گروه جامعه ـ معاون میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی استان کرمان دربارهی آخرین وضعیت بازسازی و گشایش باغ تاریخی بیرمآباد با قدمت صفوی در شهر کرمان توضیحاتی داد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا منطقه کویر، وی اظهار کرد: «باغ بیرمآباد متعلق به دوره صفویه است و قدمت این باغ بیش از چهار قرن و جزو موقوفات آستان قدس رضوی است».
وی افزود: «مرمت این بنا از سال 94 آغاز شد و در این سال بهصورت جدی روی کوشک مرکزی این باغ کار انجام شد. البته در دههی 80 نیز، سازمان میراث فرهنگی از محل اعتبارات خود، حصار باغ بیرمآباد که شامل برجها و دیوارهای اطراف این محوطه میشد، کار مرمت را آغاز کرد اما تا سال 94 دیگر اقدامی در این مجموعه صورت نگرفت».
معاون میراثفرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان ادامه داد: «در سال 94 مرمت این باغ تاریخی با حمایت آستان قدسرضوی به شیوهی امانی با نظارت اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان کلید خورد».
وی بیان کرد: «تا امروز مرمت کوشک مرکزی این باغ به اتمام رسیده و فقط دربهای آن باید نصب شوند و 85 درصد مرمت عمارت حوضخانه که در ضلع شرقی باغ قرار دارد، انجام شده و تنها کفسازی و نصب دربهای آن باقیمانده است».
شفیعی ادامه داد: «به جزء کوشک اصلی که در مرکز باغ و در باکس ورودی باغ قرار دارد، در ضلع شرقی عمارت حوضخانه و یک کوشک 8 ضلعی که دارای کاشیکاری معرق فوقالعاده زیبایی است، وجود دارد که قرار بود در فاز بعدی مرمت این عمارت، این حوضخانه نیز بازسازی و مرمت شود».
وی با تقدیر از آستان قدس رضوی برای حمایت مالی از مرمت و بازسازی این باغ افزود: «کارهایی برای محوطهسازی باغ انجام شده است و یکسری جداول سنگی در اطراف پیادهروهای آن نصب شده و در مجموع محوطهسازی آن در حال ساماندهی است».
معاون میراثفرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان اظهار کرد: «مقرر است که این باغ در قالب کاربریهای مرتبط با صنعت گردشگری احیا شود و امیدواریم روزی برسد که دربهای این باغ بهروی مردم گشوده و مردم بتوانند از نظاره این باغ لذت ببرند».
وی دربارهی اینکه آیا تلهکابین روی رونق گردشگری این باغ موثر است یا خیر؟ گفت: «تلهکابین ارتباطی به باغ پیدا نمیکند و خارج از حریم باغ است لذا هیچ مشکلی برای باغ ایجاد نمیکند البته هر اقدامی اطراف یک بنای تاریخی شود اگر حساب شده باشد روی افزایش گردشگران و مراجعین منطقه کمک خواهد کرد و هر کدام میتواند نقش خوبی در رونق گردشگری آن منطقه داشته باشد».
شفیعی در پاسخ به این سوال که آیا به حریم این بایغ تعرض شده یا خیر؟ گفت: «هیچ تعرض یا دخل و تصرفی اخیرا در حریم این باغ نداشتیم و حریم اطراف باغ نیز حفظ و هیچگونه تعرضی به آن صورت نگرفته است».
وی با اشاره به اینکه این باغ در زمان قاجار توسط فرزندان قلی بیگ وقف آستان قدس رضوی میشود، توضیح داد: «از این باغ تا نیم قرن گذشته بهصورت اردوگاه استفاده میشده به طوری که در دوره پهلوی به عنوان اردوگاه پیشهنگی استفاده میشد و سپس آستان قدس رضوی یکسری از بخشهای آن را به فضای اداری تبدیل کرده و دفتر موقوفات آستان قدس در استان کرمان شده است».
معاون میراثفرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان دربارهی زمان بازگشایی دربهای این باغ تاریخی به روی مردم، اظهار کرد: «مرمت این باغ از سال 94 تا کنون به صورت حرفهای و مستمر انجام شده است اما در نهایت باید آستان قدس رضوی اعلام کند که چه زمانی مرمت این بنا بر اساس اعتباراتشان به پایان میرسد، اما در مجموع میراث فرهنگی در بحث طراحی و نظارت همکاریهای لازم برای هرچه سریعتر به پایان رسیدن بازسازی و مرمت این بنا را انجام خواهد داد».
وی در زمینه اینکه چه کاربری برای این باغ در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: «آستان قدسرضوی تاکنون دو کاربری برای آن در نظر گرفته که یا به اردوگاه دانشآموزی یا به مکانی تفریحی و پذیرایی تبدیل شود». / الف
نظر خود را بنویسید