پروین میرزاحسینی – شکر که از اواخر سال گذشته در بازار با کمبود و افزایش قیمت مواجه شده، کماکان نیاز به عرضهی تنظیم بازاری دارد تا به تعادل برسد. در حال حاضر با وجود توزیع شکر در فروشگاههای بزرگ و تعاونیها همچنان تقاضا برای این کالای اساسی بالا است و بازار با کمبود مواجه است.
به گزارش فردای کرمان، در همین حال و با وجود اینکه رئیس اتاق اصناف کرمان معتقد است وضعیت شکر هنوز هم خوب نیست، معاون سازمان صمت میگوید وضعیت شکر رو به بهبود و بهتر شدن است و در آیندهی نزدیک مسالهی شکر در استان وجود نخواهد داشت.
وضعیت شکر هنوز هم خوب نیست
یوسف جعفری رئیس اتاق اصناف کرمان در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان اظهار کرد: «انتهای سال گذشته که وضعیت شکر خیلی بحرانی بود 500 تن شکر را از میبد آوردیم و توزیع کردیم و تقریبا بازار تنظیم شد و در سال جدید هم باز حدود 500 تن شکر توسط اصناف توزیع شد».
وی با بیان اینکه وضعیت شکر هنوز هم خوب نیست، افزود: «در ستاد تنظیم بازار مصوب شد که دو هزار تن از سه هزار و 500 تن ذخیرهی شرکت غله، در بازار توزیع شود که انجام شده و 500 تن به کرمان دادند که بین فروشگاههای بزرگ و واحدهای صنفی توزیع کردیم تا در سطح شهر توزیع شود».
رئیس اتاق اصناف کرمان با بیان اینکه قیمت شکر سه هزار و 400 تومان است، بیان کرد: «قیمت شش هزار و 500 مربوط به شکری است که خارج از سهمیه توزیع میشود که تخلف است و اگر گزارشی به بازرسی صنعت و معدن یا اتاق اصناف داده شود قطعا برخورد میشود».
وی ادامه داد: «قیمت خرید شکر از کارخانه سههزار تومان است که با احتساب کرایهی حمل و سود فروشنده حدود سههزار و 400 باید به فروش برسد».
خبرنگار فردای کرمان دربارهی اخذ کد ملی سرپرست خانوار هنگام خرید شکر سوال کرد و گفت: «آیا کد ملی در سامانه یا سیستمی ثبت میشود تا از خرید شکر توسط سودجویان و کسانی که کالا را در خانه انبار میکنند جلوگیری شود؟»؛ جعفری پاسخ داد: «درست این است که کد ملی تعریف شود و سیستم متمرکزی باشد تا اگر کسی در فروشگاهی خرید کرد نتواند روز بعد از مغازهی دیگری خرید کند و مشخص باشد که قبلا شکر خریده است».
وی بیان کرد: «گرفتن کد ملی توسط فروشنده شاید برای بعضیها ممانعتی ایجاد کند و فکر کنند که چون کد ملی را دادهاند جای دیگری نمیتوانند شکر بگیرند ولی کسانی که حرفهای هستند این کار را انجام میدهند و هیچ اثری ندارد».
رئیس اتاق اصناف کرمان خاطرنشان کرد: «زمانی دریافت کد ملی میتواند درست باشد که اگر جایی کد ملی را دادید و شکر خریدید در جای دیگر نتوانید خرید کنید اما در حال حاضر اینطور نیست. شاید درصد کمی موثر باشد ولی در کل تاثیری ندارد».
وی یادآور شد: «البته ما پیشنهاد دادیم با توجه به اینکه کمبود هست بهتر بود سامانهای تعریف میشد و وقتی به آن شکل پیش میرفت شاید کمبود هم کمتر احساس میشد».
