گروه جامعه - رئیس کل دادگستری استان کرمان با بیان اینکه رسانهها باید آیینهی تمامنمای مطالبات مردم باشند و خواستههای عمومی در عرصههای مختلف ازجمله انتخابات مجلس شورای اسلامی را آشکارا و بدون واهمه انعکاس دهند، گفت: «در عرصهی انتخابات رسانههایی مورد وثوق و اعتماد و مرجع مردم هستند که در انعکاس اخبار و اطلاعات، صداقت و درستی را مبنای کار خود قرار میدهند و از افراط و تفریط پرهیز میکنند».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، یدالله موحد در نشست هماندیشی پیشگیری از جرایم و تخلفات انتخاباتی در حوزهی رسانهها، بیان کرد: «با توجه به اینکه در آستانهی انتخابات یازدهمین دورهی انتخابات مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از رویداهای مهم کشور در این برههی حساس قرار داریم و رسانههای جمعی یکی از ساختارهای تاثیرگذار در این رویداد مهم هستند لازم بود که در چارچوب فعالیتهای ستاد پیشگیری از جرایم و تخلفات انتخاباتی استان این نشست هماندیشی مشترک برگزار شود».
وی افزود: «شرکت در انتخابات یک وظیفهی شرعی، سیاسی و اجتماعی همگان است و برای اصحاب رسانه عمل به این وظیفه ابعاد مختلفی دارد که یک بعد آن ایجاد شور، شعور و نشاط انتخاباتی در میان اقشار مختلف مردم است».
رئیس کل دادگستری استان کرمان اضافه کرد: «همه اذعان دارند که حضور همگانی و گستردهی مردم در انتخابات جز از طریق مشارکت مسئولانه و با نشاط رسانههای جمعی امکانپذیر نیست و مسئولان و داوطلبان بدون کمک رسانههای جمعی نمیتوانند زمینهی بسیج عمومی را برای مشارکت حداکثری مردم در انتخابات فراهم کنند».
وی با اشاره به بعد دیگر وظیفهی رسانههای جمعی در انتخابات یادآور شد: «همهی ما میدانیم دشمنان ملت ایران مخصوصا در این مقطع تاریخی حداکثر توان و ظرفیت رسانهای خود را به کار گرفتند که با انتشار اخبار و اطلاعات جعلی و ساختگی، تخریب و بداخلاقیهای سیاسی، افکار عمومی مردم را به اغتشاش بکشانند و موجبات سردرگمی مردم در فضای انتخابات را فراهم سازند و از این طریق اعتماد عمومی را به نظام سیاسی و اقتدار نظام کاهش بدهند».
موحد افزود: «در مقابل این توطئهها، رسانههای داخلی باید برکات و نتایج حضور مردم در انتخاباتهای ۴۰ سال گذشته را به وضوح ترسیم کنند تا مردم بدانند که شرکت در انتخابات تاثیر عمدهای در سرنوشت خودشان و کشور داشته و خواهد داشت و از این طریق افکار عمومی را ساماندهی و جهتدهی کنند و به نقش هدایتگری خود عمل کنند».
وی خاطرنشان کرد: «رسانههای جمعی باید به این نکته توجه داشته باشند که محور فعالیتهای خود در عرصهی انتخابات را قانون قرار دهند و با قانونمداری به سلامت انتخابات و پیشگیری از تخلفات و جرایم انتخاباتی کمک کنند».
رئیس کل دادگستری استان کرمان ادامه داد: «رسانهها علاوه بر اینکه فعالیتهای تبلیغاتی خود را بر محور قانون تنظیم میکنند باید به الزامات قانونی و اخلاقی یک رقابت سالم انتخاباتی پایبند باشند و همچنین با آگاهیبخشی و اطلاعرسانی بهموقع از بایدها و نبایدهای عرصهی انتخابات مجلس شورای اسلامی، در سطح عمومی نیز از جرایم انتخاباتی پیشگیری کنند».
وی یادآور شد: «مصالح ملی اقتضا دارد که رسانههای جمعی بر اساس بیانات امام(ره) و مقام معظم رهبری، شاخصهای یک انتخاب مناسب و نمایندهی کارآمد را برای مردم روشن سازند تا مردم با بصیرت کامل، اصلح را از میان داوطلبان برگزینند و از این طریق مجلسی حافظ انقلاب اسلامی، پاسدار خون شهدا و منافع ملت شکل بگیرد».
حمایت معقول از حزب متبوع و پرهیز از تخریب جریانهای رقیب
موحد با بیان اینکه رسانهها باید آیینهی تمامنمای مطالبات مردم باشند، گفت: «رسانهها باید خواستههای عمومی در عرصههای مختلف ازجمله انتخابات مجلس شورای اسلامی را آشکارا و بدون واهمه انعکاس دهند».
