فردای کرمان – گروه اقتصاد: نمایشگاه بینالمللی جنوبشرق در کرمان یکی از سایتهای نمایشگاهی مطرح کشور است که سالانه با برگزاری نمایشگاههای گوناگون، توانمندیها و استعدادهای تخصصی استان کرمان در زمینههای مختلف را معرفی میکند. علاوه بر این، این سایت سالانه با برگزاری نمایشگاههایی که جنبهی عمومیتر دارد، شرایطی را برای فعالیت کسبوکارهای خُرد و محلی و فراهم کردن بازاری برای خریدهای فصلی و یا سالیانهی خانوارهای کرمانی ایجاد میکند.
شیوع کرونا اما چهار ماه فعالیت این حوزهی مهم اقتصادی استان را به شدت تحت تاثیر قرار داد و سبب از رونق افتادن نمایشگاههایی شد که برای آن برنامهریزی شده بود. حالا با مجوز ستاد استانی مقابله با کرونا قرار است سایت نمایشگاه بینالمللی جنوبشرق از 24 خرداد با رعایت پروتکلهای بهداشتی فعالیت خود را آغاز کند. به این بهانه گفتوگویی با مهندس امیرحسین سعید مدیرعامل نمایشگاه جنوبشرق کرمان انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
به گزارش فردای کرمان، مهندس سعید، مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق با اشاره به وضعیت برگزاری نمایشگاهها در کرمان پیش از شیوع بیماری کرونا، گفت: «در سهچهار سال گذشته، زمان اشغال روزهای کاری نمایشگاه بین 80 تا 100 روز کاری در سال بود».
وی افزود: «از چند ماه قبل که من مدیرعامل نمایشگاه شدم با برنامهریزیهای مدونی که انجام دادیم، استفاده از افراد باتجربه و کمکها و مشاورههای خوبی که گرفتیم، 40 عنوان نمایشگاهی را تعریف کردیم تا در سال 99 تعداد روزهای برگزاری از 100 روز به تقریبا 200 تا 250 روز برسد».
سعید توضیح داد: «تقویم این برنامهریزی با 40 عنوان نمایشگاهی و 25 تاریخ به سازمان صنعت و معدن ارسال شد و خوشبختانه همکاری خوبی از سوی سازمان صنعت و معدن و کارگروه توسعهی صادرات استان که در آن زمان به ریاست دکتر دهقان برگزار میشد، صورت گرفت و پس از تصویب 40 عنوان نمایشگاهی در کارگروه توسعه صادرات استان، ما برنامهریزیهای لازم را برای برگزاری انجام دادیم و واگذاری به مجریها از طریق مزایده انجام شد».
وی خاطرنشان کرد: «بر اساس برنامهریزیها قرار بود در پنجماه اول سال حداقل هشت نمایشگاه داشته باشیم و حتی برای اولین بار برنامهریزی کرده بودیم در فروردینماه نمایشگاه برگزار کنیم که متاسفانه ویروس کرونا، این مهمان ناخوانده، از اواخر بهمنماه شیوع پیدا کرد».
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق افزود: «آخرین نمایشگاهی که داشتیم نمایشگاه لوازم خانگی بود که 28 بهمن تا دو اسفندماه سال گذشته برگزار شد و بعد از آن از اسفند ماه نمایشگاههای ما تعطیل شدند».
وی از کنسل شدن دو نمایشگاه در اسفندماه خبر داد و گفت: «نمایشگاه کالای ساخت ایران که تخصصی بود و نمایشگاه عرضهی عمومی کالا که برای مصرف شهروندان محترم کرمان است و هر ساله با عنوان نمایشگاه بهاره برگزار میشود، در اسفندماه به دلیل شیوع کرونا برگزار نشد».
سعید ادامه داد: «این مساله مقداری برنامهریزی را برای ما دچار بحران کرد؛ زیرا با موضوعی مواجه بودیم که نمیدانستیم نقطهی پایان آن چه زمانی است؛ به همین دلیل نمایشگاههای هر ماه را به ماه بعد موکول کردیم و الان چهار ماه است که درگیر این موضوع هستیم».
وی با اشاره به ارائهی درخواستی به کارگروه توسعه صادرات استان برای بازگشایی مجدد نمایشگاه، گفت: «درخواستی را به کارگروه توسعه صادرات استان که الان ریاستش با آقای استاندار است ارجاع دادیم مبنی بر اینکه نمایشگاههای تخصصی، که معمولا تراکم جمعیتی پایینتری دارند را با رعایت پروتکلهای بهداشتی شروع کنیم».
