اسما پورزنگیآبادی ـ شهرداری و شورای شهر کرمان بارها از کمبود آب و شوری آبی که فعلا برای آبیاری فضای سبز شهر در دسترس است خبر دادهاند و اکنون سیدمهران عالمزاده، شهردار میگوید که در پروژهی فاضلاب شهری کرمان که توسط میدکو برای تامین آب صنایع خود در حال اجرای آن است سهمی برای فضای سبز در نظر نگرفتهاند. و در این شرایط، شهردار میگوید که فعلا مجوزی به این پروژه داده شده ولی این مجوز مشروط است.
گفتوگو با عالمزاده را در ادامه میخوانید. او دربارهی وضعیت فعلی فضای سبز شهر هم به پرسشهای فردایکرمان پاسخ میدهد.
*آقای شهردار، در جلسهای که بهتازگی با حضور استاندار برای بررسی پروژهی فاضلاب شهر کرمان برگزار شد، بر اختصاص سهم فضایسبز شهر کرمان از این پروژه تاکید کردید. در اینباره توضیح میدهید که ماجرا چیست؟ چه پیگیریهایی انجام دادهاید و چه پاسخی به شما داده شده است؟
ما تاکنون با مسئولین محترم شرکت آبوفاضلاب و آب منطقهای جلساتی را برگزار کردهایم. متاسفانه علیرغم مصوبهی دولت دربارهی مدیریت فضای سبز شهرها که در آن، وزارت نیرو مکلف شده بخشی از پساب را رایگان تحویل شهرداری بدهد تا برای آبیاری فضایسبز از آن استفاده شود در کرمان این موضوع نادیده گرفته شده و کل فاضلاب و حتی آبهای زیرسطحی را واگذار کردهاند. ما هم در راستای تعامل، فعلا مجوزهای لازم را به مجریان پروژه دادیم تا پروژهی فاضلاب شهر کرمان شروع بشود ولی اعلام کردیم که اگر همین وضعیت بخواهد ادامه یابد، ما هم دیگر مجوز به پروژه نمیدهیم. در جلسه با استاندار محترم و مجریان پروژه هم این موضوع را گفتم که تصور نشود حالا که تا پایان سال مجوز شهرداری برای انجام کار را دارند مسئله را رها کنند. بلکه باید پیگیری انجام دهند و سهم شهرداری کرمان از این آب را جدا کنند و مابقی آن را به فولاد بوتیا بدهند تا ما هم نگران آب پایدار فضای سبز شهرکرمان نباشیم.
*یعنی اگر سهم فضایسبز شهر را ندهند مجوز ادامهی کار برای سال آینده را به مجریان این پروژه نمیدهید؟
بله. مجوز نمیدهیم.
*ولی آقای استاندار در همان جلسه اتمامحجت کرد که تحت هیچ شرایطی پروژه نباید متوقف شود.
قطعا استاندار محترم منافع شهر و استان را بیشتر از ما تشخیص میدهند ولی ما این موضوع را به شورای شهر منتقل میکنیم چرا که تصمیمگیرنده در این حوزه برای ما شوراست. با آقای استاندار هم تعامل داریم ضمن اینکه مجریان پروژه هم اعلام آمادگی کردهاند سهم فضایسبز شهر کرمان را از این آب جدا کنند و گفتند حتما راهی برای آن پیدا میکنند و این موضوع را یک دغدغهی بهحق برای شهرداری دانستند و گفتند متاسفانه شهرداری در سنوات قبل پیگیری نکرده که اگر کرده بود سهم شهرداری را میدادیم. الان هم اگر درصدی از این آب را به ما بدهند مشکل حل میشود.
*لطفا گزارشی از وضعیت فضایسبز که با مشکل کمبود آب مواجه است ارائه بفرمایید.
تعدادی از چاههای ما خشک شده، برای تعدادی از چاهها بهدلیل اجرای پروژهی فاضلاب و آبهای زیرسطحی داریم مجوز جابهجایی میگیریم. شوری آب چاههای ما هم خیلی بالا رفته و باید چاههایی که شوری آب آن بالا رفته با آن چاههایی که شوری پایینتری دارد مخلوط کنیم و در شبکهی آب خام شهری مورد استفاده قرار دهیم. یکی از مشکلات اساسی ما این است که شبکهی آب خام ما در سطح شهر ناقص اجرا شده و باید تکمیل شود. به این منظور، امسال تاکنون چهار میلیارد تومان لوله خریدهایم و مجدد هم قصد داریم هشت میلیارد تومان دیگر لوله خریداری کنیم تا این شبکهی آبرسانی کاملتر شود تا بهویژه در ایام تابستان مشکلات و هزینهها کمتر شود چرا که آبرسانی با تانکر مشکلات خاص خود را دارد؛ هم تعداد تانکرها محدود است و هم قیمت در این نوع آبرسانی تغییر میکند.
*آخرین تصمیمی که برای فضای سبز بلوار جمهوری گرفتید چیست؟
هنوز متاسفانه تصمیمی قاطع و جدی برای این بلوار گرفته نشده است. قبلا کارشناسان و استادان دانشگاه و مرکز تحقیقات کشاورزی تصمیمی برای این فضای سبز گرفته بودند که خودشان تصمیم را پس گرفتند.