جعفری با بیان اینکه کمبود شکر مربوط به کل کشور است، اظهار کرد: «الان 12 هزار تن شکر در کارخانه قند سیرجان است که پیشنهاد دادند اگر دولت شکر خام به آن تحویل دهد شکر موجود آزاد میشود و در بازار توزیع میشود اگر این شکر بیاید خیلی از مشکلات در کرمان حل خواهد شد».
وی با بیان اینکه بیتدبیری سبب مشکل در بازار شکر شده است، گفت: «وقتی شکر میرسد باید سریعتر توزیع شود، شکر را به صورت قطرهچکانی توزیع میکنند و این توزیع مشکل دارد».
رئیس اتاق اصناف کرمان اضافه کرد: «چرا برای توزیع شکری که ذخیره است باید معطل بمانیم تا جلسهای تشکیل شود و بعد توزیع کنیم؟».
وی افزود: «اگر هم قرار است جلسهای تشکیل شود این جلسه باید فوقالعاده تشکیل شود و با یک تصمیم ضربتی شکر توزیع شود».
وضعیت شکر رو به بهبود است
در همین حال معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در گفتوگو با فردای کرمان با بیان اینکه دو واحد تولید شکر در کرمان داریم که پیگیر هستیم تا فعال شوند، اظهار کرد: «واحد قند بردسیر نیاز به بازسازی خط تولید دارد و پیگیری از سوی سازمان صمت برای فعال کردن این واحد انجام شده است».
محمدرضا خواجویی افزود: «واحد تصفیه شکر سیرجان هم نیاز به شکر خام دارد که از طریق مصوباتی که در کارگروه تنظیم بازار استان داشتیم، یک سهمیه برای آن در نظر گرفته شده و باید از طریق جهاد کشاورزی و اداره کل غله پیگیری انجام شود و سهمیهی شکر خام به این واحد داده شود».
وی ادامه داد: «با راهاندازی این واحدها خصوصا واحد تصفیه شکر سیرجان ما میتوانیم شکر استان را تامین کنیم و حتی اگر استانهای دیگر هم نیاز به شکر داشته باشند آنها را پوشش دهیم».
خواجویی با بیان اینکه سهمیههای شکر در استان بیشتر و جذب شدند و از سوی سازمان صنعت و معدن نیز بر توزیع آن توسط واحدهای صنفی نظارت شده، گفت: «سعی کردیم واحدهای صنفی که عرضهی شکر را انجام میدهند مورد بازدید قرار بگیرند تا از نظر تعزیرات تخلفی صورت نگرفته باشد و برای انتخاب آنها شرایط گذاشتیم؛ همچنین از توان شرکتهای تعاونی و فروشگاههای زنجیرهای و بزرگ هم استفاده کردیم که مردم در خرید شکر مشکلی نداشته باشند».
وی با بیان اینکه سعی ما بر این است که مکانهای توزیع شکر ثابت باشد، اضافه کرد: «خیلی از اعضای اتحادیهی خواروبار که دو هزار عضو دارد تمایل دارند توزیع کننده باشند که این کار نظارت را سخت میکند، ما میتوانیم یک تعداد معدودی را انتخاب کنیم تا راحتتر کنترل کنیم و سعی کردیم مکانهای ثابتی تعریف شود که مردم برای خرید مشکل نداشته باشند».
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان خاطرنشان کرد: «خوشبختانه الان وضعیت شکر رو به بهبود و بهتر شدن است و در آیندهی نزدیک بعید میدانم مسالهی شکر در استان وجود داشته باشد».
خبرنگار فردای کرمان گفت: «اوایل سال در مصاحبهای که با شما داشتم بیان کردید که واحد تصفیهی شکر سیرجان قرار است راهاندازی شود اما هنوز این کار صورت نگرفته؛ علت این تاخیر چیست؟». خواجویی پاسخ داد: «وظیفهی ما این بود که در کارگروه تنظیم بازار سهمیهی شکر خام را برای این واحد در نظر بگیریم اما این که چرا تا به امروز تحویل نشده باید از اداره غله سوال کنید که دلیل تاخیر در سهمیه چه بوده است؛ آن چه مربوط به ما بوده پیگیری شده است».