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق افزود: «دربارهی این موضوع در جلسهی کارگروه توسعهی صادرات استان به ریاست جناب استاندار بحث شد و استاندار مجوز این را دادند که نمایشگاههای تخصصی که با تراکم جمعیت پایین هستند فعلا در اول تقویم نمایشگاهی قرار گیرند اما برگزاری نمایشگاه موکول شد به تصویب در ستاد استانی کرونا که در آنجا هم نظر دانشگاه علومپزشکی گرفته شد و جناب دکتر رشیدینژاد و اعضای محترم موافقت کردند نمایشگاههای تخصصی را از 24 خرداد ماه با انجام پروتکلها و نظارت دانشگاه علوم پزشکی شروع کنیم».
وی اظهار کرد: «در حال حاضر برای برگزاری نمایشگاه «مدیریت بحران، پدافند غیرعامل و امداد و نجات با محوریت مبارزه با ویروس کرونا» را برنامهریزی کردیم، یکم تا چهارم نمایشگاه معدن را داریم و به تناوب آن نمایشگاههای تخصصی را در سال جاری شروع میکنیم تا با نظر مساعد دولت و استانداری، به مرور با جا انداختن پروتکلهای بهداشتی بتوانیم نمایشگاههای عمومی را هم اجرا کنیم».
سعید در پاسخ به این سوال که «برای آینده منتظر درخواست هستید یا طرحهای قبلی را پیگیری میکنید»؟؛ گفت: «تمام نمایشگاهها را برای اجرا برنامهریزی کردیم فقط نمایشگاههای عرضهی عمومی مانند نمایشگاه گل و گیاه را به تاریخ بعد موکول کردیم اما برنامهریزی کردیم مطابق تاریخ همهی نمایشگاهها برگزار شود».
وی با اشاره به برنامهی برگزاری نمایشگاهها یادآور شد: «در تیرماه نمایشگاه ماشینآلات معدنی، راهسازی و سنگهای تزئینی و صنایع وابسته را داریم که یکم تا چهارم برگزار میشود، نمایشگاه مادر، کودک و نوزاد 24 تا 27 تیرماه برگزار میشود، نمایشگاه کالاهای ساخت ایران ششم تا 10 دهم مرداد ماه برگزار میشود که این نمایشگاه تخصصی برای کالاها و برندهای معتبر تولید ایران، به جز منسوجات چوبی است، پس از آن نمایشگاه ورزش و جوانان را داریم، 27 تا 31 مرداد ماه نمایشگاه مبلمان منزل، چوب و ماشینآلات وابسته برگزار میشود و 18 تا 21 شهریورماه نیز نمایشگاه صنعت ساختمان، درب و پنجره و صنایع وابسته برگزار خواهد شد».
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق توضیح داد: «تاریخ برگزاری نمایشگاههای تخصصی مطابق برنامهریزی قبل نیست، تغییر کرده و فشردهتر شده ضمن اینکه کنسلی هم داشتیم. پنج نمایشگاه در چهار ماه گذشته کنسل شد و بالغ بر 800 میلیون تومان متضرر شدیم».
وی افزود: «تمام نمایشگاهها طبق برنامهای که اعلام کردم و مجوزی که جناب دکتر فدائی استاندار محترم و ستاد استانی مقابله با کرونا دادند برگزار میشوند و تقاضا داریم مسئولین این همراهی را با ما داشته باشند که بتوانیم نمایشگاههای باکیفیتی را برگزار کنیم».
منافع برگزاری نمایشگاه شامل کل استان میشود
سعید در ادامه با اشاره به تاثیر کرونا بر صنعت نمایشگاهی کرمان و حمایت دولت از این صنعت، بیان کرد: «سایر صنایع توانستند نصف و نیمه کار کنند اما ما چهار ماه کاملا تعطیل بودیم و با این وجود هیچگونه تعدیل نیرو و کسر کاری نداشتیم و طبق روال حقوق و مزایای کارکنان را پرداخت کردیم، در حال حاضر نیز درخواستهای حمایتی را انجام دادیم و منتظریم جواب این درخواستها را بگیریم تا در ادامهی این راه دچار مشکل نشویم».