*همان تصمیم که قرار بود با اجرای آن نارونها حذف شود؟
بله. آن تصمیم را پس گرفتند و گفتند با این کار مخالفیم و دارند موضوع را بررسی میکنند. البته یک مشاور هم در حال کار برای طرح ساماندهی ورودی غربی شهر است که قرار شده دربارهی فضای سبز بلوار هم مطالعاتی انجام دهد و نظرش را اعلام کند. البته درختان نارون را که سربرداری کردیم، خوشبختانه جوان شدند و چند سالی زنده میمانند ولی به هر حال باید برای این محدوده فکری اساسی بشود.
*برای جنگل قائم چه برنامهای دارید؟
جنگل قائم نیاز به رسیدگی دارد و برنامه داریم تا آبیاری جنگل را هوشمندسازی کنیم و با یک شرکت هم در اینباره مذاکره کردیم.
*آقای مشرفی بارها در صحن علنی شورای شهر نسبت به وضعیت درختان شهر تذکر داده است. چه اتفاقی در شهر افتاده که انتقادات زیاد شده است؟
به هر حال هر فضای سبز شهری یک طول عمر دارد. در خت هم مریض میشود و میمیرد. گاهی دچار آفت میشود گاهی مشکل آب پیدا میکند. من هم در یکی از جلسات شورای شهر گزارش دادم که وقتی بلوارهای هوانیروز، آزادگان و جهاد ایجاد میشدند ابتدا زیرسازی انجام شده و در جریان زیرسازی، ۹۵ تا ۱۰۰ درصد تراکم خاک صورت گرفته است ضمن اینکه در رفوژ وسط هم، خاکبرداری انجام نگرفته است و در واقع در این محل هم کوبیدگی داریم و درختکاری روی این بستر صورت گرفته است و الان ریشهی درخت به خاک با تراکم خیلی بالا رسیده و به مشکل برخورده است. اگر در بلوار جهاد دقت کرده باشید برخی درختان را با داربست نگه داشتهاند چون ریشهی آن در سطح است و پایین نرفته و با وزش باد یا آبیاری امکان افتادن آن وجود دارد. اینها ماحصل کار امروز و دیروز نیست. در بلوار جهاد خیلی از درختان افتادند و جای آن، درخت کوچک کاشتهایم و اینها، تبعات اقدامات نادرست قبلی است، از طرفی، در مقطعی، تصمیم گرفته شد که آب شیرین قطع و آب با شوری بالاتر جایگزین آن شود و همین تغییر ناگهانی که باید تدریجی انجام میشده، تنش به درختان وارد کرد و برخی از آنها به این دلیل آسیب دیدند. مشکل دیگری در هماهنگی بین شهرداریهای مناطق و سازمان سیما و منظر داشتیم که آن را هم تعیینتکلیف کردیم و حوزهی نظارت و اجرای هرکدام مشخص شد. الان فقط شهرداریهای مناطق مسئول فضای سبز هر منطقه هستند و سازمان نظارت عالی دارد و هر کوتاهی رخ بدهد شهردار منطقه شخصا پاسخگوست.
*مدیرعامل سازمان فضایسبز شهرداری مدتی پیش اعلام کرد که میخواهند درختان سهراهی شرفآباد را جابهجا کنند. مگر امکانات این کار وجود دارد؟
ابتدا قصد داشتیم دستگاهی که درختان را جابهجا میکند خریداری کنیم ولی با بررسیهایی که انجام دادیم معلوم شد رضایت چندانی از آن وجود ندارد چون در محیطهای محدود شهری کارایی لازم را ندارند. الان در اصفهان درختان بزرگ در چهارباغ در حال جابهجایی است با شیوهای که خودشان ابداع کردهاند. ما هم تصمیم گرفتیم همین تجربه را در کرمان پیاده کنیم. قالبهایی را شهرداری اصفهان در اختیار ما قرار داده که در حال ساخت آن در کرمان هستیم و با این روش قصد داریم تعدادی درخت در سهراهی شرفآباد و تعدادی در کمربندی روبهروی تعاونی مسکن دادسرا را جابهجا کنیم. شهر طرح تفصیلی دارد و معبرها مشخص است، ولی در گذشته رفتهاند وسط آن درخت کاشتهاند! حالا ما باید 70 درخت را جابهجا کنیم که حیف هم هستند. اما اطلاعرسانی خواهیم کرد تا مردم نگران نباشند.
*قبلا هم سابقهی جابهجایی درختان در شهر کرمان را داریم. آقای بابایی وقتی شهردار بود، در جریان پروژهی آزادی، تعدادی درخت کاج در ابتدای بلوار جمهوری را جابهجا کردند که البته گفتند خشک شدهاند! با این سابقه، چهطور نگران جابهجایی درختان نباشیم؟
شیوهی ما با گذشته کاملا متفاوت است و به نظر میرسد مشکلی نداشته باشد. / الف
نظر خود را بنویسید