فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: کرونا و محدودیتهای آن، چه بر سر اقتصاد استانی که کشاورزیمحور و کشاورزیای که صادراتمحور است میتواند آورده باشد؟ بخشی از تولیدات پسته و خرما بهعنوان دو محصول مهمتر، روی دست استان مانده و محصولات گلخانهای هم که باید به آنسوی مرزها میرفت طبق انتظارات، نرفته است. «کاهش شدید قیمتها، صادر نشدن برخی محصولات به دلیل تعطیل بودن صنعت بستهبندی، بسته شدن مرزها و فاسد شدن محصولات کشاورزی، تامین نشدن سم و کود مورد نیاز کشاورزان، تامین نشدن پلاستیکهای مورد نیاز گلخانهداران، تعطیل شدن صنعت حملونقل و تامین نشدن خوراک دام و طیور» اتفاقاتی است که به گفتهی کارشناسان، در جریان شیوع کرونا رخ داده و خسارتهایی را به بار آورده است. کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان، در یک برآورد اولیه، خسارات بخش کشاورزی و دام و طیور در استان را 15 هزار میلیارد ریال برآورد کرده است.
سیدمهدی طبیبزاده، رئیس اتاق کرمان در اینباره به فردایکرمان میگوید که اگرچه همهی بخشهای گردشگری استان بابت کرونا صدمه دیدهاند اما رقم خسارت وارد شده به بخش کشاورزی از گردشگری «بیشتر» است. گردشگری اما خسارتی «گستردهتر» دیده است.
او معتقد است تاثیراتی که کرونا بر اقتصاد استان کرمان گذاشته هنوز همهی ابعاد خود را نشان نداده و در وصف این تبعات از تعابیر «وسیع، عمیق و گسترده» استفاده میکند.
او پیشبینی میکند چنانچه چارهاندیشیای متناسب با بحران پیش آمده صورت نگیرد، در ماههای آینده با ریزش اشتغال در استان و کاهش شدید درآمدها مواجه خواهیم شد.
به گفتهی طبیبزاده، کارشناسان اتاق کرمان در حال برآورد دقیق خسارات کرونا بر بخشهای مختلف اقتصاد هستند.
او در عینحال میگوید: «گردشگری استان بهطور کامل متوقف شده و ما به شدت نگران کاهش اشتغال در این بخش هستیم». طبیبزاده میافزاید: «از لحاظ حجم خسارت اما بخش کشاورزی بیشترین خسارت را دیده است. کشاورزی استان صادراتمحور است و صادرات محصولات هم با شرایط خاصی که در دنیا به وجود آمد، با مشکل جدی مواجه شد».
به گفتهی رئیس اتاق کرمان، بخش خدمات و کسبوکارهای خرد در استان هم بهخاطر کرونا خسارات جدی دیدهاند. بخش صنعت و معدن هم، اگرچه خسارت دیده اما کمتر از دیگر بخشهاست و حتی واحدهایی که اقلام مورد نیاز برای مبارزه با کرونا را تولید میکردند رشد هم داشتند.
دولت طی هفتههای گذشته اعلام کرده که برای جبران بخشی از خسارتهای اقتصادی در کشور تصمیماتی گرفته است؛ اختصاص اعتباراتی برای پرداخت تسهیلات، تعویق مجاز سه ماهه در پرداخت اقساط وامها و یا برگه نشدن چکها برخی از این تصمیمات است. طبیبزاده اما معتقد است مصوباتی که تاکنون بوده اصلا در حد و اندازهی ابعاد این بحران نیست ضمن اینکه از ابلاغ بخشنامهها تا اجرای آن هم تاخیر زیادی اتفاق افتاده است. او میگوید: «وقتی پیگیر مصوبات میشویم برخی سازمانها میگویند هنوز چیزی به ما ابلاغ نشده است. در صورتی که این مصوبات از طریق رسانهها اعلام میشود». او با تاکید بر اینکه دولت هر تصمیمی که برای جبران خسارات کرونا میگیرد آن را در چنبرهی بروکراسی اداری گرفتار نکند، پیشنهاد میکند که دولت اعلام کند هر تصمیمی که از طریق رسانهها اعلام میشود بهمنزلهی ابلاغ عمومی است و لازمالاجرا شود تا نوشداروی بعد از مرگ سهراب نباشد.
او یادآور میشود: «فضای کسبوکار در کشور به گونهای است که تصمیمات مربوط به کرونا، اگر درست هم باشند ممکن است با گیر افتادن در مسیر بروکراسی، نتیجهی مطلوب را به بار نیاورند و دولت باید این موضوع را بهطور جدی مدنظر قرار دهد».
طبیبزاده در عینحال معتقد است با وجود همهی مشکلاتی که داریم؛ از تحریم و کسری بودجهی دولت تا خسارات اجتماعی و اقتصادی کرونا، کاری که همه الان باید انجام دهیم این است که فکر نکنیم دنیا به آخر رسیده و با حفظ امید و فکر کردن به آینده و همدلی، به عبور کشور از این شرایط کمک کنیم. / الف
22190
گفتوگوی فردایکرمان با رئیس اتاق کرمان؛
نظر خود را بنویسید