گروه جامعه ـ مدیر اداره نظارت بر دارو و مخدر دانشگاه علوم پزشکی کرمان از فوت یک جوان در اثر مصرف مکملهای ورزشی در سال گذشته خبر داد و گفت: «درخصوص داروهای بدنسازی مثل لاغری، چاقی و چربیسوزی که دو، سه گروه از اینها استفاده میکنند معمولا لاغری را با چربیسوزها استفاده میکنند و همراه با این عضلهسازها را استفاده میکنند، در گروه مکملهای ورزشی و مکملهایی مانند چربیسوزی توام با افزایش حجم عضلهای، مرگ و میر داشتیم».
محمد حسیبی در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان در خصوص تبلیغات داروهای لاغری و فروش این داروها در داروخانهها اظهارکرد: «تبلیغاتی که درخصوص داروهای لاغری انجام میشود دو گروه هستند یکسری تبلیغات ماهوارهای و داروهای غیرمجاز است که ثبت irc یا ثبت وزارت بهداشت نشدهاند و تبلیغ، فروش و عرضهی آنها ممنوع است».
وی افزود: «داروهایی هستند که مکمل دارو محسوب میشوند و به عنوان کاهندهی اشتها استفاده میشوند یا بعضی از آنها داروهایی هستند که به نوعی سوخت و ساز چربیها را در بدن زیاد میکنند، این داروها تحت نظر پزشک و متخصص ایراد ندارد استفاده بشود».
حسیبی تاکید کرد: «استفادهی خودسرانه هر نوع چربیسوز یا هر کاهندهی اشتها، توصیه نمیشود و حتما باید با نظر پزشک باشد ولی عرضهی آنها مجاز است یعنی داروخانه میتواند اینها را بیاورد و بفروشد».
وی ادامه داد: «بعضی چیزها هست که نسخهی پزشک نمیخواهد، مکمل هستند و فقط برای کاهش اشتها و بعضی برای جلوگیری از جذب چربیها هستند، اینها را داروخانهها بدون نسخه و به عنوان داروهای خارج از دستور پزشک میتوانند عرضه کنند منتها اگر قرص و کپسول باشد و مکمل نباشد، ممنوع است».
مدیر اداره نظارت بر دارو و مخدر دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خصوص دمنوشهای لاغری نیز گفت: «طب سنتی یک بحث جداگانه است و راهکارهایی برای خودش دارد، اما داروهایی که از طب سنتی وارد طب آکادمیک و جدید شده مثل داروهایی که گاها برای لاغری اسم برده میشود مانند زیره و عصارههای آن، عصارهی لیموترش و ...، مجوزش را وزارت بهداشت گرفته و داده به یکجا به عنوان مکمل استفاده کردند، اینها باید دارای کد irc و کد وزارت بهداشت باشند.»
وی افزود: «مصرف این دمنوشها نیز باید با نظر پزشک طب سنتی یا پزشک انجام شود یعنی اینها هم خطرناک است و به صرف اینکه زیره باعث چربیسوزی میشود و یک مادهی گیاهی است نمیتوان آن را مصرف کرد. این هورمونها را به هم میریزد و به این دلیل، مصرف آن باید تحت نظر پزشک و یا متخصص طب سنتی باشد».
حسیبی در پاسخ به این سوال که آیا ظرف چند سال گذشته تلفاتی هم در استان به دلیل مصرف داروهای لاغری داشتیم؛ گفت: «درخصوص داروهای بدنسازی مثل لاغری، چاقی و چربیسوزی که دو، سه گروه از اینها استفاده میکنند، معمولا لاغری را با چربیسوزها استفاده میکنند و همراه با این عضلهسازها را استفاده میکنند، در گروه مکملهای ورزشی و مکملهایی مانند چربیسوزی توام با افزایش حجم عضلهای، مرگ و میر داشتیم».
وی اظهارکرد: «آمار دقیق نداریم. خاطرم هست آخرین مرگی که اتفاق افتاد سال گذشته بود اما خانوادهی متوفی و باشگاه حاضر به مصاحبه با صدا و سیما نشدند. نمیدانم به چه علت و چرا میترسند فقط میدانیم این اقدامی است که سودآوری در آن زیاد است».
1752
مدیر اداره نظارت بر دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمان:
نظر خود را بنویسید