وی اضافه کرد: «در عرصهی انتخابات رسانههایی مورد وثوق و اعتماد و مرجع مردم هستند که در انعکاس اخبار و اطلاعات، صداقت و درستی را مبنای کار خود قرار میدهند و از افراط و تفریط پرهیز میکنند و رسانههای اخلاقمحور یک سرمایهی ارزشمند برای مردم محسوب میشوند».
رئیس کل دادگستری استان کرمان با بیان اینکه رسانهها باید احترام به قوانین و مقررات انتخاباتی را سرلوحهی کار خود قرار دهند، گفت: «اهتمام به آموزش، رشد و آگاهی عمومی در زمینهی انتخابات و لوازم آن و تشویق مردم برای مشارکت در انتخابات باید در اولویت کار رسانهها باشد».
وی با بیان اینکه ترویج فرهنگ، اصول و ارزشهای اخلاقی انتخابات امر مهمی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت، بیان کرد: «انتظار میرود اصحاب رسانهی استان مانند دورههای انتخاباتی گذشته ادبیاتی صادقانه، وحدتبخش، امیدوارکننده و نشاطآور در عرصهی انتخابات را جزو اصول کاری خود در این مقطع تاریخی قرار دهند».
موحد افزود: «فراهمسازی زمینهی بدون تبعیض برای تبلیغات همهی نامزدها و جریانهای انتخاباتی در حدی که قانون اجازه میدهد امر مهمی است که باید از سوی اصحاب رسانه مورد توجه قرار بگیرد».
وی ادامه داد: «رعایت قواعد لازم برای آرامش و نظم عمومی در انتخابات و پرهیز از هرگونه فضاسازی و تنشزایی بر علیه هرگونه حزب و یا نامزد خاص باید مورد توجه باشد».
رئیس کل دادگستری استان کرمان با تاکید بر ترویج نگاه وظیفهگرایانه و قانونمدار به تبلیغات انتخاباتی و پرهیز از نگاه کاسبکارانه به آن، خاطرنشان کرد: «حمایت معقول از حزب و جریان متبوع و پرهیز از تخریب و نادیده گرفتن شایستگیهای اعضا و جریانهای رقیب باید مورد توجه قرار گیرد».
وی تاکید کرد: «رقابت سالم در گرو فعالیتهای تبلیغاتی رسانههای جمعی است».
رعایت انصاف در تبلیغات انتخاباتی
موحد، احترام به ارزشها و دستاوردهای انقلاب و نظام اسلامی و پرهیز از انتشار مطالب موهن دربارهی افراد حقیقی و حقوقی را مورد تاکید قرار داد و گفت: «پرهیز از فریب افکار عمومی باید مورد توجه قرار گیرد زیرا متاسفانه در انتخاباتها رایج است و کاندیداها با دادن وعدههای واهی به دنبال جلب آرای عمومی هستند که اصحاب رسانه باید دقت کنند در دام این قبیل داوطلبان که فقط با تخریب رقیب و دادن وعدههای غیرقابل اجرا و واهی میخواهند آرا عمومی را جلب کنند، گرفتار نشوند که کمک به این داوطلبان جفا در حق ملت، نظام و آرمان شهدا است».
وی بیان کرد: «رسانهها باید از تشدید یا تقویت اختلافات قومی، قبیلهای و تحریک تعصبات مذهبی، صنفی، گروهی یا محلی در ایام انتخابات پرهیز کنند و از انتشار مطالب تنشزا جلوگیری کنند».
رئیس کل دادگستری استان کرمان خواستار کمک به ایجاد فضای نقد منصفانه شد و اضافه کرد: «انصاف در تبلیغات انتخاباتی یک رکن است که اگر توجه نکنیم به بداخلاقی منجر میشود».
وی بیان مشفقانه در مورد عملکرد ارکان انتخابات و دوری از هرگونه گزارشات بیگانگان و معاندان نظام اسلامی را خواستار شد و گفت: «معاندان در حال حاضر تمام ظرفیتها و امکانات خود را به کار میگیرند تا فضای انتخاباتی را ناامن کنند و اذهان عمومی را دچار تشویش کنند که در انتخابات شرکت بکنیم یا نه؛ رسانهها باید فضای امیدبخشی را در جامعه تولید کنند تا در یک چنین فضایی شاهد این باشیم که برگ زرین دیگری به تاریخ انقلاب اسلامی افزوده شود».
موحد خاطرنشان کرد: «رسانهها باید اخبار را فقط از منابع رسمی دریافت و منتشر کنند و از انتشار شنیدهها و گفتهها از منابع غیرمعتبر پرهیز کنند».
