فردایکرمان ـ گروه جامعه: در شبانهروز گذشته، 226 نمونهی مشکوک به کرونا در استان کرمان مورد آزمایش قرار گرفته است که نتیجهی آن، شناسایی 33 مورد مثبت جدید است. بنا به گفتهی سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان، همهی افرادی که در یک ماه اخیر تست کرونای آنها مثبت شده است، «مبتلا» نیستند به این معنی که دچار عفونت ویروسی شده باشند چرا که خیلی از آنها هیچ علامتی از بیماری ندارند اما پیش از نمایان شدن علائم، آنها را شناسایی میکنند و مورد آزمایش قرار میدهند و اگر کرونا گرفته باشند، در آمارها اعلام میشود. در واژهنامهی کرونا، به این افراد «ناقلان بدون علامت» میگویند. با شناسایی این 33 نفر که هشت نفرشان بستری هستند، آمار کل مبتلایان «شناسایی شده» در استان کرمان تا عصر چهارشنبه هفتم خردادماه به «یکهزار و 609 نفر» رسید. مبتلایان و ناقلان امروز، از مناطق تحت پوشش دانشگاههای علومپزشکی «کرمان، رفسنجان، جیرفت» و دانشکده علومپزشکی «سیرجان» هستند. متاسفانه، در شبانهروز گذشته، یک بیمار که مردی مسن و دارای بیماری زمینهای و از مناطق تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی «جیرفت» بود، جان خود را در جدال با این ویروس از دست داد؛ ویروسی که به گفتهی سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان، نسبت به اوائل اپیدمی، نه ضعیف بلکه به تعبیر او، مقداری «نجیب» شده است اما همچنان، بهویژه در میهمانی و تجمعات خانوادههای کرمانی در گردش است و میزبانان خود را شکار میکند. ویروسی که تاکنون جان 74 نفر از ساکنان استان کرمان را نیز گرفته است. به گفتهی دکتر مهدی شفیعی، تا امروز چهارشنبه، 13 هزار و 111 آزمایش کرونا در استان انجام شده است و هنوز هم نمیتوان گفت که چند درصد از هماستانیهای ما تا حالا کرونا گرفتهاند چون نه از همهی مردم تا حالا تست گرفته شده، نه اپیدمی پسرفت کرده و نه کاهش پیدا کرده است که بتوان دادهها را جامعتر تحلیل کرد. شفیعی، امروز چهارشنبه، در نشست خبری مجازی، ضمن ارائهی گزارشی آماری از آخرین وضعیت کرونا در استان کرمان، دربارهی اتفاقی که در خوابگاه دانشجویان دانشگاه علومپزشکی کرمان رخ داد، همچنین، اینکه آیا کمشماری در آمار استان صورت گرفته است و آخرین وضعیت تیم گلگهر و اینکه آیا زرند با این افزایش آماری که دارد، در وضعیت قرمز و هشدار قرار گرفته یا نه؟ در پاسخ به «فردایکرمان» توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی با بیان اینکه 33 مبتلای جدید که 14 نفرشان زن و 19 نفرشان مرد هستند، با انجام آزمایش بر روی 226 نمونهی مشکوک شناسایی شدند، گفت: «هشت نفر از مبتلایان جدید بیمار بستری، ۹ نفر بیمار سرپایی و ۱۶ نفر اطرافیان بیمارانی هستند که شناسایی شدهاند».
وی افزود: «24 نفر از مبتلایان جدید از حوزهی دانشگاه علومپزشکی کرمان، سه نفر از حوزهی دانشگاه علومپزشکی رفسنجان، پنج نفر از حوزهی دانشگاه علومپزشکی جیرفت هستند و یک نفر از آنها هم از حوزهی دانشکده علومپزشکی سیرجان است».
وی با بیان اینکه تعداد کل آزمایشات انجام شده در استان تاکنون 13 هزار و 111 مورد بوده است، ادامه داد: «با شناسایی مبتلایان جدید، تعداد کل موارد دارای تست مثبت کرونا در استان کرمان از ابتدای اپیدمی تاکنون به ۱۶۰۹ نفر رسید که ۷۱۲ نفر از آنها بستری و ۸۹۷ نفرشان سرپایی و اطرافیان بیمار بودهاند».
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علومپزشکی کرمان سپس گفت: «متاسفانه در ۲۴ ساعت گذشته، یک مورد فوت به دلیل ابتلا به کرونا در استان اعلام شده است که یک مرد از شهرستانهای تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی جیرفت، سالمند و دارای بیماری زمینهای بود».
