فردایکرمان ـ گروه جامعه: استان کرمان از لحاظ شیوع کرونا در آستانهی هشدار قرار دارد و اگر وضع به همین منوال پیش برود، موج دوم یعنی افزایش بیشترِ ابتلا و مرگومیر بابت کرونا در استان رخ خواهد داد. بنا به گفتهی سخنگوی علومپزشکی کرمان، در شبانهروز گذشته، 60 نفر، بعد از اینکه ابتلای آنها به کرونا قطعی شد، در بیمارستانهای استان بستری شدند. این آمار، افزایش چشمگیری نسبت به هفتههای گذشته دارد. هماکنون 142 بیمار کرونا در استان بستری هستند. همچنین، در شبانهروز گذشته، با فوت شش نفر، رکورد مرگ در 24 ساعت در استان شکسته شد. دکتر مهدی شفیعی، امروز چهارشنبه چهارم تیرماه، در پاسخ به فردایکرمان، دربارهی وضعیت کرونا در استان توضیح داد که علاوه بر افزایش موارد بستری، در شمار بیماران سرپایی نیز افزایش رخ داده است. او با اشاره به اینکه همه میتوانند رنگبندی شهرستانهای استان را از طریق اپلیکیشن «ماسک» رصد کنند، تصریح کرد که در استان، هماکنون هیچ منطقهی سفید یعنی با خطر کم کرونا وجود ندارد. در جنوب استان، در سه هفتهی اخیر افزایش موارد ادامه داشته، در شمال استان هم، چنانچه مردم رفتارهای پیشگیرانه نداشته باشند، پیشبینی میشود طی یکی، دو هفتهی آینده با چالشهای جدیای مواجه شویم. شهرستان بافت هم به گفتهی دکتر مهدی شفیعی، نسبت به گذشته افزایش زیادی در ابتلا به کرونا دارد به گونهای که علومپزشکی درخواست برگزاری جلساتی اضطراری برای مدیریت اوضاع این شهرستان کرده است. در زرند هم، افزایش کرونا مشاهده میشود. سخنگوی علومپزشکی کرمان با بیان اینکه وضعیت استان نگرانکننده است به مردم هشدار داد چنانچه پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی و فیزیکی را جدی نگیرند، در همین تابستان که انتظار داشتیم کرونا فروکش کند، وارد موج دوم بیماری خواهیم شد. او معتقد است در وضعیت کنونی، با وضع قوانین و صدور بخشنامهها رفتار اجتماعی مردم قابل اصلاح نیست. او علاوه بر اینکه بر رعایت نکات بهداشتی توسط تکتک مردم تاکید کرد، از سازمانهای مردمنهاد هم خواست تا برای کمک به مدیریت این شرایط، به میدان بیایند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، دکتر شفیعی، عصر چهارشنبه چهارم تیرماه، در نشست خبری مجازی، گزارشی آماری از وضعیت کرونا در استان ارائه کرد و با اشاره به اینکه طی شبانهروز گذشته 60 بیمار در بیمارستانهای استان بستری شدهاند که این آمار نسبت به روزهای گذشته، با افزایش زیادی همراه بوده است، گفت: «22 نفر از این بیماران از حوزهی دانشگاه علومپزشکی کرمان، 30 نفر از حوزهی دانشگاه علومپزشکی جیرفت، پنج نفر از حوزهی دانشگاه علومپزشکی رفسنجان و دو نفر از حوزهی دانشگاه علومپزشکی بم هستند».
وی اضافه کرد: «یک نفر از بیماران جدید هم از حوزهی دانشکده سیرجان است».
وی افزود: «این آمار نسبت به روز و هفتهی گذشته افزایش پیدا کرده است. به طور کلی، روند موارد بستری بیماران کرونا در یکی، دو هفتهی اخیر در استان افزایشی است».
شفیعی با بیان اینکه در حال حاضر 142 بیمار با تشخیص قطعی کووید ـ 19 در بیمارستانهای استان بستری هستند، اظهار کرد: «از ابتدای اپیدمی تا امروز 1337 بیمار با تشخیص قطعی کرونا در بیمارستانهای استان بستری شدهاند».
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علومپزشکی کرمان سپس گفت: «متاسفانه در 24 ساعت گذشته، آمار بالایی از فوت در استان گزارش شد که جای نگرانی دارد. سه مورد فوت مربوط به حوزهی دانشگاه علومپزشکی جیرفت و دو مورد مربوط به حوزهی دانشگاه علومپزشکی کرمان هستند. همچنین، یک مورد از جانباختگان مربوط به حوزهی دانشگاه علومپزشکی بم است». وی اضافه کرد: «از ابتدای اپیدمی تاکنون، 125 نفر بهدلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند».
