گروه اقتصاد ـ رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان دربارهی آخرین وضعیت مطالعات سند آمایش سرزمین استان توضیحاتی داد.
به گزارش فردایکرمان، جعفر رودری، در بخشی از گفتوگوی خود با گفتارنو دربارهی دلایل انتخاب جهاد دانشگاهی بهعنوان مشاور تهیهی این سند در استان توضیح داد: «در فراخوانی که دادیم چندین مشاور کشوری مشارکت کردند و در بین آنها حتی مشاوران بهنام کشوری هم حضور داشتند که بعضی از آنها با سازمان برنامه و بودجه کشور هم همکاری میکردند». وی افزود: «در جمعبندی که درکارگروه آمایش استانها اتفاق افتاد و نهایتا هماهنگی که با استاندار وقت داشتیم بنا به دلایل کارشناسی ترجیح داده شد که ما یک مشاور بومی برای انجام مطالعات داشته باشیم». وی ادامه داد: «دلیل این مسئله هم صرف عرق بومی بودن نبود، بلکه مسئله این بود که مطالعات آمایش خیلی کاربردی باشد و در تعامل مستقیم با دستگاهها شکل بگیرد». رودری بیان کرد: «میتوانستیم در تهران یک برنامه شکیل بنویسیم، ولی اینکه تا چه اندازه میتوانیم واقعیتهای استان و نگاه مدیران کرمان را در آن ببینیم یک مسئله بود». وی با بیان اینکه نقطهی قوت وجود که یک مشاور ملی تجارب بیشتر آنها بود و ظرفیت کارشناسی بالاتر بود، اظهار کرد: «ما
مزیت مشاور بومی در این است که میتواند سازماندهی و تعاملات بیشتر و مستحکمتری را در استان رقم بزند و در عین حال میتوان جلساتی بین گروههای مختلف داشته باشیم و نقطه نظرات کارشناسان و مدیران استان را به شکلهای مختلف اخذ کنیم».
وی گفت: «مسئلهی بعد این است که خود این قضیه میتوانست نوعی ظرفیتسازی به لحاظ کارشناسی برای استان باشد؛ بنابراین به سمت مشاور بومی رفتیم که در این زمینه هم دو انتخاب داشتیم».
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان اظهار کرد: «جهاد دانشگاهی و دانشگاه دو انتخاب ما بودند اما قیمتی که دانشگاه ارائه داد بیش از سه برابر قیمت پیشنهادی جهاد دانشگاهی بود، بنابراین جهاد دانشگاهی استان برای این کار انتخاب شد».
وی یادآور شد: «اما این شرط را گذاشتیم که جهاد دانشگاهی با تعاملی که برقرار میکند، از تمام متخصصان استان از جمله اساتید دانشگاه باهنر و اساتیدی که در طرحهای قبل حضور داشتند، استفاده کند». وی گفت: «البته ما استقلال انتخاب مشاور را نباید مخدوش بکنیم و نمیتوانیم تحمیلی بگوییم که از چه کسانی استفاده کند ولی به هر حال این توصیه شده بود».
روردی ادامه داد: «در خصوص مدیریت علمی پروژه، ما فرد متخصص آمایش کار به مفهوم تخصصی که تجربه عملی انجام یک کار وسیع را در استان داشته باشد کمتر داشتیم و لازم بود که در این بخش، از افرادی در سطح ملی استفاده شود و در زیر مجموعهی آن، کارشناسان بومی فعالیت کنند».
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان در پاسخ به این پرسش که آیا زمان انجام مطالعات این سند طولانی نشد؟ اظهار کرد: «مطالعات آمایش استان مقداری طول کشید چرا که اساسا این نوع مطالعات زمانبر است و کار شش ماه و یا یک سال نیست».
