فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: خانهنشینی صاحبان مغازههای کیف، کفش و پوشاک در کرمان ادامه دارد و روزهای سختی که کرونا برای آنها به ارمغان آورده، میرود تا این فعالان صنفی را به ورطهی ورشکستگی بکشاند. ورشکستگی، تعبیری است که رئیس اتحادیه صنف کیف و کفش کرمان در پاسخ به این پرسش که کرونا با اعضای صنف شما چه کرده به کار میبرد. صنفی که در کرمان حدود 350 عضو فعال دارد و از اواسط اسفندماه به تعطیلات کرونایی تن داده و به کاهش شیوع کرونا در کرمان کمک کرده حالا به گفتهی علی رضوانی با انبارهایی پر از اجناس بهاری، اجارهی مغازهها، بیمهی کارکنان، اقساط وامها و چکهایی که به هوای فروش پررونق دم عید کشیدهاند ماندهاند چه باید بکنند.
رضوانی میگوید که فروش این صنف، فصلی است و اجناس آن تابع مد روز. دو نوبت در سال، مغازهداران کیف و کفش رونق را تجربه میکنند. یکی شهریورماه و در آستانهی بازگشایی مدرسهها و دیگری، دم نوروز به خاطر خریدهای عید. او میگوید که با تعطیلی مدرسهها، نیاز دانشآموزان به خرید مجدد کیف و کفش کم شده است. دم عید هم که بهخاطر کرونا تعطیل شدند و این تعطیلی فعلا که تا سیام فروردینماه ادامه دارد. او میگوید که اعضای صنف ما ورشکسته شدهاند. اجناس عیدی و بهاری در انبارها دپو شده؛ همکاران من اگر چک کشیده باشند، چکها بهدلیل اینکه فروشی نداشتند برگه میشود. اگر نقدی خرید کرده باشند هم که سرمایهشان را از دست دادهاند. چه کسی که مغازهی کوچکی داشته و چه کسی که فروشگاه بزرگ دو، سه طبقه؛ همه خسارت سنگینی دیدهاند.
او در پاسخ به این پرسش که دولت تاکنون مصوباتی برای حمایت از این صنف داده آیا کافی بوده است؟ تصریح میکند که: «هرچه گفته میشود در حد حرف است! شایعه است!». و ادامه میدهد: «هیچ حمایتی تا حالا از صنف ما نشده است و کوچکترین عملی از طرف مسئولان ندیدهایم. فقط حرفش را زدهاند. گفتند چکها نباید برگه شود ولی چک همکاران ما دارد برگه میشود. گفتند سه ماه با تاخیر اقساط وامها را بپردازیم؛ بانکها چنین مصوبهای را قبول ندارند و میگویند در رادیو و تلویزیون گفته شده ولی هنوز ابلاغ نشده است». او توضیح میدهد: «به فرض بانکها هم بپذیرند سه ماه با تاخیر اقساط را بپردازیم؛ مگر ما در این سه ماه فروشی داریم؟ مگر چه اتفاقی در این سه ماه افتاده که ما بتوانیم بعد از آن، پرداختهایمان را جبران کنیم؟ اگر بانکها بپذیرند و این مصوبات را اجرا کنند، با بیمه چه کنیم؟ به ما بیمه بیکاری تعلق نمیگیرد و همکاران ما در شرایط بسیار سختی گرفتار شدهاند».
به گفتهی او، دولت باید بهطور دقیق ضرر مغازهداران را برآورد کند و براساس آن، تسهیلاتی کمبهره بدهد تا این صنف بتواند به فعالیت خود ادامه دهد. رضوانی در عینحال میگوید که تاکنون هیچ عزم و ارادهای در دولت، برای جبران خسارات اصناف ندیدهایم. اگر اراده باشد، راهحلها هم مشخص است. کافی است از فعالان اقتصادی نظرخواهی کنند. مسئله اما این است که دولت تاکنون ارادهای از خود نشان نداده است و این، صنف ما را دچار نگرانیهای زیادی کرده است.
این وضعیت، برای صنف پوشاک هم که از اسفندماه در کرمان به تعطیلات رفته و همچنان در تعطیلی است برقرار است. روحا... منزلی، رئیس اتحادیه صنف پوشاک میگوید که برخی از اعضای این صنف حتی در تهیهی مایحتاج روزانهی خود ماندهاند!