وی با اشاره به تاثیر برگزاری نمایشگاهها بر اقتصاد استان و فعالیت کسب و کارهای مختلف، گفت: «نمایشگاه را فقط به عنوان نمایشگاه نباید دید بلکه یک جامعهی آماری بزرگ است، زمانی که ما نمایشگاه را برگزار میکنیم حدود 15 استان به عنوان مدعوین، برگزارکنندگان، غرفهداران و شرکتها به استان میآیند، از سوی دیگر مجریها که تعدادی پرسنل بیمهشده دارند، کسانی که کار تبلیغاتی میکنند، کسانی که غرفهسازی میکنند، کسانی که حراست ما را برعهده دارند، کسانی که حتی کارهای نظافتی را انجام میدهند با برگزاری نمایشگاه، فعالیتشان رونق میگیرد و بهصورت غیرمستقیم بخش گردشگری و هتلداری استان نیز از برگزاری نمایشگاه نفع میبرند که با توجه به برگزار نشدن نمایشگاه، این افراد و کسب و کارها هم مثل ما متضرر شدند».
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق ادامه داد: «مجریان ما متضرر شدند و ما درصدد هستیم در سنوات آینده بتوانیم با جایگزین کردن نمایشگاه بخشی از ضرر آنها را جبران کنیم ولی در این قسمت واقعا نیازمند حمایتهای دولتمردان هستیم».
وی تاکید کرد: «فعالیت و برگزاری نمایشگاه فقط نباید به چشم یک نمایشگاه دیده شود زیرا موضوعی است که منافع آن شامل کل استان میشود».
سعید بیان کرد: «شعار ما این است که نمایشگاه محور توسعهی پایدار اقتصادی استان کرمان است. نمایشگاه جنوبشرق باید به محور پایدار اقتصادی استان کرمان تبدیل شود».
نیازمند حمایت دولت هستیم تا سر پا بمانیم
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق با اشاره به برخی تسهیلات حمایتی به این مجموعه، یادآور شد: «خوشبختانه قرار است تسهیلاتی را در نظر بگیرند. با صحبتهایی که شده و جلساتی که برگزار شده، توانستیم در پرداختهایمان مثل دارایی وقت بگیریم، در حال حاضر تنها چیزی که توانستیم وقت بگیریم در پرداخت ارزش افزوده است که قرار شد تا آخر سال به صورت قسطی پرداخت کنیم. بخشودگی نگرفتیم و فقط توانستیم به صورت اقساط آن را پرداخت کنیم».
وی با بیان اینکه بیمه را طبق روال کامل پرداخت میکنیم و نتوانستیم بخشودگی بگیریم، ادامه داد: «بر اساس جلساتی که در استانداری برگزار کردیم امیدواریم بتوانیم کمکهای استانی را جذب کنیم تا بتوانیم خسارت کسانی که با ما کار میکردند و آنها هم متضرر شدند را جبران کنیم».
سعید در ادامه با اشاره به چالشهای صنعت نمایشگاهی در استان پس از شیوع کرونا، گفت: «زمانی که صحبت از بحران کرونا میشود صحبت از یک آیندهی نامشخص میشود و این موضوع تصمیمگیری را سخت میکند. کرونا بحران ناشناختهای است که نمیدانیم چقدر ما را درگیر خودش میکند و ما به همین دلیل نیاز داریم در سبد حمایتی دولت قرار بگیریم. من اگر حمایت نشوم مجبورم بروم به سمت تعدیل نیرو و این کار آسیبهای اجتماعی ایجاد میکند».
وی افزود: «یکی از رسالتهای ما این است که در این سالی که بحران کرونا را داریم از آسیبهای اجتماعی جلوگیری کنیم به همین دلیل نیازمند حمایت دولت هستیم تا سر پا بمانیم و بتوانیم نمایشگاهها را اجرا کنیم».
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق خاطرنشان کرد: «باید به ما اجازه بدهند با رعایت پروتکلها، با نظارت دانشگاه علوم پزشکی و با تراکم کمتر نمایشگاهها را برگزار کنیم».
وی با اشاره به برخی تمهیدات اندیشیده شده برای برگزاری نمایشگاهها، گفت: «قبل از اینکه مردم وارد سالنها بشوند باید از تونل ضدعفونی رد شوند، مایع ضدعفونیکننده و ماسک در دسترس افراد قرار میدهیم و بدون ماسک اجازهی ورود نمیدهیم. اینها کارهایی هست که ما به عنوان پیشگیری انجام میدهیم و امیدواریم در این بخش دولتمردان هم پشت سر ما بایستند و اجازه بدهند که نمایشگاهها طبق برنامهریزی پیش برود زیرا نمایشگاه نماد اقتصادی یک جامعه است. اگر حال نمایشگاه جنوبشرق خوب باشد حال اقتصاد استان خوب است».