مردم رعایت نمیکنند
سخنگوی علومپزشکی کرمان، سپس در پاسخ به فردایکرمان دربارهی وضعیت اپیدمی در استان و اینکه اوضاع در تابستان چگونه خواهد بود؟ اظهار کرد: «وضعیت زرد و قرمز و سفیدی که وزارت بهداشت اعلام میکند و براساس آن برخی از فعالیتها باید تنظیم شود، دیگر نیاز به اعلام رسمی از سوی ما ندارد. منبع رسمی اینکه هر شهرستان در چه وضعیتی است اپلیکیشن ماسک است که اطلاعات آن، به صورت هفتگی بهروز رسانی میشود».
وی افزود: «تابستان که شروع شده و آمار بیماران بستری و متوفیان در استان نشان میدهد آن پیشبینی که تا پایان خردادماه اپیدمی فروکش کند، محقق نشده است. براساس تحلیلهای صورت گرفته، این افزایش آمار دو دلیل دارد؛ اصلیترین و عمدهترین دلیل عدم رعایت نکات بهداشتی و حفاظتی از سوی خود مردم است و دلیل دیگر، استفاده از سیستمهای سرمایشی، عمدتا اسپلیت و کولرهای گازی در محیطهای دربسته است که در این وضعیت، چنانچه فرد علامتداری عطسه و سرفه بزند، بُعد حرکت ویروس در فضا بیشتر بوده و افراد حاضر را مبتلا میکند».
وی با بیان اینکه اگر نکات بهداشتی توسط اکثریت جامعه رعایت نشود، در تابستان همین کش و قوس با این بیماری را خواهیم داشت، ادامه داد: «اعداد و ارقام نشان نمیدهد وارد موج دوم شدهایم. ادامهی موج اول را داریم ولی افزایش موارد مشاهده میشود. با وضعیت موجود احتمال اینکه موج دوم در تابستان رخ دهد، دور از انتظار نیست مگر اینکه مداخلات ما با کمک مردم بتواند اوضاع را کنترل کند».
اوضاع جنوب خوب نیست
شفیعی در ادامه، در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که امروز رئیس دانشگاه علومپزشکی جیرفت اعلام کرده که تختهای بیماران کرونا در جنوب پر شده است، حدود یک ماه میشود که وضعیت جنوب قرمز است؛ چرا در ستاد استان، برای مدیریت اوضاع جنوب استان تصمیمات جدیتری نمیگیرید؟ گفت: «فرمایش رئیس دانشگاه جیرفت که از پر شدن تختها گفتهاند را خودم رصد نکردم ولی این موضوع را تایید میکنم که در سه هفتهی اخیر افزایش موارد در جنوب استان را شاهدیم. دلیل عمدهی آن، رعایت نکردن توسط مردم و برگزاری مراسمهای بزرگ عروسی و ترحیم با جمیعتهای بالاست که پروتکلهای بهداشتی را هم در آن رعایت نمیکنند. همچنین، دلیل دیگر، استفاده از اسپلیت و کولرهای گازی به دلیل گرمای بیسابقهای است که در جنوب استان حاکم شده؛ از لحاظ میانگین دمایی، جنوب استان، نسبت به چند سال قبل گرمتر شده و عمدتا هم افراد در منزل در فضای محدودی که سیستم سرمایشی روشن است حضور دارند و تعداد افراد زیاد در منزل میتواند بیماری را گسترش دهد».
وی تصریح کرد: «قطعا نیاز به مداخلات جدیتری برای جنوب استان داریم».
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار علومپزشکی کرمان ادامه داد: «برای ستاد استانی دشوار بود که از راه دور، بر وضعیت این مناطق، نظارت کند و مدام کسانی از کرمان و جنوب در رفتوآمد با هم باشند. بنابراین، از طرف ستاد استانی به فرمانداران اختیار داده شد تا تصمیماتی به شکل محلی بگیرند و اجرا کنند و اگر هم، نیاز به مصوبهی استانی دارند و یا استاندار باید دستور صادر کند با یک تلفن با استاندار محترم موضوع را پیگیری کنند».