شفیعی اضافه کرد: «بنابراین، مجموع جانباختگان کرونا در استان کرمان از ابتدای اپیدمی تاکنون ۷۴ نفر است».
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ادعای ضعیف شدن ویروس کرونا درست است یا خیر؟ توضیح داد: «شواهدی علمی مبنی بر اینکه ویروس ضعیفتر شده باشد وجود ندارد اما به نظر میآید ویروس مقداری نجیبتر شده است چرا که مبتلایان جدید، یا بدون علامت هستند، یا علائم خفیف و یا گوارشی دارند و علائم تنفسی شدید که در اوایل اپیدمی نشان داده میشد، کمتر دیده میشود. «شاید» ویروس برای بقای خود در حال تغییر رویکرد است و در سرما با بیماریهای تنفسی و در گرما با علائم گوارشی خود را نشان میدهد. در حال حاضر، چون اپیدمی وجود دارد، افراد با هر علائمی به مراکز درمانی مراجعه میکنند این بیماری را همکاران پزشک ما باید مدنظر داشته باشند».
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان در ادامهی این نشست خبری، در پاسخ به فردایکرمان توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید.
شنبهی این هفته خبری از ابتلای ۱۷ دانشجوی خوابگاه دانشگاه علومپزشکی کرمان منتشر شد. لطفا دربارهی این ماجرا توضیح دهید. و اینکه تا امروز آمار مبتلایان در این گروه به چند نفر رسیده است؟ روز جمعه، آمار پرسنل بهداشتی و درمانی استان 17 نفر اعلام شد که نسبت به آمارهای پیشین، افزایش چشمگیری داشت. در اینباره هم لطفا بفرمایید که ماجرا چیست و آیا آمار همان دانشجویان را در این گروه اعلام کردید یا موضوع دیگری است؟
پرسنلی که آمار آن روز جمعه اعلام شد، اکثریت مربوط به حوزهی دانشگاه علومپزشکی جیرفت و عمدتا هم نه از کادر درمان بلکه از پرسنل بهداشتی بودند که در محیطهای اداری و مکانهایی که ازدحام جمعیت بوده است مبتلا شدند. شناسایی دانشجویان مبتلا در خوابگاه هم در راستای برنامهای بود که برای اولینبار در کشور، از سوی دانشگاه علومپزشکی کرمان انجام شد. یکی، دو نفر از دانشجویان که جزو دانشجویان بالینی بودند و حتی در تعطیلات هم، ایثارگرانه، مشغول ارائهی خدمات در مراکز درمانی بودند و در واقع جزو تیم درمانی ما محسوب میشدند، دچار علائم سرپایی خفیف شدند. بعد از علامتدار شدن آنها، به دلیل اینکه در خوابگاه حضور داشتند و چون خوابگاه یک محیط بسته است و احتمال انتقال در آن بالاست، از تمام کسانی که در تعطیلات، به محل سکونت خود رفته یا نرفته بودند و یا برای ادامهی تحصیل و کار پایاننامه یا کار عملی خود در خوابگاه حضور داشتند، تست گرفته شد. نزدیک به 115 نفر دانشجو در خوابگاه حضور داشتند، از 90 نفر تست گرفتیم و جواب آزمایش 17 نفرشان مثبت شد که بلافاصله ایزوله شدند تا زنجیزهی انتقال قطع شود. این اتفاق، دور از انتظار نیست. بهدنبال آن اما، وزیر محترم بهداشت دستور دادند که چند دانشگاه دیگر هم که خوابگاه داشتند بررسی انجام دهند تا نتایج مشخص شود. شاید همین اتفاق، مبنایی برای تصمیمگیری در مورد دانشجویان در ترم جاری و آینده باشد و نتایج آن در سلامت دانشجویان تاثیرگذار است. این نکته را هم یادآور شوم که دانشجویان را میتوان در سه گروه تقسیمبندی کرد؛ کسانی که در بیمارستان رفتوآمد داشتند، کسانی که طی دو هفتهی اخیر، از شهرستان خودشان که عمدتا از استانهای با شیوع بالا بود آمده بودند و شاید در حین مسافرت با اتوبوس یا قطار یا هواپیما آلوده شدند و یا نه؛ در محل زندگی خود مبتلا شده و در دورهی کمون بودند که علائم نشان داده شد و منشا ابتلای آنها در کرمان و خوابگاه نبوده است، گروه سوم هم ممکن است هماتاقی و همکلاسی کسانی بوده باشند که مبتلا و بدون علامت بودهاند. دانشجویان را به این سه گروه طبقهبندی میکنیم و در هر سه گروه، رعایت فاصلهی فیزیکی، نظافت دست و گندزدایی سطوحی که در تماس زیاد با دست هستند خیلی به قطع زنجیرهی انقال کمک میکند. اتفاقی که در این خوابگاه افتاد، در پادگانها و خانه سالمندان و دیگر خوابگاهها و مراکز تجمع اگر نکات بهداشتی را رعایت نکنند احتمال دارد تکرار شود.
