فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: چند روز پیش، معاون بازرگانی سازمان صمت استان کرمان خبر داد که اصناف کرمانی از تسهیلات ویژهی کرونا استقبال چندانی نکردهاند. سینا خسروی بخشی از این ضعف را متوجهی دولت دانست. موضوعی که سعید حاجمرادعلی، عضو هیات امنای بازار کرمان و عضو هیات مدیره اتحادیه کیف و کفش هم، در واکنش بر این اظهارات خسروی بر آن تاکید دارد و میگوید که تسهیلاتی دولت برای حمایت از اصناف در نظر گرفته، اصلا «ویژه» نیست. نه مبلغ آن پاسخگوی جبران خسارات گسترده به فعالان خرد و متوسط صنفی است و نه وام با سود 18 تا 20 درصد، کسی را راغب میکند. این فعال صنفی باسابقه، نسبت به بیکاری گسترده در بین اصناف در ادامهی این رکود هشدار داده و از دولت میخواهد برای حمایت از کسبه، از خودشان نظر بپرسد و برای تصمیمگیری، واقعیات را ببیند. حاجمرادعلی همچنین، با اشاره به اینکه در اسفندماه، برخی اصناف از جمله کسبهی بازار سرپوشیده در کرمان زودتر از همهی اصناف در کشور تعطیل شدند، خطاب به استاندار کرمان میگوید که بازاریان، برای سلامتی خودشان و شهروندان، از این تصمیم شما برای تعطیلی حمایت کردند؛ حالا چرا برای جبران خسارات ما، از تهران پیگیری نمیکنید تا به نسبت خسارتی که دیدهایم، ویژهتر حمایت شویم؛ نه مثل دیگر اصناف؟
حاجمرادعلی در گفتوگو با خبرنگار فردایکرمان تاکید میکند که دولت برای اختصاص تسهیلات، از اتحادیهها نظر بپرسد. او میگوید: «همهی واحدهای صنفی خسارت یکسانی ندیدهاند ضمن اینکه برخی در ایام قرنطینه و تعطیلی، فروش بیشتری هم نسبت به دیگر ایام سال داشتهاند. در بین اصنافی هم که تعطیل بودند، یک فروشگاه بزرگ لوازم خانگی، نسبت به یک مغازهی کوچک کیفوکفش فروشی توان بیشتری برای مقابله با این شرایط بحرانی دارد. در این وضعیت، باید از اتحادیهها برای اختصاص تسهیلات نظر میپرسیدند و هر اتحادیه، اعضای خرد و متوسط و کلان را معرفی میکرد و حمایتها واقعی میشد».
عضو هیات امنای بازار تاریخی کرمان با بیان اینکه رقم این تسهیلات هم واقعا غیرقابل قبول است، ادامه میدهد: «بهازای هر کارگر بیمه شده 12 میلیون تومان وام با سود بالا داده میشود. مغازهای که 10 کارگر بیمهشده داشته باشد، 120 میلیون تومان وام میتواند دریافت کند. اما مگر چند مغازه در کرمان داریم که تعداد کارگرهایش بیش از یک نفر باشد؟ اگر یک نفر باشد، 12 میلیون تومان میتواند بگیرد. با این مبلغ، هزینهی بار را بپردازد؟ حق بیمه و حقوق کارگر را بدهد؟ اجارهی مغازه و پول آب و برق را بدهد یا اقساط وامهایی که قبلا گرفته یا خسارت کالاهایی که در انبارهایش دپو شده است؟ نمیدانیم دولت با چه توجیهی این مبالغ را در نظر گرفته است».
او در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که آیا از کسبهی بازار تاریخی کرمان کسی برای این وام اقدام کرده است؟ میگوید: «اول اینکه برای دریافت این وام، اطلاعرسانی گستردهای انجام نشد، کسانی هم که باخبر شدند، به دلیل نرخ سود این تسهیلات بیخیال شدند. تا جایی که من اطلاع دارم، تعداد معدودی از بازاریان اقدام کردهاند».
وی ادامه میدهد: «برای دریافت چنین تسهیلاتی، به هر بانکی مراجعه کنیم، پاسخ مثبت میگیریم. این تسهیلات، اصلا ویژه نیست».
در همین حال، عضو هیات مدیره اتحادیه کیف و کفش کرمان معتقد است که بیشترین خسارت بابت کرونا را این صنف دیدهاند و در توضیح این ادعای خود میگوید: «صنف کیف و کفش دو فصل فروش دارند. یکی اسفندماه و قبل از عید نوروز و دیگری، شهریورماه قبل از بازگشایی مدرسهها. نوروز را از دست دادیم و برای مهرماه هم آنطور که معلوم است، مدرسهها باز نخواهد شد و این فصل را هم از دست میدهیم. همکاران ما برای نوروز خرید زیادی انجام داده بودند و کفش هم چیزی نیست که مدل یک سال پیش را بتوان یک سال بعد عرضه کرد. اکثر طرحها قدیمی میشود. با این وضعیت، همکاران ما چهطور باید تا پایان سال دوام بیاورند؟».
حاجمرادعلی با بیان اینکه کسی کسبه را درک نمیکند، از مراجعاتی خبر میدهد که این روزها اعضای این اتحادیه برای ابطال جواز کسب خود انجام میدهند. او نسبت به ادامهی این وضعیت و وقوع بیکاری گسترده در شهر هشدار داده و در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که مگر رئیس اتاق اصناف در جلسات ستاد کرونا حضور ندارد که این مسائل را به اطلاع مسئولان برساند؟ میگوید که کسی اظهارات اصناف را برای تصمیمگیری ملاک قرار نمیدهد. فقط گوش میدهند اما در نهایت تصمیمگیران اصلی کسان دیگری هستند.
عضو هیات امنای بازار تاریخی کرمان ادامه میدهد: «در این مدت، با نمایندگان مجلس و اداره دارایی و استانداری هم برای حل مشکلات نامهنگاری کردهایم اما توجهی نمیشود».
وی در ادامه، با بیان اینکه شهر کرمان از لحاظ تعداد واحدهای صنفی اشباع شده است، میگوید: «اتحادیه کیف و کفش در شهر کرمان، 350 نفر عضو دارد! اعضای اتحادیه پوشاک بیش از یکهزار و 800 نفر هستند! به بهانهی ایجاد شغل، هرکسی مجوز راهاندازی مغازه بخواهد؛ اگر اتحادیه هم نه بگوید، سازمان صمت بهراحتی مجوز را میدهد اما الان آیا کسی میرود بررسی کند ببیند این مغازهداران با این قیمت اجاره و نبود مشتری و گرانی و افزایش هزینهها دارند چهطور روزگار میگذرانند و آیندهشان چه میشود؟».
او از مسئولان میخواهد تا حمایتهای ویژهای از فعالان صنفی داشته باشند تا بتوانند این دوران رکود سنگین را به سلامت سپری کنند.
او در عینحال معتقد است کسانی برای کسبه تصمیم میگیرند، هیچوقت کاسب نبودهاند و مسائل کف بازار را نمیدانند و یادآوری میکند که با نشستن پشت میز، نمیتوان مشکلات بازار را رفع کرد. / الف
27697
عضو هیات امنای بازار تاریخی کرمان:
کسبه رغبتی به استفاده از تسهیلات کرونا ندارند
تسهیلات حمایتی کرونا «ویژه» نیست
نظر خود را بنویسید