گروه اقتصاد ـ به گفتهی کشاورزان و باغداران منطقهی بافت و رابر، محصول گردوی این مناطق با مشکلات جدی روبهرو شده و کاهش محصول حتی تا 50 درصد هم رسیده است.
به گزارش فردایکرمان، خبرگزاری ایرنا کرمان در اینباره گزارشی منتشر کرده که در بخشی از این گزارش، یکی از کشاورزان روستای اِسکِر از توابع شهرستان رابُر گفت: «کمآبی، آفت کرم خراط و بیتوجهی مسئولان طی سالهای گذشته علت اصلی افول گردوی این شهرستان است که باید تا دیر نشده در این خصوص تدبیری اندیشیده شود».
علی سیوندی افزود: «طی سالهای گذشته آفت کرم خراط و تغییرات اقلیمی محصول عمده کشاورزان شهرستان رابر را از بین برده، به گونهای که امسال با کاهش ۵۰ درصدی محصول خود نسبت به سالهای گذشته روبهرو هستیم اما مسئولان تاکنون اقدام چندانی انجام ندادهاند».
وی بیان کرد: «شغل عمدهی مردم شهرستانهای بافت و رابر کشاورزی است و از این راه امرار معاش میکنند، اما کمآبی و فقدان دانش و نداشتن تکنولوژی روز در کشت و برداشت محصولات کشاورزی بزرگترین مانع برای تولید و حفظ جمعیت در روستاهای این منطقه تبدیل شده است».
این کشاورز ادامه داد: «بند سنگی روستای اسکر از توابع رابر سالها لایروبی نشده و همین امر در تامین آب مورد نیاز کشاورزان منطقه خلل ایجاد کرده است».
یکی دیگر از کشاورزان شهرستان بافت گفت: «کشاورزان شهرستانهای بافت و رابر همچنان به حمایت مسئولان و متولیان برای رونق در تولیدات کشاورزی این مناطق چشم دوختهاند».
عبدالله برهانی با تاکید بر اینکه کشت محصول گردو برای کشاورزان صرفه اقتصادی مطلوبی ندارد، افزود: «میزان برداشت محصولات گردو به صورت پلکانی طی سالهای گذشته کاهش یافته که این امر موجب نارضایتی کشاورزان شده است».
در اینباره، معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه آینده مردم شهرستانهای رابر و بافت با گردو گره خورده است، گفت: «برای رفع مشکل بهرهوری پایین این محصول باید انواع محصولات و ارقام جدید با خصوصیات کیفی را برای کشت در این منطقه معرفی کرد».
عباس کشاورز افزود: «کرم خراط محصول گردوی استان کرمان را تهدید میکند که شیوع این آفت ناشی از کمآبی، مشکلات تغذیهای و تغییرات اقلیمی و سرمازدگی است».
وی اظهار کرد: «برداشت گردو بهدلیل فقدان تکنولوژی روز در زمینه کاشت و برداشت محصول، هزینه زیادی به کشاورزان و باغداران گردوی شهرستانهای بافت و رابر تحمیل میکند لذا باید در کوتاهمدت دستگاههای برداشت به این مناطق معرفی شود و در بلندمدت ارتفاع گردوهای منطقه را برای سهولت در برداشت کاهش دهیم».
نماینده مردم بافت، رابر و ارزوئیه نیز نیز با بیان اینکه محصول گردوی این شهرستانها طی بیش از ۱۰ سال اخیر گرفتار آلودگی کرم خراط شدهاند و اقدامی اساسی در این زمینه انجام نمیشود، گفت: «باید کمیته ویژه برای پاکسازی آفت کرم خراط گردو تشکیل شود».
علی بختیاری افزود: «سازمان تعاون روستایی که مسئولیت اصلی در صادرات محصولات گردو را به عهده دارد، باید برنامهریزی ویژهای برای ازبین بردن آفت کرم خراط انجام دهد».
وی با اشاره به خسارات وارد شده به محصول گردوی شهرستانهای بافت، رابر و ارزوئیه طی سالهای گذشته گفت: «این شهرستانها نسبت به وسعت، بیشترین سطح زیر کشت درختان گردو را در کشور دارند و اقتصاد مردم این شهرستانها به صورت مستقیم به کشت این محصول وابسته است».
وی اضافه کرد: «مرکز تحقیقات گردو می تواند راهکاری اساسی برای توسعه محصول گردوی شهرستانهای بافت، رابر و ارزوئیه باشد که راهاندازی این مرکز مطالبه تمامی مردم است زیرا علاوه بر اشتغالزایی، موجب بهرهوری تولیدات کشاورزی این منطقه از استان کرمان میشود». / الف
نظر خود را بنویسید