فردای کرمان – پروین میرزاحسینی: چند ماهی است که قیمت مرغ در بازار کرمان فراز و فرود بسیاری را تجربه کرده است. شیوع کرونا، تعطیلی مراکز تهیه و عرضهی غذا، قرنطینه و تعطیلی تالارها و رستورانها سبب کاهش تقاضا برای گوشت مرغ شد. در حالی که تولیدکنندگان، مطابق روال هر ساله برای تعطیلات نوروزی جوجهریزی زیادی انجام داده بودند، کاهش تقاضا اما، قیمت مرغ را با کاهش مواجه کرد تا آنجا که حتی در برخی روزها به کیلویی 10 هزار تومان هم رسید؛ قیمتی که به گفتهی تولیدکنندگان، حتی هزینهی تولید آنها را هم پوشش نمیداد و ضرر زیادی کردند. به گفتهی معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در حال حاضر با توجه به بهبود شرایط و بازگشایی مجدد بسیاری از رستورانها و مراکز تهیهی غذا، تقاضا برای مرغ افزایش یافته اما ناتوانی مرغداران برای جوجهریزی سبب شده تا بازار با کاهش گوشت مرغ مواجه شود و در نتیجه قیمت مرغ افزایش پیدا کند. اوایل خرداد ماه پس از دو ماه روند کاهشی قیمت، مصرفکنندهی کرمانی، مرغ را با قیمت 14 هزار و 500 هم خریداری کرد. این قیمت اما پایدار نماند و پس از تغییر چندباره، گوشت مرغ روز گذشته (16 خردادماه) با قیمت 12 هزار و 850 تومان عرضه شد.
افزایش قیمت گوشت مرغ در شرایطی که بسیاری از مردم در تنگنای مالی بهسر میبرند، سفرههای شهروندان را بیش از گذشته کوچک کرده است.
به گزارش فردای کرمان، مرد میانسالی که در محدودهی خیابان ابوحامد در حال خرید مرغ است، میگوید: «قیمتها زیاد شده ولی نمیشود به بچهها بگویی شرمندهام چون قیمتها زیاد شده، مرغ و گوشت نداریم. مجبوریم بخریم ولی کمتر میخریم».
مجید کارمند یکی از ادارات کرمان است، او میگوید: «صدای خرد شدن استخوانهای مردم زیر بار گرانی شنیده میشود، با این گرانی چه بخوریم؟ ما که کارمند هستیم در هزینهها و مخارج زندگی ماندهایم، نمیدانم یک کارگر روزمزد چهطور زندگیاش را تامین میکند. فقط هم قیمت مرغ نیست که زیاد شده، گرانی در بازار بیداد میکند».
مریم که در یک شرکت خصوصی کار میکند میگوید تا حدودی در جریان مشکل مرغداران هست، او میگوید: «یکی از آشنایان ما مرغداری دارد و شنیدهام به دلیل ارزان شدن قیمت مرغ متضرر شده است اما این دلیل نمیشود که مرغ را در این شرایط گران کنند».
او ادامه میدهد: «دولت باید راهکاری داشته باشد تا با حمایت از مرغداران قیمت مرغ برای مصرفکننده را پایین نگه دارد».
فاطمه خانهدار است. او میگوید: «گوشت قرمز کیلویی 100 هزار تومان است با یک حقوق و درآمد پایین توان خرید بسیار پایین آمده، مدتهاست بیشتر غذاها حتی قرمهسبزی را هم با گوشت مرغ درست میکنم اما وقتی قیمت مرغ هم بالا میرود، مردم چه باید بکنند؟ بزرگترها به کنار اما بدن بچهها به این مواد غذایی احتیاج دارد».
سینا خسروی، معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان اما در گفتوگو با فردای کرمان با اشاره به وضعیت بازار گوشت مرغ در استان کرمان و یادآوری اینکه قیمت در کرمان از بازار کشوری تبعیت میکند، بیان کرد: «به روال همه ساله که میزان مصرف مرغ در شب عید افزایش پیدا میکند، مرغداران برای تولید برنامهریزی کرده و از نیمهی بهمن ماه جوجهریزی برای تامین بازار شب عید را آغاز کردند. آن زمان هنوز بحث کرونا مطرح نبود و یا اگر بود به جدیتی که بعدا با آن مواجه شدیم نبود و تولیدکنندگان هم پیشبینی نمیکردند که چنین اتفاقی رخ دهد و بر همین اساس مانند هر سال جوجهریزی را انجام دادند اما به یکباره شاهد بسته شدن تالارها و رستورانها بودیم و بسیاری از مردم در قرنطینه خانگی بودند و این باعث شد تقاضایی که هر ساله شکل میگرفت اتفاق نیفتد».
