد».
وی افزود: «مرمت و بازسازی حصار پیرامونی یکی دیگر از اقدامات است که باید انجام شود. این حصار پس از زلزله تخریب شد و یکی از سیاستهای این طرح احیای این حصار است».
وی اضافه کرد: «ایجاد اقامتگاههای سنتی در همین باغات که قرار است تملک شود نیز از جمله دیگر اقدامات مدنظر طرح است؛ ما ظرفیت ویژهای داریم این است که ارگ جدید بهعنوان مجموعهای توریستی که بیشترین واردکننده توریست خارجی کشور است را در بم داریم اما تاکنون در خود بم فعالیت چندانی نداشته که در جریان این طرح، امیدواریم به ما کمک کنند».
فرماندار بم اظهار کرد: «این طرح در سه سال و در دو فاز باید اجرا شود. فاز اول دو سال و بعدی یک سال طول میکشد».
وی افزود: «فاز اول، مطالعات تملک باغات پیرامون ارگ و محوطهسازی مسیرهای گردشگری و مرمت حصار پیرامونی شهر را شامل میشود که بخشی از این مطالعات انجام و بخشی در حال انجام است». شهسوارپور گفت: «فاز دوم نورپردازی و راهاندازی سیستم صوت و ایجاد اقامتگاه سنتی پیرامون ارگ را شامل میشود».
طرح 53 میلیاردی ساماندهی ارگ بم
او با بیان اینکه مطالعات طرح توسط شهرداری بم انجام شده است، اظهار کرد: «متراژ باغاتی که در فاز اول نیاز به تملک آن داریم، هشت و نیم هکتار است و بررسی کارشناسی نشان میدهد رقمی حدود 20 میلیارد تومان نیاز دارد که باید توسط شهرداری انجام شود».
فرماندار بم افزود: «کار بعدی محوطهسازی و ایجاد زیرساخت مسیرهای گردشگری اطراف ارگ است که 10 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد».
وی اضافه کرد: «بحث بعدی مرمت حصار اطراف ارگ است که 20 هزار مترمکعب متراژ دارد و به پنج میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که میراث فرهنگی باید آن را تامین کند».
وی با بیان اینکه نورپردازی و سیستم صوت و دوربین مداربسته در کل مجموعه شش میلیارد و 450 میلیون تومان اعتبار نیاز دارد، اظهار کرد: «پیشبینی 10 واحد اقامتگاه سنتی با ظرفیت هرکدام 20 نفر در این طرح شده و هدف هم فقط جذب گردشگر خارجی است». وی تصریح کرد: «53 میلیارد و 700 میلیون تومان کل اعتبار مورد نیاز طرح است». وی با تاکید بر اینکه هدف در قدم اول جذب گردشگر خارجی است، اظهار کرد: «با مهیا شدن این زیرساختها اتفاقات خیلی خوبی برای شهرستان بم و استان رخ خواهد داد».
نگرانی از خشکیدگی باغات پیرامون ارگ
در ادامهی جلسه، سید مصطفی آیتالهی موسوی، معاون عمرانی استاندار کرمان و نایب رئیس کارگروه، از اعضای کارگروه خواست تا نظر خود را در اینباره اعلام کنند.
محسن موحدی، مدیر پایگاه جهانی ارگ بم با تاکید بر نیاز ارگ بم به ساماندهی گفت: «ارگ بم بعد از تختجمشید و میدان نقشجهان اصفهان سومین اثر ایران است که در سطح دنیا شناخته شده است».
وی با بیان اینکه خیلی از گردشگران خارجی با هدف دیدن ارگ بم میآیند، افزود: «ظرفیتهایی در بم وجود دار دارد که در دیگر آثار نیست. یکی از این ظرفیتها باغات و دیگری قنوات هستند ولی باغات متاسفانه رها و تعدادی از آن خشک شدهاند». وی ادامه داد: «میدان نقش جهان اصفهان را ببینید اطراف آن چهقدر بسامان است ولی ارگ بم را ببینید چقدر نابههنجار است و ضرورت طرح گردشگری برای ساماندهی این مجموعه وجود دارد».
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: «نیاز است تا در پیرامون ارگ بم، بازارچه دائمی صنایعدستی راهاندازی شود».
موحدی اظهار کرد: «اقامتگاه بومگردی اما باید در ساختمان قدیمی راهاندازی شود، خود باغات اطراف ارگ، فضای اقامتی ندارند ولی بین باغات فضاهایی وجود دارد که میتوان از آن استفاده کرد».
وی با اشاره به وجود دبیرخانه کنگره معماری و شهرسازی در بم یادآور شد: «این کنگره، میتواند در تهیهی طرحها به ما کمک کند ولی این طرح تا اطراف ارگ پیاده نشود جذابیتی ندارد». وی یادآور شد: «اطراف ارگ بم تاریک و نابسامان است».
سرهنگ علیرضا پریور، معاون فرمانده انتظامی استان کرمان نیز تاکید کرد که چنانچه بهدنبال حضور بیشتر گردشگران خارجی در بم هستند حتما مسائل مربوط به تامین امنیت مدنظر قرار گیرد.
غلامحسین زیوری، مدیر کل دفتر فنی استانداری کرمان نیز با تاکید بر اینکه ساماندهی ارگ بم و محوطهی پیرامونی آن باید انجام شود، گفت: «اما آنچه ارائه شد مشخصات یک طرح را ندارد و نمیتوان آن را مصوب کرد». وی افزود: «شاید هیچ نیازی به تملک باغات اطراف ارگ نباشد و کافی باشد که برای آن ضابطهی اجرایی بگذاریم و براساس ضوابط، آن را به بخش خصوصی واگذار کنیم». سیدمهران عالمزاده، شهردار کرمان هم اظهار کرد: «ابتدا باید نیازسنجی دربارهی منطقه توسط مشاور صورت گیرد سپس طرح براساس آن تهیه شود».
با اظهارنظر اعضا و موافقت معاون عمرانی استاندار و کلیهی اعضا، موسوی اعلام کرد: «پیشنهاد ساماندهی اطراف ارگ بم به تایید کارگروه رسیده ولی اینکه جزییات چه باشد و چه کاربری و چه مجوزهایی نیاز است و چه اعتبارات ملی و استانی باید تامین شود را یک مشاور باید تعیین کند». / الف
نظر خود را بنویسید