گروه جامعه - مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفولانزا را قبل از شروع فصل گردش ویروس در جامعه عنوان کرد و گفت: «گردش ویروس در کشور ما تقریبا از آبانماه شروع میشود، بنابراین بهترین زمان تزریق معمولا اواخر شهریور ماه و تا نیمهی اول مهر ماه است».
مهدی شفیعی در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان اظهارکرد: «نزدیک 30 روز طول میکشد واکسن در بدن اثربخشی داشته باشد و به اندازهی کافی آنتیبادی تولید کند، به همین دلیل اگر واکسن دیرتر از این زمان تزریق شود، ممکن است اثربخشی آن کاهش یابد».
وی با بیان اینکه تزریق واکسن آنفولانزا برای همهی افراد جامعه توصیه نمیشود، تصریح کرد: «به افرادی که سیستم ایمنی آنها به هر دلیلی ضعیفتر است و احتمال دارد در طول فصل سرما در اثر مواجهه با ویروس آنفولانزا به فرمهای شدیدتر بیمار مبتلا شوند و نیازمند بستری در بیمارستان بشوند یا عارضهای برای آنها رخ دهد توصیه میشود از واکسن آنفولانزا استفاده کنند».
شفیعی یادآورشد: «کودکان زیر پنج سال، سالمندان و افراد بالای ۶۰ سال، زنان باردار، افراد مبتلا به دیابت، بیماران مبتلا به فشارخون مزمن، بیماران قلبی و عروقی، کسانی که داروهای ضعیفکنندهی سیستم ایمنی مصرف میکنند مانند بیماران مبتلا به سرطان یا افرادی که کورتون با دوز بالا دریافت میکنند و کسانی که بیماری مزمن کلیوی دارند، از گروههای هدف هستند که تزریق واکسن آنفولانزا به آنها به صورت جدی توصیه میشود».
وی با تاکید بر اینکه تزریق واکسن مبنی بر عدم ابتلا به بیماری آنفولانزا نیست، افزود: «ویروسهای آنفولانزا بسیار متعدد و متنوع هستند و در فصول مختلف سال که در کشورهای مختلف گردش دارند ممکن است تغییرات جزئی پیدا کنند، بنابراین افرادی که واکسن دریافت کردند احتمال دارد در طول فصل سرما به عفونتهای دیگر تنفسی، سایر بیماریهای ویروسی و یا حتی فرمهای دیگری از آنفولانزا که جدید شایع میشوند، مبتلا بشوند اما حسنی که واکسن دارد این است که احتمال ابتلای این افراد کمتر است و یا فرمهای شدید بیماری را مبتلا نمیشوند».
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان اذعان کرد: «تزریق در بزرگسالان معمولا سالیانه یک نوبت کافی است و توصیه میشود هر سال واکسن جدید همان سال را تزریق کنند چون این واکسنها معمولا در ابتدای سال میلادی تولید میشود و تا سال میلادی بعد هم اثربخشی دارد».
وی گفت: «گاهی افرادی که واکسن دریافت میکنند بعد از مدتی به آنفولانزا یا بیماری ویروسی مبتلا میشوند و این را به واکسن ربط میدهند در حالی که این واکسن باعث ایجاد بیماری آنفولانزا نمیشود. ممکن است افرادی که علائم پیدا میکنند واکسن را دیر تزریق کردند و قبل از اینکه واکسن به اثربخشی برسد در معرض ویروس قرار بگیرند و مبتلا شوند».
شفیعی اظهار کرد: «از سوی دیگر ویروس روی تمام بیماریها اثر ندارد و ممکن است ویروس جدیدی در جامعه برای اولین بار گردش داشته باشد که واکسن بر علیه آن ایمنی نداشته باشد و افراد مبتلا شوند».
وی یادآور شد: «سال گذشته این اتفاق رخ داد و یک ویروس آنفولانزای جدید که در واکسنها نبود در دنیا شروع به گردش کرد و چون از جنوبشرق آسیا شروع شد کشور درگیر آن شد و به همین دلیل افرادی که واکسن زدند را هم مبتلا کرد».
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: «خوشبختانه ویروسهای جدید در واکسنهایی که امسال تولید شده وارد شدند و ما احساس میکنیم امسال نباید زیاد نگرانی در خصوص شدید شدن آنفولانزا در جامعه یا همهگیر شدن آن داشته باشیم».
وی درخصوص متن منتشر شده در فضای مجازی که در آن خانمی ادعا میکرد فرزندش در اثر تزریق واکسن دچار عارضه شده است، گفت: «متاسفانه نه تنها در رابطه با واکسن آنفولانزا بلکه در رابطه با سایر واکسنها که سالهاست به کودکان تزریق میکنیم، جزو واکسنهای روتین هستند و بسیاری از بیماریهای عفونی به واسطهی آنها در سه دههی اخیر کنترل شده نیز در فضای مجازی تبلیغات مسمومی میشود».
شفیعی ادامه داد: «در خصوص این فرد نیز دایرهی حقوقی وزارتخانه با دستور وزیر، موضوع را پیگیری کرد و از طریق پلیس فتا ردگیری شد. این خانم موضوعش مربوط به چند سال قبل بوده و عارضهای که بیان کرده بود، رخ نداده و بیشتر هجمهای بود که علیه این واکسن ایجاد کرده بود که برخورد قضایی هم با ناشر این خبر در فضای مجازی انجام شده است».
وی تصریح کرد: «سال گذشته داروخانهها به اندازهی کافی واکسن داشتند اما متاسفانه این مسئله سبب شد بسیاری از افرادی که نیازمند بودند به دلیل همین شایعات واکسن را دریافت نکنند و در طول فصل سرما با بیماری مواجه و تعدادی بدحال و بستری شدند».
2257
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان:
نظر خود را بنویسید