گروه جامعه – ثبتنام آزمون کارشناسان رسمی دادگستری آغاز شده و علاقهمندان به این کار میتوانند با توجه به رشتهی تحصیلی خود برای شرکت در این آزمون اقدام نمایند. برای آشنایی با وظایف کارشناسان رسمی دادگستری، نحوهی فعالیت آنها و نیز شرایط آزمون با آقای ماشاالله ایرانمنش رئیس هیئت مدیره مرکز کارشناسان رسمی دادگستری استان کرمان گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میخوانید:
جناب ایرانمنش، لطفا ابتدا دربارهی تاریخچه و ضرورت تشکیل مرکز کارشناسان رسمی دادگستری توضیح دهید.
مركز وكلا، كارشناسان رسمی و مشاوران خانواده، مطابق قانون برنامهی سوم توسعهی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سال 1380 تأسیس شد. تأسیس مركز در شرایطی اتفاق افتاد كه حجم بالایی از پروندههای حقوقی و كیفری در محاكم قوه قضائیه تلنبار شده بود. انحصار خدمات وكالت و مشاورهی حقوقی، تعداد اندک وكلا، حقالوكالههای بالا و عدم توانایی عموم مردم در استفاده از خدمات وكلا، عدم تناسب میان تعداد كارشناسان رسمی و حجم كارهای مربوطه ازجمله ویژگیهایی بود كه در هنگام تأسیس مركز برجسته شده بود. از سوی دیگر، حجم بالایی از فارغالتحصیلان گرایشهای مختلف حقوق در سطوح گوناگون، آمادگی پاسخ به نیاز كشور را داشتند اما بستری برای ارائهی خدمات آنها وجود نداشت. در چنین شرایطی، قوه قضائیه اجازه پیدا كرد تا نسبت به تائید صلاحیت فارغالتحصیلان رشتهی حقوق و ایجاد موسسات حقوقی و نیز سایر رشتههای كارشناسی اقدام نماید و سنگ بنای «مركز وكلا، كارشناسان رسمی و مشاوران خانواده» در قانون مذكور نهاده شد. این مركز كه بر اساس آییننامههای مصوب رئیس قوه قضاییه در حوزهی ارائهی خدمات مشاوره حقوقی و وكالت فعالیت میكند، به موجب قانون حمایت خانواده و آییننامهی آن، صلاحیت گستردهتری در حوزهی مشاورهی خانواده پیدا كرد.
در طول سالها فعالیت مركز، وكلا و كارشناسان بسیاری مشغول به فعالیت شدند و خدمات گستردهای از این طریق به مردم شریف ایران ارائه گردید. ارائهی خدمات معاضدتی به بخش عظیمی از مردم، نقشآفرینی در حمایت از حقوق مردم در دعاوی مختلف، كاهش تعرفههای وكالت و نیز اشتغال جمع كثیری از فارغالتحصیلان رشتههای مختلف بهویژه حقوق، بخشی از خدمات این مركز است كه در راستای تسهیل دستیابی عامهی مردم به خدمات حقوقی و قضایی و تحقق اصول 35 و 156 قانون اساسی صورت میگیرد.
مرکز کارشناسان رسمی دادگستری در استان کرمان از چه تاریخی فعالیت خود را آغاز کرد؟
مرکز کارشناسان رسمی دادگستری استان کرمان، زیر مجموعهی مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران خانوادهی قوه قضائیه در استان کرمان از سال 88 فعالیت خود را شروع کرد و در حال حاضر با بیش از 300 کارشناس و کارآموز کارشناسی در رشتههای مختلف به عنوان یار و کمک به دستگاه قضا و جامعه مشغول فعالیت است.
ثبتنام برای شرکت در آزمون کارشناسان رسمی دادگستری از چه زمانی شروع شده و فرآیند آن به چه شکلی است؟
همانگونه که در خبرگزاریهای مختلف اطلاعرسانی شده فرآیند ثبتنام از روز سهشنبه 13 اسفند ماه به مدت 10 روز در سایت مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه به نشانی:
www.judiciarybar.ir یا سایت سازمان سنجش کشور www.sanjesh.org لازم است انجام میشود.
چه رشتههایی امکان شرکت در آزمون را دارند؟
آزمون امسال دارای تنوع رشتهای بسیار خوبی است و در 60 رشتهی تخصصی، تقریبا اکثر فارغالتحصیلان دانشگاهی دارای سابقه در رشتههای مندرج در دفترچهی مذکور را شامل میشود که این امر فرصت مناسبی است تا افراد دارای تجربه و تخصص در این آزمون شرکت کنند و پس از طی کردن مراحل آن که در دفترچه کاملا توضیح داده شده، به کسوت کارشناسی درآیند.
