اسما پورزنگیآبادی ـ سرانجام و پس از ماهها کشمکش و پیگیری، شورای شهر کرمان مصوبهای که وعدهی آن را به شهروندان داده بود را گرفت. با تصویب بودجهی امسال شهرداری، نرخ عوارض شهری کرمان با افزایشی مواجه شده بود تا به یک نرخ واقعی برسد. اگرچه شورای شهر کرمان از ابتدا، قصد کرده بود تا این افزایش را با ضرایبی تعدیل کند، ولی فرمانداری کرمان این تصمیم شورای شهر کرمان را تایید نمیکرد. این اما در حالی بود که افزایش نرخ عوارض، مورد انتقاد و اعتراض برخی گروهها در شهر نیز بود. سرانجام برای خروج از این بنبست، محمد فرشاد، رئیس شورای شهر کرمان گفت که از اختیاراتی که وزارت کشور به استاندار داده بود استفاده و مشکل را حل کردهاند. گفتوگو با فرشاد که بخشی از آن در اینباره است را بخوانید:
آقای فرشاد، شورای شهر کرمان، از ابتدای سال پیگیر تصویب ضرایبی بود که در نرخ عوارض شهری کرمان اعمال شود و افزایش نرخ را متعادل کند ولی هربار در صحن علنی شورا شنیدیم که کمیته انطباق فرمانداری این مصوبات شورای شهر را رد کرده است. ممکن است بگویید اکنون کار در چه وضعیتی قرار دارد؟
شورای شهر قصد داشت عوارضی تصویب کند که تبعیضآمیز نباشد و امکان دور زدن و تخلف در آن هم وجود نداشته باشد ضمن اینکه یکنواخت و متناسب با نیازهای شهر و وضعیت مناطق مختلف شهر هم باشد. همچنین شورای شهر بهدنبال این بود که ابعاد کارشناسی در نرخهایی که تعیین میشود پررنگتر شود. نه که در گذشته نرخها کارشناسی نبوده بلکه میخواستیم نواقص احتمالی گذشته کاهش یابد. این اتفاق افتاد اما در عمل به این نتیجه رسیدیم که با توجه به رکود اقتصادی موجود در جامعه در برخی موارد باید تعدیل صورت گیرد. البته در شروع کار، شورا یک ضریب کاهنده در نظر گرفت که آن ضریب، تعدیل را به وجود میآورد اما متاسفانه کمیته انطباق در فرمانداری ضریب کاهنده را تصویب نکرد. در این وضعیت، ما جلسات کارشناسی گذاشتیم و بهصورت موردی، هرجا که نیاز به تعدیل بود و امکان آن وجود داشت را لحاظ کردیم که تعدادی از این ضرایب تعدیل تصویب شد و تعدادی هم نشد! در این حوزه، برداشت کمیته انطباق فرمانداری از قانون چیزی بود و برداشت ما چیز دیگری. کار که به اینجا رسید، تصمیم بر این شد که از اختیارات وزارت کشور استفاده کنیم. همان تعدیلهایی که مدنظر بود را تنظیم کردیم، با دکتر فدایی استاندار محترم هم در اینباره صحبت کردیم. وزیر کشور اختیاراتی طبق ماده 85 شوراها به استانداران واگذار کرده، ما در اینباره نامهای به استانداری ارسال کردیم تا ایشان از این اختیارات استفاده کند چرا که مسئلهی صرفه و صلاح شهر و رفاه شهروندان بود. تقاضا کردیم همان تعدیلهایی که قرار بود کمیته فرمانداری تصویب کند و به هر دلیلی که من وارد جزییات آن نمیخواهم بشوم، تصویب نشده مصوب کنند. استانداری بهزودی این مصوبه را ابلاغ میکند و چنانچه این اتفاق افتاد، شهروندانی که از ابتدای امسال باید عوارض کمتری میپرداختند و عوارض خود را پرداخت کردهاند، مابهالتفاوت این دو نرخ، به آنها برمیگردد.
استاندار این را پذیرفته یا هنوز در مرحلهی مکاتبه است؟
بله. در جلسهی هیات حل اختلاف ما نیز حضور داشتیم و دفاع کردیم. کمیته انطباق فرمانداری با اشاره به یک بند قانونی، گفته که ما نمیتوانیم این ضرایب را مصوب کنیم و این، از اختیارات وزارت کشور است. کمیته انطباق نگفته این مصوبات شورا خلاف قانون است بلکه گفته که از اختیارات ما نیست.