سعید خاطرنشان کرد: «ما نمایانگر و آیینه اقتصاد استان هستیم و همینطور در سطح کشور نمایانگر اقتصاد کشور هستیم. امیدواریم حال نمایشگاهها خوب باشد تا حال اقتصاد کشور و استان خوب باشد».
خبرنگار فردای کرمان سوال کرد: «اگر تعداد غرفهها را کم کنید آیا بهصرفه است؟»؛ وی پاسخ داد: «این کار قطعا هزینههایی را به ما تحمیل میکند اما ما هیچ زمان حاضر نیستیم سر سلامت مردم معامله کنیم. حاضریم درآمدها را کم کنیم و هزینه به ما تحمیل شود اما حاضر نیستیم سر سلامت مردم مصالحه کنیم».
نمایشگاه تبریز بسیار پربار بود
وی در پاسخ به این سوال که: «تعاملات اداره کل صمت و اتاق بازرگانی با شما در طول دوران فعالیتهای نمایشگاهی چگونه است؟»؛ گفت: «خدا را شکر از زمانی که من آمدم تعاملات بسیار خوبی با اداره صمت و همینطور اتاق بازرگانی داشتیم و همیشه با دید حمایتی به نمایشگاه نگاه کردند که جا دارد از آقای مهندس طبیبزاده و آقای مهندس حسینینژاد تشکر کنم زیرا این دو بزرگوار در این مدت با دید مثبت و توسعهای به نمایشگاه نکاه کردند، با این نگاه که نمایشگاه باید بازوی توسعهی استان باشد».
سعید ادامه داد: «این دو بزرگوار در هر زمینهای که توانستند حمایتهای لازم را از ما انجام دادند که سرآمد آن برگزاری نمایشگاه توانمندیهای استان کرمان در تبریز بود. سال گذشته اگر مساعدت جناب آقای مهندس حسینینژاد، آقای مهندس طبیبزاده و دکتر دهقان، معاون سابق استاندار، نبود نمایشگاه توانمندیهای استان کرمان با این کیفیت در تبریز برگزار نمیشد».
وی توضیح داد: «نمایشگاه تبریز بسیار پربار بود. در آن نمایشگاه یک تفاهمنامه بین خانه صنعت و معدن استان کرمان و خانه صنعت و معدن استان آذربایجان شرقی منعقد شد. صنعت گردشگری استان کرمان معرفی شد. هلدینگهای بزرگ استان کرمان مثل صنایع ملی مس، شرکت صنعتی معدنی گلگهر و شرکت میدکو حضور داشتند».
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق خاطرنشان کرد: «نمایشگاه تبریز محل عرضهی بزرگترین پیمانکار استان یعنی جهاد نصر بود که شرکت فعالی در نمایشگاه داشت، شرکتهای بازرگانی استان هم در نمایشگاه حضور پیدا کردند و توانستند قراردادهای خوبی با بازرگانان تبریز منعقد کنند».
وی افزود: «این نمایشگاه قدم بسیار مثبتی بود زیرا ما به دلیل بُعد مسافت با تبریز مراودات خیلی کمی داشتیم یا اینکه ارتباطات از طریق واسطهها انجام میشد، به دلیل هممرز بودن استان آذربایجان شرقی با کشورهای همسایه مسئولان استان کرمان خیلی علاقه داشتند که این مراودات به صورت مستقیم شکل بگیرد که این اتفاق در نمایشگاه تبریز کلید خورد و ما پیگیر این هستیم که نمایشگاه توانمندیهای استان آذربایجان شرقی را در کرمان برگزار کنیم که متاسفانه به دلیل شیوع کرونا وقفهای در کار ایجاد شد».
سعید ادامه داد: «همچنین با اتاق بازرگانی و اداره صمت این هماهنگی را انجام دادیم علاوه بر ارائهی توانمندیهای استان کرمان در استانهای دیگر، برای ارائهی توانمندی استان کرمان در کشورهای همسایه و کشورهایی که بازار هدف استان هستند، نمایشگاه توانمندیها را در این کشورها برگزار کنیم».
