فردای کرمان – گروه اقتصاد: تازهترین اثر پژوهشی سیدمحمدعلی گلابزاده رئیس بنیاد ایرانشناسی و مدیر مرکز کرمانشناسی با عنوان «تاثیر راه و امنیت بر اقتصاد و تجارت کرمان» منتشر شد . این کتاب در واقع در ادامهی کوششهای اخیر مولف در خصوص تدوین تاریخ اقتصادی کرمان است و اگر آن را به نوعی جلد سوم کتاب «تاریخ اقتصاد و تجارت کرمان» بدانیم پر بیراه نگفتهایم.
به گزارش فردایکرمان، گلابزاده در این کتاب ضمن پرداختن به پیشینهی سه هزار سالهی راهسازی و ایجاد نهادهای انتظامی در ایران، از جمله راه شاهی با ۲۴۰۰ کیلومتر به دستور داریوش بزرگ و نیز «نیروی جاویدان» در روزگار هخامنشیان که مسئولیت نظم عمومی را بر عهده داشت، به سابقهی این دو مورد در کرمان و در دورههای گوناگون با ارائهی اطلاعاتی در خصوص تمامی وسایل و امکانات این مقوله، از چاپارخانه و کاروانسرا و برجها گرفته تا قلعهها و نیروهای مخفی و اسلحه و ... همه و همه به تفکیک شهرستانها مورد توجه و بررسی قرار داده است.
کتاب «تاثیر راه و امنیت بر اقتصاد و تجارت کرمان» با یک مقدمه و چهارده فصل، و در ۶۸۸ صفحه، توسط مرکز کرمانشناسی با همکاری بنیاد ایرانشناسی، انتشارات ولی و دفتر تحقیقات کاربردی نیروی انتظامی انتشار یافته است.
در مقدمهی این کتاب میخوانیم: «تاریخ نشان داده که یکی از نخستین شرایط پیروزی نظامی و امنیتی، وجود راههای مناسب بوده است، به همین دلیل شاهان هخامنشی که بیشترین توان خود را در راه حفظ امنیت و افزایش توان و رویارویی با دشمنان و بدخواهان به کار گرفته بودند، در زمینهی ساختن راههای گوناگون به ویژه راه شاهی، همتی بلند نشان دادند.
راه مناسب و قابل رفت و آمد آسان، همیشه بلای جان راهزنان و دزدان راه بود، زیرا آنها معمولا از وجود راههایی استقبال میکردند که نامناسب باشد، تنگناها و گردنههای زیادی داشته و به خستگی کاروان بیناجامد. در این گونه موارد بود که آنها به آرزوی خود میرسیدند و کاروان را تخلیه میکردند».
گلابزاده در این اثر پژوهشی با مراجعه و بررسی صدها منبع ارزشمند تلاش کرده است راههای آباد و متروکهی استان، و دهها آثار ابنیهی نشانها و اقامتی و استحکامات این مسیرها را در جای جای استان معرفی کند و از این طریق نشان دهد که نیاکان ما برای توسعه و آبادانی سرزمین خود چه رنجها و زحماتی را متحمل شدهاند. /الف
نظر خود را بنویسید