گروه جامعه ـ موزهمطبوعات کرمان همچنان نیمهتعطیل مانده و حتی حمایت استاندار کرمان هم تاکنون نتوانسته این گنجینه را به سامان برساند.
به گزارش فردایکرمان، محمدجواد فدایی، اولینبار، مردادماه 97 بود که وعدهی حمایت از بازگشایی و راهاندازی موزهای در خور نام و فرهنگ و تاریخ کرمان و مطبوعاتش را داده بود. وعدهای که محقق نشد. به اذعان بسیاری، در کار این موزه گرههایی افتاده است که بیحمایت استاندار گشودن آن غیرممکن و یا سخت و زمانبر است. یک سال بعد و 17 مردادماه امسال و همزمان با روز خبرنگار بود که این بار، استاندار بههمراه برخی از مدیران و دستاندرکاران، از موزه مهجور مطبوعات بازدید کردند. او و همراهانش، در حالی به این موزه پا گذاشتند که اسناد در وضعیت نامطلوبی نگهداری میشد. در آن بازدید، بار دیگر، از ارادهای جدی برای بازگشایی موزه سخن به میان آمد و با دستور استاندار، قرار شد که متولیان جلسهای کارشناسی تشکیل دهند و تکلیف موزه را معلوم کنند. چند ساعت بعد از آن بازدید، فریدون فعالی، مدیر میراثفرهنگی استان که در بدو ورود به استان وعده داده بود هرچه زودتر تکلیف این موزه را معلوم و برای روز خبرنگار چراغ آن را روشن میکند، در جمع خبرنگاران در پاسخ به فردایکرمان دربارهی این وعدهی محقق نشده گفت که موزه با مشکلات حقوقی روبهروست و اسناد و اموال آن در میراثفرهنگی ثبت نشده اما او تاکید کرد که پیگیری تا به سرانجام رساندن این موزه را ادامه خواهد داد.
بیش از دو ماه از این وعدههای تازه گذشته و صبح روز چهارشنبه، اول آبانماه، روحالله خدیشی در پاسخ به فردایکرمان میگوید که هنوز هیچ کاری برای موزه انجام نشده است.
کرمان، 14 سال پیش، با همت محمدعلی فردوسی، از پیشکسوتان مطبوعاتی استان صاحب موزهای شد تا بخشی از تاریخ پر فراز و فرود مطبوعات را در آن به نمایش بگذارد. این موزه به عنوان اولین موزه مطبوعات کشور در سال ۸۴ تاسیس و بعد الگوی راهاندازی موزه مطبوعات تهران و تبریز شد اما سالهای زیادی است که مهجور و بهحال خود رها شده، با تاریکی و خلوت خو کرده است. این موزه، در محل آرامگاه دو تن از مشاهیر کرمان دایر شده است؛ یکی «سید علویه» که در زمان حمله آقا محمد خان قاجار در دفاع از مردم کشته شده و دیگری مرحوم «ناظم الاسلام کرمانی» مورخ، نویسنده و روزنامهنگار و از پیشگامان مشروطهخواهی ایران.
خدیشی روز چهارشنبه در پاسخ به فردایکرمان دربارهی آخرین وضعیت بازگشایی موزه گفت: «بعد از بازدید استاندار محترم از موزه مطبوعات که روز خبرنگار امسال انجام شد، جلسهای با حضور استاندار محترم و مدیرکل محترم میراثفرهنگی تشکیل میشود و در پیگیری که بنده داشتم، استاندار گفتند که نظر ایشان و مدیر میراثفرهنگی بر این است که مکان فعلی برای راهاندازی موزهمطبوعات مناسب نیست و موزه باید تغییر مکان دهد».
وی افزود: «ما اما نظرمان این است که محل فعلی موزه چون آرامگاه یکی از روزنامهنگاران برجستهی کرمان است برای مطبوعات حفظ شود و اینطور نباشد که ملک عدهای بشود، در عینحال، اگر جای بهتری برای راهاندازی موزه مطبوعات وجود دارد، اسناد را به آن محل منتقل کنیم».
به گفتهی خدیشی، در این مدت، یک خانهی قدیمی برای راهاندازی موزهمطبوعات پیشنهاد شده است. او گفت: «اما مسیر دسترسی خانهای که پیشنهاد شد مناسب برای موزه نبود و ما با آن مخالفت کردیم».
خدیشی ادامه داد: «پیشنهاد ما این است که در جریان طرح ساماندهی باغموزه هرندی که در دستورکار میراثفرهنگی استان است، در همین محل، مکانی برای راهاندازی موزهمطبوعات اختصاص یابد».
وی در پاسخ به این پرسش که آیا با این پیشنهاد خانهمطبوعات موافقت شده است؟ اظهار کرد: «تلویحا این پیشنهاد را پذیرفتهاند ولی این تایید ضمنی فایدهای ندارد و باید بهصورت رسمی این اتفاق رخ بدهد».
مدیر خانهمطبوعات کرمان تصریح کرد: «همه چیز دربارهی احیای این موزه همچنان بلاتکلیف مانده است».
خدیشی در پاسخ به این پرسش که نگرانی جدی دربارهی وضعیت نگهداری اسناد این موزه وجود دارد، آیا برنامهای وجود ندارد که تا تعیینتکلیف محل موزه، این اسناد مورد محافظت قرار گیرد؟ توضیح داد: «اسناد موزه برای ما اهمیت دارد و ما هم نگران آن هستیم اما مدیر محترم میراثفرهنگی استان اعلام کردهاند که نه لیستی از اسناد و اموال موزه در این اداره وجود دارد و نه تحویل میراثفرهنگی شدهاند».
وی گفت: «تا تعیینتکلیف موزه، کسانی که مدعیاند هیات امنای موزه هستند باید پاسخگوی وضعیت اسناد و اموال موزه باشند».
وی اضافه کرد: «البته آقای فردوسی، لیستی از اموال موزه را به مدیرکل میراثفرهنگی استان ارائه کردهاند ولی این لیست ظاهرا ثبت شده نیست».
وی تصریح کرد: «نگرانکنندهتر از حفظ و نگهداری اسناد، آمار مربوط به این اسناد است که کسی دسترسی به آن ندارد».
خدیشی گفت: «ما پیگیری زیادی کردیم و از استاندار محترم تقاضا داریم بههر طریقی که شده حمایت کنند تا بازگشایی موزه به سرانجام برسد و طوری نشود که این موزه و مسائل آن، از دستور کار استان خارج شود». / الف
نظر خود را بنویسید