تقریبا حدود یک ماه است که آمارهای ابتلای روزانه در استان، افزایش زیادی پیدا کرده است. ابتدای امر، گفتید به خاطر بیماریابی فعال است و داریم زودتر مبتلایان را شناسایی میکنیم تا زنجیرهی انتقال قطع شود. اینکه در روند آمارها تغییری ایجاد نشده به معنی این نیست که زنجیرهای را نتوانستهاید قطع کنید؟
همهی آمارهایی که اعلام میکنیم، مبتلا نیستند. وقتی میگوییم مبتلا یعنی عفونت با ویروس دارند، اینکه بیمار باشند قطعا همهی این افراد بیمار نیستند و بیش از 80 درصد آنها، اصلا علامتی ندارند و آنها را بهعنوان ناقل بدون علامت میشناسیم. اینکه آمارها در یک ماه اخیر افزایش داشته است، به دلیل غربالگری و شناسایی زودهنگام ناقلان است. قبلا اما بیماران سرپایی و اطرافیان بیماران قطعی را به شکل وسیع مورد ارزیابی قرار نمیدادیم. در این وضعیت، برای اینکه بدانیم اپیدمی در استان در چه مرحلهای است، روند بیماری براساس روند بستری و مرگومیر در بین موارد مثبت مورد توجه است و این دو شاخص را رصد میکنیم و پذیرش بیمارستانها را، که آیا کم یا زیاد شده است را مورد بررسی قرار میدهیم و براساس این روندها، الگوی اپیدمی ترسیم میشود. باید بگویم طی یک ماه اخیر، روند ثابتی در استان داریم و در مرحلهی استقرار اپیدمی هستیم و نه پیک دوم و نه کاهش مشاهده نمیشود. این افزایش هم فقط به خاطر شناسایی ناقلان است. این ادعا که قبلا اقداماتی انجام شده و زنجیره را قطع نکرده، درست نیست. اگر زنجیره قطع نشده بود، اپیدمی خیلی وسیعتر در استان رخ میداد. همین که موارد مرگومیر و موارد بستری کم میشود نشان میدهد اقدامات دو ماه گذشته در کنترل بیماری موثر بوده است در واقع، در قطع زنجیره در جامعه موثر بوده اما الان درگیری خوشهای در خانوادهها را شاهدیم که اگر فاصلهگذاری فیزیکی و توصیههای بهداشتی رعایت نشود احتمال بازگشت اپیدمی وجود دارد. خیلی از امورات به مرور دارد به روال عادی برمیگردد اما باید پروتکلها رعایت شود تا دوباره به وضعیتی دچار نشویم که مجبور به تشدید محدودیتها باشیم. رعایت بهداشت فردی و پروتکلهای بهداشتی در همهی مراکز و صنوف خیلی به پسرفت اپیدمی کمک میکند.
