فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: کرونا شهر را تعطیل کرد و این تعطیلی، درآمد شهرداری کرمان را آنچنان پایین آورده که شهردار میگوید در پرداخت حقوق نیروها هم دوباره با مشکل مواجه شدهاند. چالشی که در دو، سه سال اخیر تا حد زیادی رفع شده و حقوقها در شهرداری کرمان تقریبا بهروز شده بود با حضور کرونا مجدد سر برآورده است.
شورا و شهرداری امسال بودجهی یکهزار و 239 میلیارد تومانی برای شهر تعریف کردهاند (به نقل از روابط عمومی شورای شهر) و حالا همه چیز دربارهی این بودجه و برنامههای شورا و شهرداری، به این بستگی دارد که کرونا با اقتصاد شهر و شهرداری چه میکند. در اینباره، سیدمهران عالمزاده، در آخرین روز از فروردینماه، در پاسخ به پرسشهای «فردایکرمان» توضیحاتی داد.
آقای شهردار، کرونا تا حالا با شهرداری کرمان چه کرده است؟
کرونا درآمد شهرداری را بسیار کاهش داد، شهر تعطیل است، صدور پروانهها کم شده و چالش در پرداخت حقوق نیروها داریم. هزینهها هم به واسطهی اقداماتی که برای ضدعفونی معابر و مقابله با کرونا انجام دادهایم بالا رفته است.
فکر نمیکنید با این اتفاقات، حالا که بودجهی امسال افزایش نسبتا زیادی پیدا کرده، مجدد، برنامهی مالی شهرداری و بودجهی شهر دچار آشفتگی شود؟
این مشکلی که ما گرفتارش شدهایم برای کل شهرداریهای کشور پیش آمده است. ما بودجه را اسفندماه و قبل از شیوع کرونا بستیم و این شرایط هنوز پیش نیامده و تعطیلیهای گسترده هم رخ نداده بود. شهرداریای که درآمد 400 میلیاردی را به 800 میلیارد میرساند در واقع دارد کار بیشتری برای خودش تعریف میکند و بهدنبال تحقق این بودجه است و برنامههایی برای آن تعریف کرده است. البته این نکته را مدنظر داشته باشید که یکسری پروژهها دو، سه ساله اجرا میشوند اما برای اینکه بتوانیم قرارداد آن را ببندیم نیاز است در سال اول؛ ردیف بودجهای برای آن در نظر بگیریم. بنابراین، حدود 300 میلیارد تومان را به این منظور، مازاد در بودجه در نظر گرفتیم. حالا که درآمدها کم شده است اما امیدوارم هرچه زودتر کرونا تمام بشود و بتوانیم درآمدهای موردانتظار را محقق کنیم. الان نمیتوانم بهطور قطعی بگویم چه اتفاقی میافتد اما معتقدم با بضاعتی که شهر و شهرداری کرمان دارند، میتوان درآمد شهرداری کرمان را هر سال 50 تا 100 درصد افزایش داد تا شهرداران بعدی با فراغبال بیشتری بتوانند خدمت کنند و شهری شایستهی مردم ساخته شود.
اگر قرار باشد یک تخمین اولیه داشته باشید، فکر میکنید چهقدر از بودجهی امسال محقق میشود؟
این موضوع خیلی بستگی به کرونا دارد و اینکه تا چه زمانی کشور به حالت عادی برگردد. هرچه زودتر به حالت عادی برگردیم، شاید یکدوازدهم یا دو دوازدهم بودجه با مشکل مواجه شود اما اگر کرونا خیلی طول بکشد شهرداری در ادارهی امور خودش و پرداخت حقوقها هم بهشدت دچار مشکل خواهد شد. در حال حاضر امکان پیشبینی دقیق در این زمینه وجود ندارد. به هر حال، کار شهرداری ارتباط مستقیم با مراجعهی مردم دارد. از طرفی، وقتی کارگاههای ساختمانی تعطیل میشود بخش عمدهای از درآمد شهرداری با مشکل مواجه میشود. اینها بخشی از تاثیراتی است که بیماری کرونا بر امور شهر و شهرداری دارد. باید منتظر وضعیت کشور باشیم. از زمانی که شرایط عادی شد میتوانیم بررسی کنیم که چهقدر از درآمدها وصول شده و وضعیت چگونه است.
آنطور که پیشبینی میشود، اگر تا پایان بهار هم کرونا مهار شود، در پاییز و زمستان مجدد برمیگردد. فکری برای این موضوع کردهاید که اگر دوباره این تجربه تکرار شود آمادگی بیشتری در شهر ایجاد شود؟
نرمافزاری را داریم راهاندازی میکنیم تا خدماتی که امکان آن وجود دارد، بهصورت الکترونیکی و غیرحضوری ارائه شود ولی اصل موضوع این است که اگر کارگاههای ساختمانی تعطیل شود، اساسا تقاضایی برای دریافت پروانه وجود نخواهد داشت. ضمن اینکه در حال حاضر، بهدلیل تعطیلیهایی که رخ داد، برای حمایت از اصناف، معافیتها و بخشودگیهایی را در عوارض در نظر گرفتهایم و عملا شهرداری از این حوزه درآمدی نخواهد داشت. اینها همه چالشهایی است که همین حالا با آن مواجهیم.
و هنوز فکری هم برای آن نشده که اگر مجدد در پاییز و زمستان تعطیلیها رخ بدهد شهرداری چه باید بکند؟
فعلا که هیچ چیز بهطور قطعی معلوم نیست ولی یک کاری که انجام دادیم به واسطهی مشکلات اقتصادی که در شهر ایجاد شده، درآمد شهرداری را بیشتر بر عوارض تفکیک و قدرالسهم متمرکز کردهایم تا بخشی از هزینهها را بتوانیم تامین کنیم.
قرار گذاشته بودید امسال دو پل امیرکبیر و شهدای خلبان تمام شود. با این اتفاقاتی که افتاد، در برنامهی زمانبندی این پروژهها چه تغییری ایجاد شده است؟
این پروژهها که در این مدت تعطیل بودند و احتمالا در برنامهی زمانبندی آنها تغییراتی ایجاد شده باشد. باید این موضوع را بعد از فعالیت مجدد پروژهها بررسی کنیم. / الف
نظر خود را بنویسید