فردایکرمان ـ گروه جامعه: آمار مبتلایان به کرونا در استان کرمان همچنان روند صعودی دارد. در 24 ساعت گذشته، با انجام آزمایش بر 171 نمونهی مشکوک به کرونا، تست 18 مورد آن مثبت شد و شمار کل مبتلایان در استان کرمان تا عصر شنبه بیستم اردیبهشتماه به 926 نفر رسید. 10 نفر از مبتلایان جدید زن و بقیه مرد و همگی، از مناطق تحت پوشش دانشگاههای علومپزشکی «کرمان» و «رفسنجان» هستند. متاسفانه طی شبانهروز گذشته، سه تن از بیماران کرونا در استان جان خود را در جدال با این بیماری از دست دادند و یکی از غمانگیزترین مرگهای کرونا در این سه ماه نیز طی 24 ساعت گذشته رقم خورد؛ نوزادی هشت ماهه مربوط به حوزهی دانشگاه علومپزشکی جیرفت بعد از ابتلا به کرونا، جان باخت. دو مورد دیگر از قربانیان جدید استان، مربوط به مناطق تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی کرمان هستند. با اضافه شدن این سه مرگ جدید، شمار کل جانباختگان کرونا در استان کرمان تا عصر شنبه به 56 نفر رسید. به گفتهی سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان، علائم کرونا که پیش از این بیشتر با سرفه و تب و تنگینفس نمایان میشد، اکنون تا حد زیادی تغییر کرده و در برخی افراد به صورت دلدرد و اسهال و استفراغ خود را نشان میدهد. با وجود تغییر علائم، راههای انتقال بیماری اما همچنان مثل گذشته است چرا که ویروس، در مخاط دستگاه تنفسی انسان مستقر میشود. بنابراین، همهی نکات بهداشتی مربوط به کرونا همچون گذشته باید رعایت شود. دکتر مهدی شفیعی این را هم گفت که براساس مقالات علمی جدید، به نظر میرسد ویروس کرونا دارد خود را با شرایط آبوهوایی جدید هم وفق میدهد و نباید به گرمی هوا چندان دل بست اگرچه گرما در محیط بیرون، طاقت ویروس را کم میکند اما در محیطهای بسته و بهویژه خانه، چون وسایل خنککنندهی هوا روشن و در و پنجرهها بسته میشود؛ اگر کسی ویروسی با خود به خانه ببرد و روی سطوحی مثلا دستگیرهی درها آن را بگذارد، در هوای خنک داخل خانه، این ویروس زنده میماند تا میزبان بعدی خود را پیدا کند. حالا آیا با این وضعیت، میتوان به زندگی عادی پیش از کرونا برگشت؟ پاسخی که متخصصان میدهند «قطعا خیر» است. همهی توصیههای بهداشتی مربوط به کرونا همچنان مورد تاکید است با یادآوری این نکته که با توجه به تغییر علائم بیماری در برخی افراد، کسانی که بیمار قطعی در منزل دارند نسبت به دفع فاضلاب و ضدعفونی سرویس بهداشتی و همچنین، فرد بیمار نسبت به شستوشوی دستهای خود پس از استفاده از سرویس بهداشتی، خیلی جدی توجه کنند چرا که سازمان بهداشت جهانی میگوید به احتمال زیاد، این ویروس از طریق مدفوع هم میتواند منتقل شود.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، دکتر شفیعی، عصر شنبه بیستم اردیبهشتماه، در یک نشست خبری مجازی دربارهی این مسائل توضیحات بیشتری داد.
او در ابتدا، گزارشی آماری از وضعیت کرونا در استان را ارائه کرد و با اشاره به شناسایی 18 مورد مثبت دیگر از بین 171 نمونهی مشکوک در 24 ساعت گذشته، گفت: «۱۰ نفر از مبتلایان جدید زن و هشت نفرشان مرد هستند. همچنین، 12 نفر از آنها از حوزهی دانشگاه علومپزشکی کرمان و شش نفر از حوزهی دانشگاه علومپزشکی رفسنجان هستند».
