گروه جامعه - وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه آنچه امروز در کشور میبینیم، مرحلهی مدیریت بیماری است و به مهار و کنترل نرسیدیم گفت: «هیچ پدیدهای برای اقتصاد کشور سهمگینتر از طولانی شدن کرونا نیست و باید در حداقل زمان این بیماری را مهار کنیم تا به اقتصاد کشور هم کمک کرده باشیم».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایرنا سراسری، سعید نمکی روز سهشنبه (19 فروردینماه) در صحن علنی مجلس شورای اسلامی افزود: «آمار کرونا اگر در کشور ما رو به افزایش است، به این علت است که ما بیماریابی را فعال کردیم. یعنی به جای اینکه بنشینیم و کرونا به سراغ ما بیاید، ما به سراغ آن رفتیم و غربالگری کردیم. اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس مشاهده کردند که در گیلان زیر فشار تخت بیمارستانی داشتیم له میشدیم. در حال حاضر ۷۱ میلیون نفر از مردم کشور را با اتکا به سامانهی سیب و پروندهی الکترونیک سلامت و سامانهی ۴۰۳۰ غربالگری کرده و مواردی که در مرحلهی اولیهی بیماری هستند را شناسایی کردیم. این پروتکل تایید شده در جهان است».
وی ادامه داد: «این به معنی تشخیص زودرس، ایزوله کردن و جداسازی به موقع است. با این اقدام افراد را در مراحل اول بیماری شناسایی کرده و از دیگران جدا کردیم و همچنین اجازه ندادیم این افراد در شرایط سنگین بیماری مراجعه کنند تا نیازمند آیسییو باشند. امروز وضعیت بیمارستانهای ما به این صورت است که بین ۳۰ تا ۵۰ درصد تخت خالی دارند. این موضوع باعث شد که پزشکان و پرستاران بیشتر به بیمار برسند».
نمکی افزود: «اکنون با بیماریابی، اعلام و گزارش بیماری بالا رفت و به علت کاهش بار بیمارستان و رسیدگی بیشتر کادر بهداشت و درمان، مرگ و میر کاهش پیدا کرد. در روزهای آتی شاهد این خواهیم بود که فاصلهی بین مرگها و موارد مثبت ابتلا بیشتر میشود. این فاصله بیشتر، وضعیت ایران را بهتر نشان میدهد. امروز از نظر ابتلا رتبهی هفتم و در مرگ و میر رتبهی ششم را در جهان داریم».
وزیر بهداشت گفت: «در گام اول، فاصلهگذاری اجتماعی یا فیزیکی مطرح و در گام دوم، فاصلهگذاری هوشمند مطرح شد. در ایران با پدیدهی حصر و جنگ اقتصادی مواجه هستیم. نمیتوانیم جورابفروشی که با فروختن پنج جوراب امور خود را میگذراند رها کنیم. نمیتوانیم صنعت و تولید را تعطیل کنیم؛ از تولید ماسک و دارو تا کارخانهی خودروسازی قابل تعطیل نیست و در شرایط سخت اقتصادی قرار داریم».
نمکی ادامه داد: «هیچ پدیدهای برای اقتصاد کشور سهمگینتر از طولانی شدن کرونا نیست و باید در حداقل زمان این بیماری را مهار کنیم تا به اقتصاد کشور هم کمک کرده باشیم».
وی اظهار کرد: «حالا به وزیر بهداشت میگوییم آمپول بزن، الکل نداریم، جای آن هم نباید آبسه کند. با این پارادوکس مواجهیم و به این دلیل فاصلهگذاری هوشمند را ایجاد کردیم تا هم از نظر اقتصادی دچار مشکل نشویم و هم کرونا را مدیریت کنیم».
چه زمانی موارد اولیه کرونا در ایران تشخیص و اعلام شد؟
وزیر بهداشت بیان کرد: «بلافاصله پس از اخذ گزارش کرونا از ووهان، ترتیبی برای مقابله با ویروس دادیم. برای ما مشخص بود که ویروس جدید با رفتاری متفاوت، ما را گرفتار میکند».
وی ادامه داد: «اولین مورد ویروس کرونا در سال ۲۰۰۳ در چین دیده شد و در سال ۲۰۱۲ کرونای جدیدی در منطقهی خاورمیانه با عنوان مرس بروز کرد که اولین فوتی در جده عربستان اتفاق افتاد. کرونای جدید رفتار کاملا متفاوتی از قبلیها داشت و در چین قتل عامی در ووهان اتفاق افتاد و بعد به سایر مناطق این کشور سرایت کرد».