کارشناس رسمی به چه معناست و این افراد در چه حیطهای فعالیت دارند؟
کارشناس به معنای دانای کار و کسی است که به اموری تسلط دارد. در واقع کارشناس کسی است که در یک علم یا فن دارای تخصص است. کارشناس رسمی یعنی کسی که به طور رسمی و قانونی دربارهی یک موضوع تخصصی نظر میدهد و آن را بررسی میکند. کارشناس رسمی دادگستری کسی است که به طور رسمی در دادگستری دربارهی یک موضوع اعلام نظر میکند. در واقع کارشناس رسمی دادگستری به واسطهی تحصیلات یا تجربهی خودش در یک حرفه یا علم به اندازهای تبحر دارد که نظر او ملاک رای قرار میگیرد. برای مثال قاضی وقتی میخواهد ابهامی را در یک موضوع تخصصی مشخص کند آن را به کارشناس مربوطه ارجاع میدهد. ارجاع به کارشناسی یکی از ادلهی اثبات دعوی است که یا به درخواست خود قاضی یا به درخواست طرفین دعوی از آن استفاده میشود. کارشناسان رسمی دادگستری علاوه بر اینکه در یک زمینه دارای تخصص هستند در رشتهی مربوط به خودشان دارای پروانهی کارشناسی رسمی هستند که بعد از قبولی در آزمونها و مراحل مختلف به آن دست مییابند. در واقع باید گفت کارشناسی رسمی دادگستری یک شغل نیست بلکه اعتباری است که به افراد متخصص داده میشود تا در مواقع ضرورت از تخصصشان استفاده شود.
قانون چه وظایفی و اصولی را برای کارشناسان رسمی تعیین کرده است؟
با عنایت به مندرجات قانون آیین دادرسی مدنی، کارشناس رسمی دادگستری مکلف است اسراری را که در اثر انجام شغل خود از آن مطلع میشود حفظ کند و در صورت تخلف از آن علاوه بر کیفر انتظامی به مدت شش ماه تا دو سال حبس تادیبی محکوم خواهد شد؛ همچنین دریافت هر وجه یا مالی از اشخاص ذینفع غیر از آنچه که دادگاه یا آییننامهی وزارت دادگستری تعیین کرده ممنوع است در صورت تخلف به مجازات مرتشی (رشوه گیرنده) محکوم میشود؛ در مواردی که تادیهی دستمزد کارشناسی کلا یا بعضا به عهدهی معسر باشد کارشناس رسمی باید نسبت به معسر موقتا مجانی رسیدگی و اظهار عقیده کند و نیز نسبت به دعاوی که مدعی به آن کمتر از یک هزارم ریال است در صورتی که دادگاه یا مقامی که تعیین کارشناس نموده، نظر به عدم اهمیت به موضوع رسیدگی مجانی را مقتضی بداند هر یک از کارشناسان رسمی مکلفند اینگونه ارجاعات دادگاه یا مقام صلاحیتدار دیگر را که تعداد آن نسبت به هر یک نباید در سال از سه مورد تجاوز نماید بدون مطالبهی حقالزحمه رسیدگی کرده اظهار عقیده نماید. هزینهی مسافرت کارشناسان نیز بر اساس کیلومتر شماری مقرر شده است. هرگاه به واسطهی سازش اصحاب دعوا کارشناسی موقوف شود کارشناسان به تناسب وقتی که در مقدمات صرف کردند دستمزد خواهند گرفت. از سوی دیگر کارشناس باید در گزارشهای خود نزاکت را رعایت کند. کارشناس باید دارای دفاتر منظمی بوده و نامههایی را که راجع به کارشناس است در آنجا بایگانی کند، همچنین کارشناس مکلف است در مواقعی که مقام صلاحیتدار معین میکند در جلسهی دادرسی یا در محلی که مقرر شده حاضر شود مگر اینکه عذر موجهی داشته باشد.
در پایان اگر نکتهای باقی مانده است بفرمایید.
بنده از شما و همکارانتان کمال تشکر را دارم که این فرصت را در اختیار بنده قراردادید تا مجموعهی کارشناسان رسمی دادگستری را معرفی کنم و باز هم تاکید دارم علاقهمندان واجد شرایط نسبت به ثبتنام در آزمون اقدام کنند تا مرکز بتواند با جذب افراد شایسته و نخبه، خدمات کارشناسی را در سطح جامعه بیش از پیش گسترش دهد. در پایان از تلاشهای جناب آقای دکتر بهادری ریاست محترم مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضاییه کمال تشکر را دارم که با نگاه نو به نیازهای امروز جامعه در راه رسیدن مردم به خدمات تخصصی و قضایی اقدامات موثری را انجام دادند. /پ
منتشر شده در هفتهنامه استقامت / شماره 686
نظر خود را بنویسید