وی افزود: «با شناسایی موارد جدید ابتلا، تعداد کل بیماران کرونا در استان کرمان به ۹۲۶ نفر رسید».
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علومپزشکی کرمان سپس اظهار کرد: «متاسفانه در ۲۴ ساعت گذشته سه نفر شامل یک نوزاد هشت ماهه مربوط به حوزه دانشگاه علومپزشکی جیرفت و دو مورد مربوط به حوزه دانشگاه علومپزشکی کرمان به دلیل ابتلا به بیماری کرونا جان خود را از دست دادند».
شفیعی با بیان اینکه نوزاد فوت شده جزو کم سن و سالترین موارد مرگ در استان است، ادامه داد: «مجموع جانباختگان کرونا در استان کرمان تا روز شنبه به ۵۶ نفر رسیده است».
وی افزود: «طی ۲۴ ساعت گذشته، ۱۰ بیمار با علایم کرونا از مراکز درمانی مرخص شدهاند». شفیعی اضافه کرد: «بنابراین مجموع بهبودیافتگان کرونا در استان به 402 نفر رسید».
شفیعی همچنین گفت: «از ابتدای اپیدمی در استان تاکنون، هفت هزار و 718 مورد تست پیسیآر برای تشخیص کرونا انجام دادهایم که اغلب آن مربوط به هفتههای اخیر بوده و براساس جمعیت استان رقمی قابل قبول و نشان دهندهی تعداد خوب تستهاست».
در هوای گرم هم رفتار عادی خطرناک است
وی سپس با اشاره به آمار 40 ابتلای جدید در روز گذشته توضیح داد: «افزایش آمار روز گذشته غافلگیرکننده بود چون از ابتدای اپیدمی تا دیروز 40 مورد حتی در اوج دورهی اپیدمی نداشتیم. اما تعداد قابل توجهی از 40 مورد دیروز سرپایی بودند. در ابتدای اپیدمی آمارهایی که ارائه میشد مربوط به بیماران بستری بود اما اکنون که برنامههای غربالگری بهخوبی در حال انجام است و هدفمند سراغ خانودهها میرویم، افتوخیزهایی در آمارها را خواهیم داشت و این به تعداد خانوادههایی که فرد بیمار با آنها در تماس بوده و زیر چتر غربالگری قرار میگیرند هم بستگی دارد».
شفیعی افزود: «نکتهی جالب اینکه تعداد قابل ملاحظهای از بیماران دیروز، مربوط به حوزه علومپزشکی جیرفت بود. برخلاف آنچه که مردم باور دارند که گرما آمده و میتوانیم رفتارهای عادی داشته باشیم، ویروس نشان میدهد میخواهد با شرایط اقلیمی خود را سازگاری دهد. با گرم شدن هوا، ماندگاری ویروس در محیط بیرون کمتر میشود ولی از سویی، بهدلیل گرم شدن هوا، از وسایل سرمایشی استفاده میکنیم، کولرها روشن و در و پنجرهها بسته میشود تا هوا مطبوعتر شود و این خنک شدن محیط داخل خانه شرایط را برای ماندگاری بیشتر ویروس مهیا میکند. بنابراین، اگر فردی بیرون از خانه آلوده شود و به خانه آن را منتقل کند میتواند سطوح حساس داخل منزل مثل دستگیرهی درها و کنترل تلویزیون و... را آلوده کند و اگر نکات بهداشتی رعایت نشود، آلوده کردن دیگران هم رخ میدهد».
وی تاکید کرد: «همچنان در محیط بیرون ویروس وجود دارد و باید مراقب باشیم ویروس را به خانه نبریم تا خانه امن بماند و گرما نباید باعث شود که شستوشوی دستها و گندزدایی و ضدعفونی کردن را کنار بگذاریم یا میهمانی و مراسم برگزار کنیم».
80 درصد بیماران سرپایی هستند
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان در ادامه، در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که سخنگوی وزارت بهداشت امروز اعلام کرد 75 درصد مبتلایان جدید در کشور سرپایی هستند، لطفا بفرمایید این شاخص در استان ما چگونه است و چند درصد از مبتلایان بستری میشوند؟ توضیح داد: «آمار ما هم تقریبا مشابه همین است و75 تا 80 درصد موارد روزانه در استان سرپایی یا بدون علامت یعنی اطرافیان بیماران مثبت قطعی هستند».