وی اظهار کرد: «برای خود کسانی که در جنوب استان هستند، باید سطح خطر درک شده در اندازهای باشد تا مسئولان محلی با کمک هم، بتوانند اوضاع را مدیریت کنند. شاید هم برای همهی شهرستانها نسخهی واحد نیاز نباشد اما قرار شد از ظرفیت بومی و محلی برای مدیریت شرایط استفاده کنند و اگر نیاز به کمک از ستاد ملی و استانی داشتند، طرح موضوع کنند و به هر موضوعی هم تاکنون ارائه شده، رسیدگی شده است».
شفیعی اعلام کرد: «در حال حاضر، بیش از اینکه به صورت اداری و فرمایشی بتوان برای مدیریت بیماری کاری کرد، نیاز است تا مردم رعایت کنند. ما در شمال استان هم، طی یکی، دو هفتهی آینده، چالشهای جدی خواهیم داشت. عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در تاکسی و اتوبوس و برخی اصناف و ادارات، شلوغی خیابانها و برگزاری مراسمات خانوادگی، این وضعیت را رقم زده است و در این مرحله از مدیریت اپیدمی، با وضع قانون و بخشنامه اصلاح رفتار مردم امکانپذیر نیست. سازمانهای مردمی و انجیاوها باید پررنگ ورود کنند تا مردم ضمن اینکه آرامش خود را حفظ میکنند و فعالیت خود را ادامه میدهند، خودمراقبتی را نیز افزایش دهند تا وارد موج دوم اپیدمی نشویم».
استان در وضعیت پرخطر و بسیار پرخطر است
سخنگوی علومپزشکی کرمان در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که در مناطق تحت پوشش علومپزشکی کرمان وضعیت اپیدمی چگونه است؟ اظهار کرد: «متاسفانه در روزهای منتهی به تعطیلات اواسط خردادماه شاهد افزایش ورود مسافران به برخی مناطق خوش آب و هوا در استان از جمله شهرستان بافت بودیم که به دلیل عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی، شاهد آلوده شدن این مناطق بودیم. ما مخالف حضور گردشگران در کرمان نیستیم اما باید پروتکلها را رعایت کنند. در غیر اینصورت، با افزایش ازدحام، بیماری نیز افزایش مییابد».
وی افزود: «یکی از شهرستانهایی که نسبت به گذشته افزایش موارد دارد و خواهش کردیم مسئولان شهرستانی، جلسات اضطراری برای آن برگزار کنند شهرستان بافت است. در شهرستان زرند هم افزایش موارد داریم اما خیلی نگرانکننده نیست که تصمیماتی برای محدودکننده و کم کردن برخی ترددها در آن بگیریم».
شفیعی ادامه داد: «استان در آستانهی هشدار است. اکثر شهرستانهای استان براساس اپلیکشن ماسک قرمز و بقیه زرد هستند و هیچ شهرستانی سفید نیست در حالیکه در سه هفته قبل، نیمی از شهرستانهای استان سفید بودند».
وی با بیان اینکه وضع فعلی نگرانکننده است، اظهار کرد: «عدم رعایت نکات بهداشتی توسط مردم و سهلانگاری در رعایت پروتکلها از سوی برخی صنوف و ادارات از چالشهایی است که باید با جدیت مدیریت شود».
سخنگوی علومپزشکی در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که وضعیت در شرق استان هماکنون چگونه است؟ گفت: «مناطق تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی بم عمدتا زرد و برخی مناطق آن قرمز هستند».
وی توضیح داد: «مناطق تحت پوشش دانشگاه جیرفت قرمز هستند و در حوزهی دانشگاه کرمان شهرستانهای بافت و ارزوییه و زرند قرمز هستند و شهرستان کرمان زرد است. حوزه دانشکده سیرجان قرمز، دانشگاه بم زرد و حوزهی دانشگاه رفسنجان بین زرد و قرمز و در واقع نارنجی است».
شفیعی بیان کرد: «قبلا در رنگبندی، منطقهی سفید یعنی کمخطر، زرد با خطر متوسط و قرمز پرخطر را داشتیم. به این رنگبندی، سبز که بیخطر است اضافه شد که اصلا در کشور چنین منطقهای نداریم، سفید کم خطر، زرد خطر متوسط و نارنجی پرخطر، قرمز خیلی پرخطر است. استان در وضعیت پرخطر و بسیار پرخطر است. یعنی در آستانهی هشدار قرار داریم و اگر وضعیت را مدیریت نکنیم، موج دوم رخ میدهد».
وی همچنین گفت: «به طور متوسط طی یک ماه اخیر، روند ثابتی از مراجعه سرپایی به مراکز داریم و آمار بیماران سرپایی نیز نسبت به ماه قبل افزایشی با شیب ملایم دارد». / الف
نظر خود را بنویسید