فردایکرمان ـ گروه جامعه: بنا به گفتهی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان، در حال حاضر ۲۹ کانون گرد و غبار در استان کرمان شناسایی شده است که کانونهای اصلی بیشتر در شرق و شمال استان کرمان هستند.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا کرمان، مرجان شاکری، افزود: «به دلیل کانونهای متعدد و استعداد فوق العادهای که در کویر لوت در این زمینه وجود دارد، به ضرس قاطع کرمان غبارخیزترین استان کشور است».
وی با اشاره به ۲۹ کانون ریزگرد در استان، باغات خشک شده پسته را برای تبدیل به کانون گرد و غبار شدن مستعد دانست و اظهار کرد: «جبران برداشت بیرویه آب از چاهها و کاهش آبهای سفرههای زیرزمینی بسیار مشکل خواهد بود. از ابتدا نباید طرحهای توسعهای در جاهایی که منابع آب محدود است، اجرا میشد و نباید در این مناطق کشاوزی صورت می گرفت. اکنون متاسفانه EC آب(شوری یا املاح موجود در آب) در برخی از مناطق در حوزه رفسنجان و انار بالای ۱۷ هزار است بنابراین این آب دیگر قابلیتی برای کشاورزی ندارد».
شاکری سپس گفت: «در سال گذشته محیط زیست استان کرمان برای نخستین بار از بودجه گرد و غبار کشور بهرهمند شد».
وی در اینباره توضیح داد: «سال گذشته ۷۳ میلیارد تومان اعتبار از بودجه گرد و غبار کشور وارد استان شد که به ادارات منابع طبیعی شمال و جنوب اختصاص پیدا کرد».
وی یادآور شد: «با افزایش نرخ یورو در ابتدای سال اعلام شد که تخصیص بودجه بالای ۱۰۰ درصد بوده است و چون این اعتبار اختصاصی به استان کرمان براساس یورو بود بنابراین این عدد به بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان رسید که برای تثبیت کانونهای فرسایشی وارد استان شد».
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان افزود: «حدود ۴۵.۵ میلیارد تومان منابع طبیعی شمال و بیش از ۳۴ میلیارد تومان منابع طبیعی جنوب استان از بودجه گرد و غبار اعتبار دریافت کردند که منابع تثبیت کانونهای فرسایشی، حفاظت و قرق، احیاء پوششها از این محل باید تامین شود».
وی اضافه کرد: «مبلغی به اداره کل محیط زیست استان نیز اختصاص یافت که در حال خرید دستگاههای سنجش کیفیت هوا برای شهرستانهای انار و راور بهعنوان دو کانون فرسایشی استان هستیم که مناقصات این خرید در حال برگزاری است و امیدواریم تا پایان سال جاری این این دستگاهها راهاندازی شوند».
شاکری سپس گفت: «امسال یکسری آلودگی از سمت استان یزد وارد استان کرمان شد که موجب تعطیلی شهر کرمان در برخی از روزها شد. متاسفانه در برخی از شهرهای استان کرمان از جمله انار، شهربابک، سیرجان و رفسنجان ایستگاه پایش کیفی هوا نداریم که برای دولت نیز تامین اعتبار برای خریداری این دستگاهها سخت است چرا که هرکدام از این ایستگاهها نزدیک به یک میلیارد تومان هزینه دارد».
وی افزود: «کرمان برای نخستین بار در کشور با تعاملات پیش آمده و مصوباتی که در هیات دولت گرفت، تصویب کرد که شرکت مس سرچشمه دو ایستگاه سنجش کیفی هوا در شهرستان رفسنجان و شرکت مس خاتونآباد دو ایستگاه سنجش کیفی هوا در شهربابک احداث و خودشان راهبریها را انجام دهند».
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان بیان کرد: «با توجه به اینکه این دو شهرستان صنعتی هستند، علاوه بر فعالیت برای گرد و غبار، این ایستگاهها گازهای خطرناک را هم سنجش و رصد خواهند کرد ضمن آنکه تلویزیون شهری نیز برای این دستگاهها در نظر گرفته شده تا مردم آگاهی داشته باشند هوایی که تنفس میکنند چه کیفیتی دارد و این میتواند در آرامش روانی اجتماعی موثر باشد».
وی ادامه داد: «طی مذاکرات صورت گرفته با شرکت صنعتی معدنی گلگهر مقرر شد ایستگاه پایش کیفی هوا در سیرجان نصب شود و این میتواند بار مالی را از دوش دولت برداشته و کمک شایانی به اطلاعات محیط زیست کرده کما اینکه رصد، نظارت و پایش این ایستگاهها کاملا با اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان خواهد بود». / الف
نظر خود را بنویسید