نمکی افزود: «در روز اول برای پروازهای مستقیم از چین تصمیم گرفتیم و به همهی دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ کردیم. از اوایل بهمن، دانشگاهها برای تخت خالی و امکانات و آزمایشگاه آماده شدند. زیرا کیت تشخیصی کرونا درست بعد از دو هفته که در ایران تشخیص داده شد، توسط سازمان جهانی بهداشت وارد شد. ولی در همان روزهای اول در انستیتو پاستور، کیت تشخیصی کرونا جدید را طراحی کرده بودیم و دو آزمایشگاه در کشور آمادهی تشخیص بود».
وی بیان کرد: «ما پیک پاییزه آنفلوآنزا را داشتیم و منتظر نوع B آنفلوآنزا بودیم و گزارشهایی در این رابطه پس از بارش برف گزارش داده شد. پس از آن، دو مورد در روز ۲۹ بهمن به ما گزارش دادند که در شهر قم علایم دارند. در همان لحظه اعلام کردم که این گزارش متفاوت است و باید به آن شک کنیم».
وزیر بهداشت گفت: «بلافاصله تست کردیم و صبح روز ۳۰ بهمن که چهارشنبه بود در دولت اعلام کردم که ما دو مورد دیشب در قم داشتیم که علائم بیماری کرونا را دارند. آزمایش اول مثبت شده بود و باید دو آزمایش دیگر هم انجام میشد. همان روز ظهر این موارد اعلام شد. هرچند برخی دوستان توصیه داشتند که اعلام آن قبل از انتخابات درست نیست، اما معتقدم درستترین کار، صداقت و راستگویی به مردم است».
منشا کرونا در ایران
نمکی اظهار کرد: «۲۳ تیم اپیدمیولوژیست در حال کار روی این موضوع هستند که منشا اول بیماری کجا بود. آنچه در گیلان اتفاق افتاد با آنچه در قم اتفاق افتاد، دو مقولهی جداگانه است. همهی این موارد را بررسی کردیم و در یک جلسهی غیرعلنی مواردی را مطرح میکنیم. البته این به این معنی نیست که با مردم بیگانه باشیم و با مردم به صراحت حرف نزنیم».
وی ادامه داد: «امروز زمان ریشهیابی بیماری و منشا آن نیست و وقت مبارزه با بیماری است. در حال حاضر همهی کشور درگیر این ویروس است و باید با همدلی و مشارکت همگانی، این ویروس را مهار و ریشهکن کنیم».
حتی یک بیمار پشت در بیمارستان نمانده است
وزیر بهداشت گفت: «از اوایل بهمن ماه، خروج ماسک را از کشور ممنوع کردیم. حتی یک بیمار در پیک بیماری، پشت در بیمارستانها سرگردان نماند و این افتخار جمهوری اسلامی ایران است. در کشورهای اروپایی و آمریکایی میبینیم که مردم در مقابل کرونا زانو زندهاند».
وی ادامه داد: «در فرانسه به ازای هر هزار نفر، حداقل هفت تخت دارد و ما یک و شش دهم تخت داریم. میزان تختهای بیمارستانی اروپا ۴ تا ۵ برابر ایران است».
نمکی افزود: «حمایت ارتش و بسیج و نیروی انتظامی و دستگاههای مختلف دولتی و سازمانهای مردم نهاد در کنار ما بود تا توانستیم به نقطهی مطلوبی برسیم».
اکنون در مرحلۀ مدیریت کرونا هستیم
وی اظهار کرد: «آنچه امروز در کشور میبینیم، مرحلهی مدیریت بیماری است و به مهار و کنترل نرسیدیم. نباید دچار توهم یا گرفتاری محاسباتی شویم. این کار در اوج تحریمها انجام شده است. کسی باور نمیکرد ایران در شرایط سخت تحریم این کار را انجام دهد. میخواستیم ماسک و لباس برای پرستار بیاوریم و در فرودگاهها از ما مصادره میشد».
نمکی ادامه داد: «باید به روح بلند شهدای خدمت در سلامت درود فرستاد. پزشکان و همکاران ما در حوزهی بهداشت شبانهروز کار کرده و کار بزرگی انجام دادند. تا انتهای کار به وفاق و همدلی ملی با پشتوانهی مقام معظم رهبری در همهی کشور نیاز داریم. برای اولین بار نمازهای جمعه و مدارس و حتی حرمهای مقدس و اعتکاف و سفرهای راهیان نور تعطیل شدند».
وزیر بهداشت افزود: «اتفاق ویژهای در غربالگری عمومی با عنوان بسیج مقابله با کرونا انجام شد تا آمار بیمارستانهای ما را کم کرد و توانستیم بیماران را در مراحل اولیهی بیماری شناسایی کنیم».
نظر خود را بنویسید