منابع مالی داوطلبان رصد میشود
وی با مهم دانستن روز سکوت تبلیغات، توضیح داد: «۲۴ ساعت قبل از آغاز رایگیری که از ساعت هشت صبح روز اول اسفند شروع میشود، روز سکوت است و رسانهها باید این روز را جدی بگیرند».
رئیس کل دادگستری استان کرمان با بیان اینکه حرمت اشخاص، حیثیت و کرامت داوطلبان و بستگان آنها در ایام انتخابات باید مصون بماند، یادآور شد: «آنچه باید مورد نقد و ارزیابی قرار بگیرد عملکرد و توانمندی و نقاط ضعف و قوت عملکردی نامزدهای انتخابات است که باید منصفانه مورد بحث و گفتوگو قرار بگیرد و رسانهها با انتشار مطالب درست دربارهی داوطلبان به مردم کمک کنند که یک انتخاب آگاهانه داشته باشند و داوطلبان اصلح را برگزینند تا مجلس یازدهم مجلسی کارآمد و توانمند باشد و گرهی از مشکلات کشور و مردم باز کند».
وی با بیان اینکه منابع مالی داوطلبان باید رصد شود تا از ورود پولهای آلوده و کثیف به عرصهی انتخابات جلوگیری شود، گفت: «سازمان بازرسی و اداره کل اطلاعات استان و سایر مراجع رسمی متولی در حال رصد و پیمایش هستند تا منابع مالی نامشروعی وارد انتخابات نشود».
موحد خاطرنشان کرد: «اداره کل بازرسی استان با کمک سایر نهادهای مربوطه مثل دیوان محاسبات و اداره کل اطلاعات در حال رصد جدی هستند که از امکانات عمومی به نفع یا ضرر هیچ کاندیدایی استفاده نشود زیرا جرم است و مجازات سنگینی دارد».
وی گفت: «یک کمیتهی رصد فضای مجازی نیز تشکیل شده که این فضا را رصد میکند».
رئیس کل دادگستری استان کرمان با اشاره به جرایم مهم رسانهای و خط قرمزها در زمان انتخابات، توضیح داد: «انتشار هرگونه محتوا و مطلب با هدف ترغیب و تشویق مردم به تحریم یا کاهش مشارکت در انتخابات، انتشار هرگونه ادعای غیرواقع مبنی بر توقف انتخابات یا دعوت به تجمع اعتراضآمیز، اعتصاب، تحصن و هر اقدامی که به نحوی موجب اخلال در امر انتخابات شود، انتشار و تبلیغ علایم گروههای ضد انقلاب و معاند مرتبط با انتخابات و انتشار هجو یا هجویه یا هرگونه محتوای توهینآمیز در فضای مجازی یا رسانههای مکتوب علیه انتخابات از جملهی این جرایم است».
وی همچنین انتشار هرگونه مطلب خلاف واقع مبنی بر انصرف گروههای رسمی در انتخابات، استفاده از سایتها و وبلاگهای رسمی نهاد و دستگاههای رسمی و دولتی برای تبلیغات نامزدهای انتخاباتی، درج محتوای تبلیغاتی نامزدهای انتخاباتی خارج از مدت زمان مقرر شده برای فعالیت انتخاباتی و انتشار هرگونه محتوا در جهت هرگونه تحریم، ترغیب و تطمیع افراد برای خرید و فروش آرا، رای دادن با شناسنامهی جعلی و شناسنامهی دیگری، جعل اوراق تعرفه، رای دادن بیش از یکبار و سایر روشهای تقلب در رایگیری و شمارش آرا را از دیگر جرایم مهم رسانهها در زمان انتخابات بیان کرد.
موحد ادامه داد: «انتشار هرگونه محتوا برای ایجاد رعب و وحشت در بین رایدهندگان و اعضای شعب، استفاده ابزاری از تصاویر زنان برای تبلیغات انتخاباتی و عدم رعایت شئونات اسلامی در انتشار تصاویر مربوط به زنانی که داوطلب انتخاباتی هستند، انتشار هرگونه محتوا و مطالب دارای طبقهبندی، انتشار اخبار کذب از روند بررسی صلاحیتها و شمارش آرا، ادعاهای بیاساس دربارهی تخلف انتخابات یا مخدوش بودن انتخابات، تشویش اذهان عمومی، سیاهنمایی، بیان مطالب خلاف واقع علیه کشور و ایجاد اختلافات بین اقشار جامعه و انتشار هرگونه نتایج نظرسازی و نظرسنجی کاذب نیز از جرایم مهم رسانهای در ایام انتخابات است که باید از سوی اصحاب رسانه به آن توجه شود». /پ
نظر خود را بنویسید