پس کار نهایی شده و تعدیل نرخ عوارض اتفاق میافتد.
بله. این، در راستای رفاه شهروندان است و شورا و شهرداری خواستند به نفع مردم این تعدیل صورت گیرد. تا حالا هم که این اتفاق نیفتاده، بیشتر از این بابت بود که برداشت ما و فرمانداری از قانون متفاوت بوده، ما میگفتیم کمیته انطباق میتواند این تصمیم را بگیرد، آنها ولی گفتند ما نمیتوانیم و از اختیارات وزارت کشور است. ما هم از این اختیارات قانونی که به استانداران واگذار شده، استفاده کردیم. چیز بغرنج نبوده است.
شهروندان کرمانی از چه زمانی میتوانند از مزایای این مصوبه استفاده کنند؟
به محض اینکه استانداری این مصوبه را به ما ابلاغ کند، به شهرداری ابلاغ میکنیم و در مصوبه هم خواهیم آورد کسانی که از ابتدای امسال عواض را پرداخت کردهاند، مابهالتفاوت شامل آنها میشود.
آقای فرشاد، راهاندازی مرکز پژوهشهای شورا اکنون در چه مرحلهای است؟ دو هفته پیش، در صحن علنی شورا گفتید هفتهی آینده دربارهی آن تصمیم میگیرید اما در صحن علنی هفتهی گذشته، این موضوع در دستور کار قرار نگرفت.
اینکه گفتیم هفتهی بعد دربارهی این مرکز تصمیم میگیریم، انجام شد. با تکتک اعضای شورای شهر در اینباره جلساتی برگزار کردیم. آقای موسوی که مشاور شورا هستند را بهعنوان مسئول راهاندازی مرکز تعیین کردیم. دو شهر اصفهان و مشهد پیش از این، مرکز پژوهشهای شورای شهر را راهاندازی کردهاند. با روسای شورای این دو شهر هماهنگ کردیم تا آقای موسوی از نزدیک در جریان تجربیات آنان نیز قرار گیرد. ایشان در این مدت، مشغول مطالعه و بررسی بودند و احتمالا بهزودی به اصفهان و بعد به مشهد سفر میکنند تا از مطالعات و تجربیات این شهرها اطلاعاتی تهیه کنند. میخواهیم از همین ابتدای کار، مرکز پژوهشهای شورای شهر کرمان بدون نقص ایجاد شود.
فکر نمیکنید تحقق این وعدهای که از ابتدای شورای پنجم داده شد خیلی با تاخیر مواجه شده است؟
قرار بود شورای عالی استانها اساسنامهی تیپ و هماهنگ برای راهاندازی چنین مرکزی در مراکز استانها و شهرهایی که جمعیت بالای 200 هزار نفر دارند را تدوین کند که این اساسنامه را خردادماه امسال ابلاغ کردند. راهاندازی مرکز پژوهش در دو شهری که اکنون نیز این واحد را در کنار شورای شهر خود دارند یک طرح ابتکاری بوده است.
پس معطلی مربوط به این بوده که منتظر اساسنامهی تیپ بودهاید.
بله. از همان خردادماه هم که این اساسنامه ابلاغ شده، ما راهاندازی مرکز را در دستور کار شورا قرار دادهایم و در حال آمادهسازی مقدمات کار بودهایم.
پیشبینی میکنید این مرکز از چه زمانی راهاندازی شود؟
در مهرماه قطعا شکل میگیرد و اولین جلسهی آن را برگزار میکنیم. باید سه نفر از صاحبنظران را (برای عضویت در هیات امنای مرکز) انتخاب کنیم. همچنین، سه نفر از اعضای شورا که داوطلب باشند و رای بیاورند تعیین میشوند، شهردار و رئیس شورا و مسئول مرکز نیز جزو ارکان آن هستند. ضمن اینکه کمیتههایی نیز متناسب با فعالیت مرکز شکل میگیرد مثلا کمیته معماری و شهرسازی و فرهنگی و اجتماعی و ... که از صاحبنظران همان بخش در کمیتهها دعوت میشود. / الف
نظر خود را بنویسید