رودری با بیان اینکه تقریبا دورهی انجام مطالعات ۱۸ ماهه بود، افزود: «اما بهدلایلی از جمله اینکه یک دوره سرشماری داشتیم و اطلاعات جدیدی ایجاد شده و لازم بود تا این اطلاعات هم وارد مطالعات شود، شورای توسعه و برنامهریزی استان تصویب کرد تا یک دوره دیگر هم این مطالعات تمدید شود». وی گفت: «در نهایت در دورهی زمانی پس از اصلاح زمان محاسبه شده ۱۸ ماهه، کار از طریق جهاد دانشگاهی استان ارائه شد».
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان در ادامه، اظهار کرد: «ما صرفا به دنبال تکلیف انجام مطالعات نبودیم و میخواستیم واقعا مطالعات برای استان مفید باشد و به کار دستگاههای اقتصادی استان بیاید که به همین منظور، دانشگاه باهنر بهعنوان ناظر مطالعات این سند انتخاب شد».
وی اضافه کرد: «از آنجا که ناظر نمیتوانست یک فرد باشد، یک تیم نظارتی معرفی شد که آقای دکتر شکیبایی از دانشگاه باهنر و بقیه بخشها هم به همین صورت تیم داشتند».
وی افزود: «نهایتا پروسه کار اینطور شد که وقتی یک بخش کار انجام میشود مرحله به مرحله پیگیری مطالعات صورت گیرد و به محض اینکه جهاد دانشگاهی مطالعات را تحویل میدهد اول کارشناسان خود سازمان مدیریت و برنامهریزی آن را بررسی کنند که تا چه اندازه این مطالعات با چارچوب شرح خدمات همخوانی دارد و سپس این مطالعات برای ناظران ارسال شود تا نقطهنظرات خود را اعمال کنند».
وی گفت: «در جریان این فرآیند، بخشهایی کلا برگشت داده میشد و مطالعات مجدد از پایه انجام شود و بعضی موارد هم اشکالات جزیی داشتند که مشاور اصلاحات را انجام میداد».
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان افزود: «بعد از اصلاحات نهایی، گروه کارشناسی آمایش از جمله نماینده اتاق بازرگانی و صنعت و معدن، جهاد کشاورزی و ... این مطالعات را تصویب و به کارگروه آمایش استان میفرستادند و در این کارگروه، با حضور مدیران مربوطه، اجرایی بودن این مطالعات مورد بررسی قرار میگرفت». رودری اضافه کرد: «در واقع، علاوه بر ناظر علمی، ما نظر دستگاههای اجرایی را هم دربارهی میزان اجرایی بودن این برنامهها و تطابق آن با اسناد بالادستی را داریم».
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان افزود: «پس از کارگروه آمایش، این مطالعات به شورای توسعه و برنامهریزی استان آمد و در این شورا که استاندار محترم و مدیران دستگاههای اجرایی حضور دارند سند بررسی و به تهران فرستاده شد».
وی ادامه داد: «در تهران نیز ایراداتی که در سند وجود دارد به ما اعلام شده و همهی این پروسه قبل از سال ۹۶ به انجام رسیده است و اوایل سال ۹۷ ما فقط اصلاحات را انجام دادیم».
وی تصریح کرد: «هماکنون، مطالعات استان به طور 100 درصد انجام شده و ما منتظر تصویب نهایی مرکز ملی آمایش کشور هستیم».
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان دربارهی هزینهی تهیهی این سند توسط جهاد دانشگاهی نیز توضیح داد: «به لحاظ هزینهای، در استان کرمان ۸۰۰ میلیون تومان پیشنهاد کردند و قرارداد با ۸۰۰ میلیون تومان هم بسته شد که الحق و الانصاف ما جزو استانهای پایینتر به لحاظ قیمت هستیم». وی افزود: «این ۸۰۰ میلیون تومان برای کل قراردادی است که با جهاد دانشگاهی داشتیم که با بازنگری هم همراه بود». وی اضافه کرد: «براساس آخرین گزارشی که اوایل سال ۹۷ به تهران فرستادیم، حدود ۱۵ استان کارشان تمام شده و به تهران ارائه کردهاند». وی گفت: «استان کرمان جزو استانهایی است که در مرحلهی تدوین نهایی و در نوبت تصویب آمایش کشوری است». / الف
نظر خود را بنویسید