وی بیان کرد: «قبل از عید صحبت کرده بودیم در عمان این کار را انجام دهیم که متاسفانه کرونا جلوی کار را گرفت، زمانی که شرایط مساعد شود قطعا هم در استانهای دیگر و هم کشورهایی که بازار هدف ما هستند نمایشگاه توانمندیهای استان کرمان را با قدرت بیشتری برگزار خواهیم کرد».
خبرنگار فردای کرمان سوال کرد: «با توجه به جایگاهی که صنعت نمایشگاهی میتواند در توسعهی صنعت، معدن و کشاورزی یک منطقه داشته باشد شما برای این منطقه چه برنامههای ویژهای تعریف کردید؟»؛ مدیرعامل نمایشگاه جنوبشرق پاسخ داد: «بعضی از نمایشگاههای ما بُعد ملی و بینالمللی دارد، نمایشگاه معدن کرمان در کشور به عنوان یک برند و نمونه است زیرا کرمان بهشت معادن است و نمایشگاه معدن کرمان حتی از حاشیهی جنوبشرق که خارج بشویم بُعد کشوری و ملی دارد».
وی ادامه داد: «قطعا در جنوب کشور نمایشگاهی با وسعت نمایشگاه پدافند غیرعامل کرمان برگزار نمیشود و ما با نگاه به جنوب به نمایشگاه پدافند غیرعامل نگاه میکنیم».
سعید خاطرنشان کرد: «نمایشگاههای تخصصی که از این دست داریم قطعا با دید جنوبشرق و جنوب کشور برگزار میشود، ما در سال گذشته نمایشگاه خودرو را برگزار کردیم که در اکثر سایتهای کشور برگزار نشد، این نمایشگاه با حضور شرکتهای خوبی برگزار شد و قطعا در سال 99 هم این نمایشگاه را برگزار میکنیم، اینها را با بُعد جنوب کشور برگزار میکنیم و اعتقادمان بر این است که جایگاه نمایشگاه جنوبشرق و جایگاه استان کرمان خیلی حرف برای گفتن دارد».
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق با اشاره به تعامل نمایشگاه جنوبشرق در برگزاری نمایشگاهها با استانهای همجوار گفت: «برای برگزاری نمایشگاه از مسئولین استانهای همجوار دعوت میکنیم و آنها در بخشهایی که بتوانند به ما کمک میکنند، ما خودمان را بازوی استان میدانیم و در جهت تعاملات استان با استانهای همجوار و بازارهای هدفی که داریم هر کاری که قرار باشد انجام میدهیم».
توسعۀ زیرساختهای نمایشگاه در اولویت کار ماست
وی در ادامه با اشاره به برنامههای آینده برای توسعهی نمایشگاه، بیان کرد: «توسعهی زیرساختهای نمایشگاه در اولویت کار ماست. نمایشگاهی را باید در شان استان کرمان بسازیم».
سعید افزود: «من درخواستم این است که از موازیکاری پرهیز کنیم و دنبال این نباشیم در استان کرمان چند سایت موازی سایت نمایشگاه جنوبشرق احداث شود. سایت نمایشگاه جنوبشرق وجود دارد و ما حاضر به پذیرش سرمایهگذار در احداث زیرساختهای نمایشگاه هستیم به این دلیل که نمایشگاه بینالمللی جنوبشرق تبدیل به نماد استان شود».
وی ادامه داد: «اگر بخواهیم چند نمایشگاه داشته باشیم هیچکدام پا نمیگیرند و بین آنها یک رقابت منفی شکل خواهد گرفت. توصیهام این است که از موازیکاری برای ایجاد سایتهای موازی در استان به شدت بپرهیزیم و هر کسی که میخواهد در بحث نمایشگاه سرمایهگذاری کند شرکت بینالمللی نمایشگاههای جنوبشرق آمادگی پذیرش سرمایه را دارد حاضریم برای توسعه مشارکت کنیم، ضمن اینکه خودمان هم در برنامهمان توسعهی زیرساختهای نمایشگاه را داریم».
مدیرعامل نمایشگاه جنوبشرق توضیح داد: «یکی دیگر از برنامههای آیندهی ما آوردن و بردن هیاتهای تجاری به استانها و کشورهای هدف است».
وی ادامه داد: «معرفی استان کرمان و صنعت استان به استانها و کشورهای دیگر و برگزاری نمایشگاههای پربار و با کیفیت بالا در سایت نمایشگاه جنوبشرق نیز از اهدافی است که امیدواریم در سال 99 در سایت نمایشگاه محقق کنیم».
نظر خود را بنویسید