فردایکرمان ـ گروه جامعه: بنا به گفتهی مدیرعامل سازمان انتقال خون، اگر دو هفته از بهبود علائم بالینی کسی که به کرونا مبتلا شده بگذرد؛ چه این فرد بستری بوده و چه در منزل دورهی درمان را سپری کرده، مشروط به اینکه تست «پیسیآر» او نشان دهد هیچ نشانی از ویروس در بدن ندارد میتواند پلاسما اهدا کند تا برای درمان بیماران بدحال مورد استفاده قرار گیرد. پیمان عشقی با ردّ این ادعا که پلاسما را میگیرند و میفروشند از بهبودیافتگان کرونا تقاضا کرد تا نسبت به اهدای پلاسما اقدام کنند.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا سراسری، پیمان عشقی روز سهشنبه، دوم اردیبهشتماه، در نشست خبری ویدیو کنفرانس که از وزارت بهداشت برگزار شد در پاسخ به سوالی دربارهی زمانی که بهبود یافتگان کرونا میتوانند پلاسما اهدا کنند، اظهار کرد: «بر اساس استانداردهایی که اکنون در بانک خونهای معتبر جهان در مورد کرونا مورد تایید است، سخت گیرانه استاندارد را ما در ایران انتخاب کردهایم».
وی ادامه داد: «استاندارد دیگر میگوید کسانی که ۲۸ روز از بهبود علائم بالینی آنها گذشته و حال او خوب شده و اگر بستری بوده مرخص شده یا اگر در منزل مورد مراقبت بوده و بهبود یافته، آخرین روزی که فرد به یاد میآورد که بهبود یافته ملاک قرار میگیرد و ۲۸ روز پس از آن از فرد سوال میشود. بر اساس استانداردهای موجود، در این شرایط دیگر فرد به تست هم نیاز ندارد و میتواند اهدای خون انجام بدهد. حالا ما از بیماران میخواهیم که خون اهدا نکنند و پلاسما اهدا کنند».
عشقی گفت: «اکنون بهبود یافتگان کرونا میتوانند به ۱۴ مرکز در سراسر کشور برای اهدای پلاسما مراجعه کنند».
مدیرعامل سازمان انتقال خون بیان کرد: «اگر افراد بعد از دو هفته مراجعه کنند، باید تست مولوکولی از آنها گرفته شود و اگر بعد از یک ماه مراجعه کنند دیگر به هیچ تستی نیاز ندارند. بنابراین اهدای پلاسما بعد از دو هفته، شرط منفی شدن تست مولکولی کرونا دارد و بعد از ۲۸ روز هیچ شرطی ندارد».
عشقی در پاسخ به سوالی در مورد گروههای خونی که بیشتر مبتلا به کرونا شدند، اظهار کرد: «بیماران کرونا مثل بقیهی بیماران از همهی گروههای خونی هستند. برخی مقالههای منتشر شده در این زمینه اعتبار علمی زیادی ندارد. همان توزیع گروه خونی در سطح جامعه در میان مبتلایان به کرونا نیز وجود دارد».
جمع آوری پلاسمای بهبود یافتگان
وی در پاسخ به سوالی در مورد جمع آوری پلاسما گفت: «هرگز نگفتهایم که جمعآوری پلاسما به بخش خصوصی واگذار میشود. در یک کارآزمایی بالینی مثل بسیاری از کارآزماییهای دیگر، بخش خصوصی در زمینهی جمعآوری پلاسما اظهار آمادگی کرده که کمک کند. در جمعآوری پلاسمای بهبود یافتگان کرونا فقط سازمان انتقال خون فعال است و این وظیفه سازمانی ما محسوب میشود که خون و فرآوردههای خونی مراکز درمانی را تامین کند».
مدیرعامل سازمان انتقال خون افزود: «پیشبینی این است که پلاسمای بیماران بهبود یافته میتواند نقش مهمی در بهبود بیماران داشته باشد. مباحثی که در زمینهی تولید دارو در آینده میشود موضوع دیگری است».
عشقی در پاسخ به سوالی درباره پلاسما درمانی برای بیماران کرونایی گفت: «پلاسما درمانی به معنی استفاده از پلاسمای بیماران بهبود یافته برای بیماران بدحال است. این روش سابقه علمی در دنیا دارد که به صد سال قبل بر میگردد. این روش در دو دهه اخیر در زمینه سارس و مرس و ابولا نتیجهی خوبی داشت. حتی سازمان جهانی بهداشت هم برای ابولا توصیهنامهای در این زمینه دارد و مبنای کار چین شد. بعد از چین، ایران این کار را با کارآزمایی بالینی آغاز کرد. کارآزمایی بالینی جز اصول ورود یک روش درمانی به درمان مورد تایید یک کشور است».
وی ادامه داد: «تاکنون ۴۰۰ پلاسما دریافت شده که هنوز روی تعداد کافی بیمار برای کارآزمایی بالینی استفاده نشده است. از وقتی وارد کارآزمایی بالینی شدیم از ساوه، گناباد، اردبیل، ایرانشهر، زاهدان، سبزوار، سمنان، قائمشهر از ما پلاسما خواستهاند».
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: «دیروز در نیویورک هزار نفر اهدای پلاسما انجام دادهاند، اما این روش هنوز برای مردم ما جا نیفتاده است. این تلاش باید از طرف سازمان انتقال خون و روابط عمومی و رسانهها انجام شود که حرفهای ناصحیح منتشر نشود. گاهی میگویند پلاسمای مردم را میگیرند و میفروشند که این موارد اصلا ارزش پاسخ دادن هم ندارد. از افرادی که کرونا گرفته و بهبود یافتهاند میخواهیم به شکرانه بهبود، به مراکز تعیین شده مراجعه کنند و حتی هزینه رفت و آمد هم توسط سازمان انتقال خون تقبل میشود تا پلاسما اهدا کنند».
وی افزود: «هنوز باور اهدای پلاسما در بهبود یافتگان کرونا وجود ندارد و این باور باید ایجاد شود». / الف
نظر خود را بنویسید