او میگوید که صنف پوشاک در کل کشور دچار بحران شده است. تعطیلی به دلیل کرونا درست در فصلی اتفاق افتاد که اوج کار صنف ما بود. 11 ماه سال به انتظار دم نوروز مینشستیم که کلا این فرصت از دست رفت. بهخصوص اینکه سال 98 در کل سال، رکود شدیدی بر بازار حاکم بود و تعطیلی و کرونا این رکود را بسیار تشدید کرد. ضمن اینکه صنف ما در کرمان، زودتر از کشور و از اواسط اسفندماه تعطیل شد در حالیکه در بسیاری از شهرهای ایران تا هشتم فروردین اصناف فعال بودند. خساراتی که به ما در کرمان وارد شده خیلی گستردهتر از دیگر شهرهاست و دولت هم اگر بخواهد کاری بکند باید به همین نسبت، جبران خسارت کند.
منزلی با یادآوری مجدد اینکه پوشاک فروش فصلی دارد و اجناس بهاره نهایت تا اردیبهشتماه ممکن است مشتری داشته باشد، ادامه میدهد: «الان هم که ستاد ملی تصمیم گرفته صنفها در همهی استانها به جز تهران باز شوند، در کرمان صنف ما را به همراه کیف و کفش تا سیام فروردین تعطیل کردهاند. همین تعطیلی درازمدت در کنار فصلی بودن فروش ما، نشان میدهد اعضای این صنف چه خسارت بزرگی دیدهاند».
به گفتهی او، خیلی از واحدهای صنفی پوشاک نمیتوانند خسارت خود را جبران کنند و با بازگشایی مجدد نهایت میتوانند امرار معاش روزانهشان را تامین کنند: «همکاران ما هیچ حقوق و درآمد ثابتی ندارند و تمام زندگی و کسبوکارشان وابسته به روزهایی است که مغازهشان را باز میکنند. الان برخی از آنها میگویند که حتی در تامین امرار معاش روزانهشان هم به مشکل برخوردهاند».
منزلی نیز خبر میدهد که دولت تاکنون هیچ حمایتی از این صنف نداشته است. بانکها اقساط وامها را برداشت میکنند، چکهای برخی از همکارانش برگه شده و هرچه مصوب کردهند اجرا نشده است. او تاکید میکند که دولت باید هرچه سریعتر برای کمک به این صنف اقدام کند و هر تصمیمی هم که برای کشور گرفته شود، با توجه به اینکه اصناف کرمان زودتر از دیگر استانها تعطیل شده و برخی از جمله صنف پوشاک و کیف و کفش دیرتر بازگشایی میشوند، بهطور ویژهتری مورد توجه قرار گیرد.
او همچنین خواهان آن است تا دولت، طرحهایی ملموس و قابل اجرا برای حمایت اصناف ارائه کند نه اینکه چیزی را مصوب کند و بعد اجرا نشود. منزلی میگوید: «وقتی تصمیمی میگیرند و در رسانهها اعلام میشود ولی اجرا نمیشود اعتماد به دولت از دست میرود. لااقل، اگر میخواهند کاری بکنند، تصمیمی بگیرند که در توانشان است و طوری عمل کنند که اعتمادمان به حاکمیت سلب نشود. تا الان که هرچه وعده دادهاند اجرا نشده است».
به گفتهی منزلی، در شهر کرمان، یکهزار و 500 واحد صنفی پوشاک که شناسنامهدار هستند فعالیت میکند. با واحدهایی که در نوبت اخذ مجوز هستند این عدد به دو هزار واحد میرسد و همه هم در تعطیلات کرونا، به آیندهای خاکستری میاندیشند.
پیش از این، آرایشگران زنانه در کرمان هم که همچنان در تعطیلی هستند از خسارت سنگین کرونا به کسبوکار خود با فردایکرمان گفته بودند که گزارش آن را با کلیک بر لینک زیر میتوانید مطالعه کنید: چراغ سبز کرونا به آرایشگران زیرزمینی! / الف
نظر خود را بنویسید