وی با بیان اینکه بیماران سرپایی در منزل ایزوله میشوند، افزود: «افراد بدون علامت هم باید ساعات بیشتری در منزل در ایزوله بمانند و بیرون از منزل هم، باید فاصلهگذاری فیزیکی را رعایت کنند و ماسک بزنند و شستوشوی دستها را انجام دهند و اگر علامت بیماری در آنها نمایان شد، براساس وضعیتی که دارند برای آنها تصمیمگیری میشود».
شفیعی ادامه داد: «10 درصد بیماران سرپایی نیاز به بستری پیدا میکنند و 90 درصد علامتدارها با ایزوله خانگی بهبودی کامل مییابند».
وی همین جا توضیح داد: «اخیرا، علائم بیماری تغییراتی کرده و در حالیکه در ابتدای اپیدمی، علائم تنفسی و بیشتر به صورت سرفه و تنگینفس و انواع دیگر علائم ریوی را داشت، الان به نظر میرسد علائم گوارشی مثل دل درد و تهوع و استفراغ در بیمار نمایان میشود با این وجود، راههای انتقال همچون گذشته است چون ویروس در مخاط دستگاه تنفسی مستقر میشود. بنابراین، رعایت همهی نکات بهداشتی همچنان مورد تاکید است ضمن اینکه سازمان بهداشت جهانی میگوید افراد از طریق دفع مدفوع هم میتوانند ویروس را منتقل کنند اگرچه هنوز بهصورت علمی و قطعی این موضوع مطرح نیست ولی دفع صحیح فاضلاب و گندزدایی سرویسبهداشتی و شستوشوی اصولی دستها برای کسانی که در خانه بیمار تحت ایزوله دارند با جدیت باید مورد توجه قرار گیرد».
بر ایزولۀ خانگی نظارت میشود
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علومپزشکی کرمان در پاسخ به پرسش دیگر فردایکرمان مبنی بر اینکه این انتقاد را که میگویند اغلب بیماران ایزولهی خانگی را رعایت نمیکنند و در جامعه تردد میکنند و نظارت چندانی بر این نیست را چهقدر میپذیرید؟ توضیح داد: «فردی که علامتدار است و تست او مثبت است و تحت ایزولهی خانگی است، باید از دیگران جدا شود تا آنها را آلوده نکند. به محض اینکه فردی با آزمایش مثبت کرونا پیدا میکنیم چه با علامت چه بدون علامت، تحت مراقبت قرار میگیرد. نزدیکترین پایگاه بهداشتی یا مراقب سلامت مرکز بهداشتی نزدیک به محل زندگی فرد، به صورت تلفنی، روزانه یا یک روز در میان، با فرد بیمار در تماس هستند و توصیههای لازم به این فرد ارائه میشود. ضمن اینکه مراقبان سلامت سعی میکنند از منزل فرد بیمار هم بازدید کنند. اگر گزارشاتی بیاید که فرد رعایت نمیکند به او تذکر داده میشود و چنانچه به تذکرات توجه نشود، از ظرفیتهای قانونی استفاده میکنیم؛ یا به نقاهتگاه فرستاده میشود یا ایزوله اجباری در منزل با کمک پلیس یا بسیج انجام میدهیم و حتی گندزدایی منزل هم توسط بسیج انجام میشود».
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «اینکه منطقهای در وضعیت سفید یا زرد قرار میگیرد، به معنی این نیست که هیچ ویروسی آنجا نیست و همهی رفتارهای عادی آزاد شده است. بنابراین در این مناطق هم هیچ رفتار غیربهداشتی نباید انجام شود». وی اضافه کرد: «وضعیت شهرهای سفید هر سه روز یک بار بررسی میشود و ممکن است به وضعیت زرد تبدیل شده باشند بنابراین باید مرتب این موضوع از طریق مردم و رسانهها مورد توجه قرار گیرد». / الف
نظر خود را بنویسید