فردایکرمان ـ گروه جامعه: با افزایش شمار مبتلایان به کرونا در برخی استانهای کشور، بیش از گذشته از وقوع موج دوم این اپیدمی صحبت میشود. دکتر علیاکبر حقدوست، رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد کشوری مبارزه با کرونا، دربارهی زمان آغاز موج دوم کرونا و ابعاد و گستردگی این بیماری با یادآوری اینکه پیشبینی رفتار آیندهی ویروس کرونا کار سادهای نیست، گفت که اگر موج دوم رخ بدهد، به گستردگی موج اول نخواهد بود بهدلیل اینکه دیگر غافلگیر نمیشویم، مردم آگاه شدهاند و سیستم بهداشت و درمان مهیاتر شده و امکانات تشخیصی هم فراهمتر از روزهای اول شیوع کروناست.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرانآنلاین، حقدوست در بخشی از اظهارات خود، در پاسخ به این پرسش که آیا ابعاد و بزرگی موج دوم کرونا قابل تعیین است؟ گفت: «افراد حساس با بیماریهای زمینهای در جامعه حضور دارند و طبیعی است برخورد ویروس با فرد حساس میتواند باعث بیماری شود و آن فرد بعد از آلوده شدن از طریق قطرات تنفسی افراد دیگر را آلوده کند؛ این یعنی خطر که همچنان در جامعه وجود دارد تا زمانی که ویروس وجود دارد و افراد حساس در جامعه تردد میکنند این به معنای وضعیت خطر است».
وی با بیان اینکه البته آلودگی با ویروس کرونا در یک جامعه میتواند شدت و ضعف پیدا کند، افزود: «با مدیریتی که انجام میشود میتوان جلوی بروز اپیدمی بزرگ را گرفت اما اینکه بگوییم آیا موج دومی وجود دارد یا نه؟ در پاسخ باید بگویم اگر به معنای یک موج گسترده در کشور باشد بهنظر میآید یک اپیدمی بزرگ و سنگین نخواهد بود چرا که در موج اول شیوع کرونا، دوره کمون ویروس باعث غافلگیری مسئولان و مردم شد. به هر حال اطلاعات ما درباره این ویروس محدود به کشور چین بود و رفتارش بسیار ناشناخته. اما الان هم مردم و هم مسئولان آگاهند و رفتار بهداشتی مردم تغییر کرده است و همین تغییر عادات رفتار بهداشتی در جامعه باعث جلوگیری از گستردهتر شدن ویروس میشود. از طرفی سیستم سلامت و بهداشت و درمان نیز آگاهانهتر و فعالانهتر با ویروس مبارزه میکنند و ابزارهای تشخیصی در جامعه بهخوبی گسترده شده است».
وی ادامه داد: «در نتیجه، انتظار اینکه مجدد با یک اپیدمی گسترده مواجه شویم کم است».
وی تصریح کرد: «البته این، به معنی نبود موج دوم کرونا نیست اما احتمال بروز خوشههایی از بیماری بهصورت یک جمعیت محدود در گوشه و کنار کشور، یک شهر، یک روستای کوچک، یک محله و منطقه کوچک در شهرهای بزرگ، در حد یک کارخانه یا شرکت و اداره پیشبینی میشود که اتفاق بیفتد».
حقدوست توضیح داد: «نمیدانیم موج دوم ویروس کرونا بهدلیل رفتار ویروس در گروههای هدف چگونه خواهد بود اما بعید است شدت و گستردگی موج دوم مثل موج اول باشد. برای وقوع موج دوم بیماری کرونا همه چیز بر اساس احتمالات است. اما سازمان بهداشت جهانی همچنان اعمال محدودیت تردد و تماس افراد را ابزار کنترلی ویروس میداند البته باید تعداد آزمایشهای تشخیصی برای اطرافیان افراد آلوده که بدون علامت هستند ادامه یابد و بیماران جدید تحت نظر باشند و کسانی که با این افراد مرتبط بودهاند شناسایی و ایزوله شوند».
وی در پاسخ به این پرسش که آیا کشورهای آسیای شرقی که اپیدمی کرونا را زودتر از ایران تجربه کردهاند با موج دوم کرونا مواجه شدهاند؟ گفت: «اخباری که از چین میرسد نشان میدهد که آنها هم نگران موج دوم کرونا هستند. بههمین دلیل دربرخی از مناطق کشور که در موج نخست کرونا آلوده شده و سپس به وضعیت عادی برگشته بودند مجددا محدودیتهایی وضع شده با این حال بروز یک همهگیری گسترده به شکل اپیدمی اول بعید است اما این را هم باید در نظر گرفت که هنوز بسیاری از رفتارهای ویروس کرونا ناشناخته است».
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا این درست است که در مدلهای کلاسیک مربوط به شیوع بیماری فقط یک پیک وجود دارد؟ گفت: «ابدا اینگونه نیست. این، زمانی است که ویروس آزادانه در سطح جامعه بچرخد و تمام افراد آلوده شوند و بیماری بتدریج فروکش کند. در مورد ویروس کرونا با مدیریتی که در سطح کشور اتفاق افتاد بسیاری از افراد حساس آلوده نشدند. به هر حال ویروس کرونا مثل یک فنر جمع شده است اگر این فنر آزاد شود باید منتظر فاجعه باشیم».
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به این پرسش که؛ برخی از منتقدان میگویند استراتژی وزارت بهداشت دربحث کنترل و مهار ویروس کرونا اپیدمی گلهای یا مصونیت ایمنی است. شما چه پاسخی به این نوع انتقادات دارید؟ توضیح داد: «اگر قرار بود بهسمت ایمنی جمعی برویم تمام بیمارستانها باید کماکان مملو از مریض میشد در حالی که هوشمندانه سعی شد از شدت بیماری به اندازهای کاسته شود که قابل مدیریت باشد و ایمنی به دست افراد جامعه ایجاد شود نه اینکه ابتکار عمل در دست ویروس باشد و سرعت انتشار را ویروس تعیین کند بلکه با مدیریت انجام شده سرعت انتشار ویروس به میزان زیاد کاسته شده تا امکان ارائه خدمت به افراد بیمار به بهترین شکل ممکن فراهم باشد». / الف
نظر خود را بنویسید