گروه جامعه ـ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از پژوهشگاه میراثفرهنگی درخواست کرد تا در سال جدید، حجم بالاتری از کاوش در محوطههای تاریخی کشور انجام شود و نمونهی بارز این سایتهای تاریخی را «جیرفت» معرفی و تاکید کرد که جیرفت در اولویت قرار گیرد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا سراسری، علی اصغر مونسان در آیین افتتاح هفدهمین گردهمایی سالانه باستانشناسان که نتایج فعالیتهای یک سالِ کاری باستانشناسی ایران، در کنار یافتههای یک ساله آنها از کاوشهای انجام شده ارائه میشود، با تاکید بر اینکه در سایتهای ویژه با قدمتهای بالا، باستانشناسان میتوانند به کسب تجربه و تمدن بشری کمک بیشتری کنند، افزود: «امیدوارم برای جواب دادن به این درخواست، محوطههای تاریخی مانند جیرفت در اولویت قرار گیرند»
او بخش مهمی از پنجرهی میراث فرهنگی به عنوان تاریخ، هویت و پیشینهی تاریخی کشور را «باستانشناسی» دانست و گفت: «باید تلاش شود تا در سالهای آینده همکاریهای بینالمللی بیشتری توسط باستانشناسان انجام شود و حتی از جامعه بینالمللی اندیشمندان و محققان بهره ببریم، از سوی دیگر باید تلاش کنیم تا این تجربه را به کشورهای مورد نیاز دیگر منتقل کنیم».
وی با تاکید بر اینکه باید بتوانیم در حوزه منطقهای که به لحاظ شباهتهای فرهنگی و ریشههای تاریخی با ایران در هم تنیده شدهاند با یکدیگر همکاری بیشتری داشته باشیم و افزود: «فکر میکنم موسسه اکو و بخش فرهنگی آن، میتواند در این زمینه با میراثفرهنگی همکاری خوبی داشته باشند. کشورهایی که اشتراکات زیاد فرهنگی با آنها داشتهایم».
محمدحسن طالبیان، معاون میراثفرهنگی کشور نیز در سخنانی گفت: «گردهماییهای سالانه باستانشناسی از سوی فیروز باقرزاده آغاز شد و به همت مدیران بعدی تا امروز به عنوان یک سنت حسنه ادامه پیدا کرده است».
او با بیان اینکه در همه جای دنیا سرمایهگذاریهای زیادی درباره پژوهشهای چند رشتهای به ویژه حفاظت و مرمت انجام میشود، گفت: «این سرمایهگذاریها از جنس سرمایهگذاری بنیادین است اقدامی که همه کشورها میکوشند تا دستکم بخشی از اعتبارات مالی سالانه خود را به آن اختصاص دهند».
وی با بیان اینکه کاوشهای باستانشناسی در سراسر کشور در طول سالهای ۹۷ و ۹۸ عاملی بودهاند تا محوطههای باستانی آن کاوشها امروز به سایتهای باستان شناسی تبدیل شوند، ادامه داد: «امروز میتوانیم این سایتها را به عنوان مقصد گردشگری فرهنگی تعریف کنیم. زنده بودن و پویایی سایت به ادامه پژوهش و کاوشهای در حال انجام در آنجا کمک میکند».
او با تاکید بر اینکه با کمک پژوهشکده باستان شناسی توانستهاند بیش از ۱۲۰ پایگاه میراث فرهنگی را به سمت کارهای خلاقانه و کشفیات جدید راهنمایی کنند، افزود: «سایتهای پژوهشی محور در این گونه موارد در اولویت هستند».
طالبیان توجه به حفاظت، مرمت و معرفی را بعد از پژوهش در محوطههای باستانی در اولویت دانست و ادامه داد: «در گذشته گاهی اوقات محوطههای باستانی بعد از کاوشها به حال خود رها شده و به مرور از بین میرفتند، اما اکنون باید کاری کنیم تا این فضاهای تاریخی و نتایج بررسی آنها در سطح جهانی مطرح شوند».
معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، اعلام کرد که از علی اصغر مونسان اجازه گرفته است تا اولویت اداره کل موزهها به تبدیل محوطههای باستانشناسی به سایت موزه تغییر کند و افزود: «معتقدم در این شرایط میتوان این سایتها و محوطهها را بهتر حفاظت و معرفی کرد و حتی برای انها به روش موزهای سناریو چید». / الف
نظر خود را بنویسید