دربارهی افزایش آمار هم بارها گفتهاید قبلا از «اطرافیان بیماران» تست نمیگرفتیم، اما الان میگیریم. پس، آماری که به عنوان کل بیماران در استان ارائه میشود، درست نیست و کمشماری اتفاق افتاده است چون این گروهها قبلا هم بودهاند اما در آمارها نیستند. لطفا بفرمایید آیا فرمولی برای اصلاح آمارها وجود دارد که معلوم بشه شود درصد از جمعیت استان ما تا حالا مبتلا شدهاند؟
کمشماری نکردیم. کمشماری مربوط به زمانی است که جمعیت هدفی دارید ولی از همهی آنها به موقع تست نمیگیرید و آمار آن را ارائه نمیکنید. ما چنین کاری نکردیم. در ابتدای اپیدمی، براساس پروتکلها، هدف ما بیماران بستری بوده است که از همهی آنها تست گرفتیم و جواب آن اعلام شده؛ بنابراین، کمشماری رخ نداده است. اینکه درمورد مبتلایان واقعی کمشماری شده باشد؛ باید بگویم بله. در همهی دنیا هم این اتفاق افتاده است. وقتی آمارها واقعی میشود که از هر 80 ملیون نفر تست بگیریم که چنین امکانی وجود ندارد. بنابراین در این نوع از اپیدمیها که تا 70 تا 80 درصد مبتلایان، ممکن است بدون علامت باشند، آمار مبتلایان را با تخمین و برآورد باید اعلام کنیم که کمیته کشوری در حال تجزیه و تحلیل است و احتمالا در گزارشهای آتی آن، برآوردی را اعلام خواهند کرد. باید صبر کنیم پسرفت یا پایان اپیدمی رخ دهد و براساس آن بگوییم چند درصد از جامعه، مبتلا شدهاند. آنچه الان گفته میشود، گمانهزنی و حدس است. کمشماری عملکردی نیست. بلکه کمشماری آماری است که ماهیت اپیدمیهای این چنینی است و در همهی دنیا این وضعیت وجود دارد و برآورد آمار واقعی بیماران، کار سختی است.
دربارهی تیم گلگهر سیرجان هم بفرمایید که چند نفرشان تاکنون مبتلا شدهاند؟ و آیا با فعال شدن مسابقات فوتبال، و رفتوآمد تیمهای مناطق مختلف از جمله خوزستان که در وضعیت قرمز کروناست، به استان کرمان، و رفتن تیمهای ما به این مناطق، هیچ نگرانیای ندارید و منفعلانه تابع تصمیمات ستاد ملی برای برگزاری مسابقات هستید؟
با بازگشایی و از سرگیری فعالیتهای حرفهای در لیگها و تیمهای استانی، پروتکلهایی وجود دارد که براساس آن، از سلامت افراد باید اطمینان قطعی حاصل شود. برخی تست سرولوژی و برخی پیسیآر را انجام میدهند؛ اما هر دو تست نمیتواند 100 درصد تایید کند که فرد مبتلا نیست اگرچه تا حدی کمک میکند. بنابراین تیمها باید سختگیرانه پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند چون تبعات آن، دامن خود تیم را میگیرد. در مورد تیم گلگهر، اطلاعات دقیقی ندارم اما آنچه میدانم این است که به دلیل علامتدار بودن یکی از افراد این تیم، نزدیکان او فراخوان شدند و از آنها تست گرفته شد. خوشبختانه تست اطرافیان او منفی بوده و این فرد هم در دورهی نقاهت است و تا زمانی که تست منفی شود باید در ایزوله بماند. اما این وضعیت در همهی گروههای ورزشی دیگر هم ممکن است رخ بدهد و به همین دلیل، بهشدت بر رعایت پروتکلهای بهداشتی تاکید داریم.
آمار مبتلایان در شهرستان زرند، تقریبا بالاست. لطفا بفرمایید آیا وضعیت زرند، قرمز است؟ و دلیل این افزایش ابتلا چیست؟ آیا حضور کارگران غیربومی در منطقه در شیوع بیماری نقش داشته یا خیر؟
علت خاصی برای افزایش موارد در زرند وجود ندارد و خیلی هم، ردپایی از کارگران غیربومی وجود ندارد که اپیدمی را گسترده تر کرده باشند. عمدهی موارد در زرند بومی هستند که بعد از شناسایی فرد بیمار، در اطرافیان آنها، به دلیل تجمعات و رفتوآمدهای زیاد در خانوادهها شناسایی میشوند. عدم رعایت نکات بهداشتی و برگزاری تجمعات بزرگ در خانهها و عدم رعایت اصولی که چند ماه است داریم آن را تکرار و بر آن تاکید میکنیم؛ مثل دست دادن و روبوسی کردن عامل انتقال است. این شهرستان هم، در وضعیت قرمز و هشدار نیست و وضعیت آن همچنان زرد است. افزایش آمار بیماران بستری زرند هم قابل توجه نیست و روند تقریبا ثابت است و افزایش آمار چشمگیری نداریم. آخرین آمار این شهرستان را الان ندارم اما در تحلیلهای روزانهای که شده نکتهی نگرانکننندهای نبوده و بیشتر مبتلایان روزهای اخیر، اطرافیان بیماران هستند. / الف
نظر خود را بنویسید