وی افزود: «از یک سو عرضه در بالاترین میزان خودش بود و از سوی دیگر تقاضا در پایینترین حد قرار داشت، این تضاد بین عرضه و تقاضا سبب افت قیمت گوشت مرغ شد و حتی قیمت در یزد که کرمان در قیمتگذاری گوشت مرغ و مرغ زنده بسیار تحتتاثیر آن است نیز بسیار کاهش یافت و به ناچار مرغدار کرمانی مجبور شد قیمت را کاهش دهد».
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با بیان اینکه این کاهش قیمت کشوری و کاملا تحت تاثیر مکانیسم عرضه و تقاضا بود، توضیح داد: «قیمت مرغ در کرمان حتی تا 10 هزار تومان هم رسید که یک قیمت بسیار پایین بود و این مسئله آسیب زیادی به بدنهی مرغداران استان زد زیرا هزینههای زیادی کرده بودند و خودشان را برای شب عید آماده کرده بودند اما به یکباره مجبور شدند محصولشان را زیر هزینهی تمام شده عرضه کنند».
وی خاطرنشان کرد: «این اتفاق باعث شد که مرغداران توان مالی و انگیزهای برای جوجهریزی دور بعد نداشته باشند ضمن اینکه مشکل تامین نهاده نیز وجود داشت و در نتیجه تولید مرغ نسبت به مدت مشابه سال قبل در اردیبهشتماه حدود 30 درصد در کل کشور کاهش یافت».
خسروی افزود: «از سوی دیگر بازگشایی رستورانها، مراکز تهیه غذا و ... سبب بالا رفتن تقاضا شد و با توجه به اینکه عرضه پایین بود، قیمت افزایش یافت و حتی در مقطعی قیمت مرغ در کرمان به 14 هزار و 500 تومان هم رسید».
وی با اشاره به تشکیل کمیتهای با حضور سازمان صمت، جهاد کشاورزی، متولیان تولید و توزیع و کشتارگاهها برای برنامهریزی و تصمیمگیری در خصوص تعیین قیمت گوشت مرغ در استان، گفت: «همه روزه جلسه داشتیم و قیمت استانهای همجوار را رصد کردیم تا قیمت تقریبا در استان واقعی شد و کاهش پیدا کرد».
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با بیان اینکه قیمت گوشت مرغ در استان در حال حاضر تقریبا از میانگین کشوری تبعیت میکند، خاطرنشان کرد: «بر اساس آخرین تغییرات نرخ مرغ در تاریخ شانزدهم خردادماه، قیمت خرید مرغ زنده (باسکول مرغداری) هشتهزار و 200 تومان نقدی، (باسکول کشتارگاه) هشتهزار و 370 تومان نقدی، توزیع کشتارگاه 12 هزار و 100 تومان و مصرفکننده 12 هزار و 850 تومان است».
وی ظرفیت تولید مرغ در استان را سالانه 46 هزار تن بیان کرد و افزود: «میزان مصرف و تقاضا برای گوشت مرغ در استان سالانه بیش از 60 هزار تن است و حدود 13 هزار تن مرغ وارد میشود به همین دلیل بازار یزد بر بازار کرمان تاثیر میگذارد».
خسروی با بیان اینکه ذخایر مرغ منجمد استان در حال حاضر بسیار بالا است، گفت: «خیالمان راحت است که کمبودی در بازار ایجاد نمیشود اما بحث سلیقهی مصرفکننده مطرح است و مردم کرمان ترجیح میدهند که مرغ منجمد را در اولویت دوم قرار دهند».
وی توضیح داد: «ذخیرهی بالای مرغ منجمد این اطمینان خاطر را به ما میدهد که هر زمان کمبودی در بازار ایجاد شود با ذخیرهی بیش از 500 تن به راحتی میتوانیم بازار را تنظیم کنیم». /پ
24941
افتوخیز قیمت مرغ ادامه دارد
تلاطم در بازار مرغ کرمان

نظر خود را بنویسید