گروه جامعه – عقیل سیستانی پژوهشگر فرش گفت: «جای آثار مکتوب و مستند دربارهی شهر راور خالی است تا سیر فرش این شهر در 100 سال گذشته را نشان دهد».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، سیستانی در جریان سفر اعضای کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی کرمان به راور و دیدار با فرماندار این شهرستان اظهار کرد: «مهمترین و عمومیترین هنر شهرستان راور فرشبافی است و بر اساس اطلاعات اندکی که من دارم جای موزه فرش در راور بسیار خالی است».
وی افزود: «چند سال پیش که برای تهیهی عکس از طرحهای فرش به راور سفر کردم در شرکت فرش راور طرحهایی دیدم و آن زمان این موضوع به ذهن من رسید که اگر نمیتوان موزهی فرش را در شهرستان راور راهاندازی کرد برای شروع شاید بتوان موزه طرحهای فرش را احداث کرد».
این پژوهشگر فرش خاطرنشان کرد: «یکی از پتانسیلهای خوب راور طرحهای فرش آن هستند که هم قابلیت زیباییشناسی دارند، هم ارزش بصری دارند و هم اینکه گویای فرهنگ این منطقه هستند».
وی بیان کرد: «تعدادی از تجار و بافندگان عقیده دارند بسیاری از طرحهای فرش به دلیل اینکه اهمیتی برای آنها قائل نشدیم توسط بافندهها نابود شدند».
سیستانی با ارائهی پیشنهاد راهاندازی موزه فرش در راور، ادامه داد: «موزه نیازمند ملزوماتی است و اولین چیز این است که شما بتوانید شئی و فرش مناسب را برای نمایش تهیه کنید».
وی گفت: «متاسفانه اتفاقی که در بخش فرش و صنایعدستی کشور و استان کرمان رخ داده این است که مهمترین آثار این حوزه از کشور خارج شده و حتی اگر امروز هم تصمیم بگیریم و بخواهیم موزهای در بخشهای مختلف تاسیس کنیم به این سادگی نیست؛ گرچه اگر آن را هم شروع نکنیم بعدها حسرت خواهیم خورد».
سیستانی یادآور شد: «ما وظیفه داریم این هنری که در طی هزاران سال، نسل به نسل انتقال پیدا کرده و به نسل امروز رسیده را حفظ کنیم و به آیندگان انتقال بدهیم».
وی اظهار کرد: «برای گام نخست در کنار گردشگری که از اهمیت خاصی برخوردار است در زمینهی صنایعدستی پیشنهاد میکنم حداقل موزهی طرحهای فرش در راور راهاندازی شود؛ به دلیل مجموعهی خوبی که شرکت سهامی فرش دارد و ارزش بسیار بالایی دارند».
این پژوهشگر فرش افزود: «شاید اگر فراخوان داده شود، بتوان آثار و گنجینههای کارگاههای فرشبافی زیادی که در این شهر در گذشته فعال بوده را در موزه به نمایش گذاشت».
وی خاطرنشان کرد: «مشکل دیگری که در بحث فرش وجود دارد این است که در این حوزه، آثار و منابع مکتوب و مستندی که در خور شهر راور باشد و سیر و سرگذشت داستان فرش این منطقه که مهمترین هنر این شهرستان است را بیان کند، وجود ندارد تا مشخص شود از اواخر دورهی قاجار و پهلوی تا دوران معاصر که میگوییم بهترین فرشهای ایران در راور تولید شده، این فرشها چه بودند، توسط چه کسانی بافته شدند و بعد چه اتفاقی برای آنها افتاده است».
سیستانی با بیان اینکه راور با توجه به قابلیتهایی که دارد بسیار مهجور واقع شده است، یادآور شد: «وقتی فرش و گلیم شهرستان سیرجان ثبت جهانی شده من فکر میکنم راور ازجمله شهرهایی است که قابلیت تبدیل شدن به یک شهر جهانی را دارد».
وی بیان کرد: «جهانی شدن میتواند امکاناتی را برای این شهر در بحث نقل و انتقال، مراودات بینالمللی، بازاریابی و حتی تبلیغ فرش (هرچند فرش راور نیاز به تبلیغ ندارد) فراهم کند». /پ
15319
عقیل سیستانی پژوهشگر فرش:
نظر خود را بنویسید