گروه جامعه ـ رئیس سازمان محیط زیست کشور که امروز یکشنبه به کرمان آمده؛ در جمع مدیران استان به ذکر مصیبت از فجایای زیستمحیطی کشور پرداخت و تصویرِ همیشگیِ خسارات زیست محیطی را ترسیم کرد. عیسی کلانتری در جلسهی شورای اداری کرمان، اگرچه از کرمان کمتر گفت اما از حجم بالای پسماندهای کشور، از فرسایش بالای خاکی، از کمآبی و از هدررفت بالای انرژی به تفصیل گفت و در مورد کرمان با اذعان به اینکه دومین استان بیآب کشور است تصریح کرد که از این پس، قطعا به پروژههای فولاد اسفنجی در این استان مجوز نخواهند داد.
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، کلانتری همچنین یادآور شد که در اثر یک اشتباه، بودجهای به خوزستان داده شده که ظرفیت هزینه کرد آن را ندارند. او این توضیح را در پاسخ به دغدغهای داد که مدیرکل منابع طبیعی استان کرمان مطرح کرد؛ اینکه سال گذشته توانستند از اعتبارات صندوق ملی برای مالچپاشی در استان کرمان استفاده کنند اما امسال 150 میلیون دلار به استان خوزستان رفته، سازمان جنگلها پول برای حمل و پاشش مالچ ندارد و کرمان هم معطل مانده است!
در این باره کلانتری توضیح داد: «۱۵۰ میلیون دلار از صندوق توسعه ملی تصویب شد. در این مصوبه، برق فقط مخصوص خوزستان بود و 100 میلیون دلار مخصوص مهار گرد و غبار کشور بود ولی چون در نگارش آن مصوبه، یک «و» افتاده بود مجلس تصویب کرد که ۱۰۰ میلیون دلار به خوزستان داده شود».
وی افزود: «ما هم خیلی برای اصلاح این مصوبه تلاش کردیم و گفتیم خوزستان کشش این حجم اعتبار را بهتنهایی ندارد. این، حدود 400 میلیارد تومان است در صورتی که خوزستان با 200 میلیارد تومان اشباع میشود اما نتوانستیم کاری انجام دهیم. مصوبه باید آب و ریزگرد و برق باشد. ریزگرد ملی و برق مربوط به خوزستان است؛ حالا امیدواریم امسال این مصوبه اصلاح شود».
رئیس سازمان محیط زیست کشور همچنین دربارهی وضعیت کمآبی در کشور سخن گفت.
کلانتری اظهار کرد: «کرمان بعد از خراسان رضوی دومین استان کشور است که گرفتار کمآبی شده، بعد از این، استان فارس قرار دارد که کمکم منابع آبی خود را دارد از دست میدهد. یکزمانی این استان مخزن گندم ایران بود اما اکنون نیاز خود را هم نمیتواند تامین کند».
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «به دلیل نفوذ سیاسیون، همهی صنایع آببر از کنار سواحل به مرکز سرزمین رفته و حالا آب نیست».
بهجای فولاد پسته بکارید
کلانتری با بیان اینکه در 40 سال یک آمایش سرزمین ایجاد نکردیم، افزود: «از ابتدای امسال اعلام کردهایم که به هیچ فولاد اسفنجی درون سرزمین مجوز نخواهیم داد. پتروشیمی هم همینطور».
وی تصریح کرد: «مطمئن باشید که دیگر به استان کرمان مجوز فولاد اسفنجی نخواهیم داد. جای فولاد کنار ساحل است. میتوانید با اعتبار ساخت فولاد، باغ پسته و شغلهای بیشتر و پایدارتری ایجاد کنید».
وی افزود: «در استان اما هرقدر خواستید گندلهسازی راهاندازی کنید».
وی همچنین در اشاره به برداشت آبهای ژرف از عنوان «تجاوز» استفاده کرد و گفت: «آبهای زیرسطحی و زیرزمینی را تمام کردیم و حالا میخواهیم به آبهای ژرف تجاوز کنیم که بیش از دو هزار متر عمق دارد».
رئیس سازمان محیط زیست کشور در بخش دیگری از سخنان خود از کمرنگ شدن فعالیت تشکلها خبر داد و گفت: «پس از دستگیریهایی که سال گذشته اتفاق افتاد، تشکلهای ما ترسیدهاند. این اتفاق لطمهی شدیدی دارد به سازمان ما میزند چرا که مردم و تشکلها دیگر به مسائل این حوزه ورود نمیکنند و ما هم بدون مردم و تشکلهای نمیتوانیم محیط زیست را حفظ کنیم».
کلانتری سپس به هدررفت بالای انرژی در کشور اشاره و اظهار کرد: «در کشور آلمان برای یک میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی 100 هزار بشکه نفت مصرف میکنند این در حالی است که در کشور ما 850 هزار بشکه مصرف میشود. هدررفت سرمایهگذاری در ایران بسیار بالاست و با این وضعیت، به صنعت خود افتخار هم میکنیم!».
خاک کشور تمام میشود
وی در ادامه اظهار کرد: «شمال کشور در پسماندها دارد غرق میشود. در 50 کیلومتری انتهای رودخانههای شمال هیچ موجود زندهای نمیبینید. شیرابههای زبالهها همه چیز را از بین برده است».
وی گفت: «سالانه 12 تا 18 تن در هکتار یعنی چیزی حدود شش دهم میلیمتر در سال فرسایش خاک داریم. کل عمق خاکهای زراعی ایران 23 سانتیمتر است در حالیکه در دنیا این عدد بیش از سه متر است. با این روند فرسایش، تا 400 سال دیگر در کشور خاک نداریم!».
مسائل پیش پا افتاده را هم رعایت نمیکنند
کلانتری همچنین در این جلسه، با اذعان به اینکه در کشور بیشتر به اهداف کوتاهمدت توجه میشود، افزود: «اگر پروژههای عمرانی را درست اجرا کنیم و مطالعات آن را دقیق انجام داده و به تعهدات پایبند بمانیم؛ خسارات زیست محیطی در کشور به حداقل میزان خود میرسد».
وی ادامه داد: «اما طرح را اجرا میکنیم و در پایان آن، میگوییم ارزیابی زیست محیطی را هم باید انجام دهیم!».
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: «من نمیگذارم جلوی کاری گرفته شود مگر اینکه برخلاف مصلحت کشور باشد ولی گاهی حتی مسائل پیش پا افتاده را هم رعایت نمیکنند».
کلانتری ادامه داد: «دانش مطالعه هم در مهندسین مشاور ما نیست و حالا کمکم دارد بهوجود میآید». وی با بیان اینکه محیط زیست نباید مانع توسعه شود، تصریح کرد: «به محیط زیست رحم کنید».
وی بر افزایش فرهنگ عمومی زیست محیطی در کشور نیز تاکید و بیان کرد: «بودجهی سازمان محیط زیست کشور کمتر از سه هزارم بودجهی کشور است». او اضافه کرد: «دست و پای سازمان محیط زیست بسته است. هیچ وظیفهی اجرایی هم نداریم. نه مسئول گرد و غبار هستیم و نه هوای شهرها. ما سیاستگذاری میکنیم و دستگاهها باید اجرا کنند».
نظر خود را بنویسید