وی اضافه کرد: «سهمیهی شکر خام را شرکت بازرگانی دولتی ایران باید تخصیص بدهد که این را باید از اداره غله سوال کنید».
خواجویی با تاکید بر اینکه کمبود کالایی در استان نداریم و در شکر هم کمبود نیست، بیان کرد: «در حال حاضر یک سهمیهی دو هزار تنی در انبار شرکت غله موجود است که بین شهرستانها هم توزیع شده، از این دو هزار تن، 500 تن را به جنوب استان تخصیص دادند، 490 تن سهمیهی شهر کرمان است و مابقی هم مربوط به شهرستانها است، آخرین خبری که من دارم 645 تن از مابقی سهمیهی شهرستانها جذب و در شهرستانها توزیع شده است».
وی یادآور شد: «در شهر کرمان علاوه بر این 490 تنی که در نظر گرفته شده است، 130 هزار تن در حال توزیع در بخش خانوار است، 100 تن سهمیهی بخش صنعت و معدن داریم و 100 تن هم مصوبه گرفتیم که در بخش صنایع و صنوف توزیع کنیم».
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با بیان اینکه کمبود وجود ندارد و مشکلی نیست، توضیح داد: «مراکز ثابت باید بیشتر به مردم اطلاعرسانی شود و جراید و صدا و سیما که تاکنون همراهی داشتند بیشتر کمک کنند تا مردم مکانهای توزیع را بهتر شناسایی کنند».
وی با بیان اینکه در کرمان و سایر استانها کمبود کالایی نداریم، گفت: «خوشبختانه در کالاهای اساسی مورد نیاز مردم دولت تدبیر کرده، انبار کالاها به وفور موجود است، میتوانید انبار کالاهای غلهی کرمان را ببینید، برنج به وفور موجود است و شکر تا سقف انبارها وجود دارد».
خواجویی ادامه داد: «برای ماه محرم و صفر که افزایش تقاضا برای کالاهای خاص این ایام وجود دارد نیز تنظیم بازار انجام شده، تامین صورت گرفته و مشکلی نخواهیم داشت».
خبرنگار فردای کرمان سوال کرد: «اگر کمبود در بازار نیست، علت عدم تعادل در بازار و تقاضای بالا برای شکر چیست؟ آیا فقط به این دلیل است که مراکز توزیع شکر به درستی اطلاعرسانی نمیشود؟»، خواجویی پاسخ داد: «مراکز عرضهی ما تغییر میکنند، در زمانی که توزیع کالاها به صورت کوپنی انجام میشد کل واحدهای صنفی عرضهکنندهی این کالاها نبودند، بلکه با توجه به منطقه، موقعیت و جمعیتی که وجود داشت یکسری واحدها تعیین شده بود و کالاها از مبادی این واحدها توزیع میشد اما امروز دو اتحادیه خواروبار و لبنیات که بیش از سههزار و 500 تا چهار هزار واحد را شامل میشوند درخواست دارند در توزیع دخالت کنند و قطعا توزیع چرخشی صورت میگیرد و یک مقدار اطلاعرسانی به مردم سخت است».
وی افزود: «برنامهای که ما گذاشتیم و مصوبهی تنظیم بازار هم داریم این است که مکانهایی را ثابت بگذاریم که در این مکانها به صورت دائم شکر را داشته باشند».
خواجویی با بیان اینکه در حال حاضر امکان خرید شکر با قیمت غیر از سههزار و 500 تومان از واحدهای تولیدی شکر هم وجود دارد، اظهار کرد: «هماهنگی این کار انجام شده تا اتحادیهی مربوطه کار را انجام دهد تا از مبادی خردهفروشان نسبت به توزیع آن اقدام کنند».
وی تاکید کرد: «هدف این است که شکر به وفور در دسترس مردم باشد که البته توجه به قیمت آن هم بیتاثیر نخواهد بود». /پ
نظر خود را بنویسید