فردای کرمان – گروه جامعه: مدیرکل بهزیستی استان کرمان اعتقاد دارد یکی از دلایل عدم موفقیت در ساماندهی معتادان متجاهر محدود کردن آن به برخی دستگاهها است. او گفت که هماهنگی بین دستگاهها کم است وگرنه موضوع اعتیاد به ویژه در استان کرمان با همهی ظرفیتهای خوبی که وجود دارد، موضوع بزرگ و لاینحلی نیست. صادقزاه تاکید کرد: «معضل اعتیاد در کرمان قابل حل است و اگر کمک خانوادهها، سمنها و هماهنگی دستگاهها باشد با هزینههایی که تاکنون کردهایم، میتوان کار را انجام داد».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا کرمان، عباس صادقزاده در نشستی با موضوع ساماندهی معتادان متجاهر اظهار کرد: «اعتیاد، امروز معضل همهی جامعه و بخش زیادی از خانوادهها است».
وی دربارهی معتادان متجاهر بیان کرد: «تعریفی که از معتاد متجاهر مدنظر است، این است که ما افرادی را در کف خیابان میبینیم و به ذهن برخی از مردم شاید متجاهر محسوب شوند اما از نظر علمی متجاهر نباشند که این بخش آمار خاص خود را دارد».
صادقزاده ادانه داد: «تعریف دیگر این است برخی افراد که ممکن است خانواده هم داشته باشند و کف خیابان نباشند اما مقطعی برای مصرف و موارد اینچنینی به خیابان میآیند، متجاهر هستند؛ متجاهر یعنی سخت درمان، بیمارانی که درمان آنها به راحتی نیست و مصرف چندگانه دارند، منظم مصرف نمیکنند و افرادی با رفتارهای متفاوت هستند».
وی افزود: «کسی که این خصوصیت را داشته باشد، فرد عادی نخواهد بود و رفتارهای ضداجتماعی از خود نشان میدهد و به جز درمانهای جسمی، حتما به درمانهای روانشناختی نیز نیاز دارد و مشکلات روانشناختی شدید و مشکات اجتماعی و خانوادگی هم دارد».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان گفت: «امروز مد نظر ما، متجاهرین کف خیابان هستند که از حمایت هر کسی محروم هستند و در تعاریف اعلام شده، مصرفکننده در ملاء عام و فاقد خانواده هستند و سابقهی طولانی در مصرف چندگانه دارند».
وی افزود: «امیدواریم در طرح ساماندهی معتادان متجاهر بتوانیم فعالیتهای موثر را در دستور کار قرار بدهیم و در مرحلهی بعد افرادی که در خانوادهها حضور دارند را پوشش بدهیم».
صادقزاده اضافه کرد: «آمار ارائه شده دربارهی معتادان متجاهر براساس تجربهی برخورد با این گروهها به دست آمده و در استان کرمان حدود هزار و 800 تا دو هزار نفر است که این آمار مربوط به قبل از کرونا است».
وی بیان کرد: «ممکن است کرونا به این آمار اضافه کرده باشد و در مجموع در نگاه بدبینانه نباید در استان بیش از دو هزار و 500 یا سههزار معتاد متجاهر داشته باشیم».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان گفت: «افرادی هستند رفتار متجاهرانه دارند اما خانواده دارند، رفتارشان در بیرون از خانه بیشتر برای مصرف است و اصطلاحا از پاتوق استفاده میکنند و ممکن است با این افراد آمار به چهار هزار نفر هم برسد».
وی با اشاره به ظرفیت استان کرمان در زمینههای مختلف افزود: «ساماندهی معتادان متجاهر نیازمند حمایت همه است و اگر بخواهیم به برخی از دستگاهها آن را محدود کنیم، کار بینتیجه خواهد بود و شاید یکی از دلایل عدم موفقیت همین باشد».
صادقزاده اضافه کرد: «ما در سالهای گذشته خروجی پاکشدهی کمی داریم و این اشکال است و باید بحث شود حلقهی مفقوده کجاست که یکی از دلایل عدم موفقیت، عدم هماهنگی و همکاری است».
وی افزود: «شهرداریها در تمام استان، سازمانهای مردمنهاد، خانوادهها و ... باید پای کار باشند و میتوان در این صورت در زمان معقول معتادان متجاهر را ساماندهی و تحت درمان موثر قرار داد و باید حمایتهای پس از خروج که بحث مفصلی است، پیگیری شود و در نهایت این افراد به متن جامعه بگردند و بازپیوند شوند که ممکن است این کار طولانی مدت باشد اما یقینا نتیجهبخش خواهد بود».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان گفت: «۸۰ درصد افرادی که به عنوان متجاهر جمعآوری و به مراکز تحویل میشوند، چندباره دستگیر میشوند».
وی با بیان اینکه در موضوع اعتیاد سالها کار و صحبت میکنیم، اما کار اثربخش کم صورت گرفته است، بیان کرد: «هماهنگی بین دستگاهها کم است وگرنه موضوع اعتیاد به ویژه در استان کرمان با همهی ظرفیتهای خوبی که در دولت، مسئولان و سازمانهای مردمنهاد و خانوادهها وجود دارد، موضوع بزرگ و لاینحلی نیست».
صادقزاده اظهار کرد: «قریب به ۹ سال است که در مرکز مادهی ۱۶ افرادی جمعآوری و هزینههای هنگفت برای درمان آنها صورت میگیرد اما من شاید نتوانم بیش از ۱۵ درصد خروجی را عنوان کنم».
وی گفت: «علت این است که همه در عمل ممکن است ضعفهایی داشته باشیم و در کنار هم نیستیم. در حالی که همه باید در موضوع اعتیاد کنار هم باشند».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان با اشاره به اینکه شهرداریها در حمایتها، آگاهسازی و فرهنگسازی نقش مهمی دارند، افزود: «عدم آگاهی افراد جامعه و خانواده مسئلهی مهمی است».
وی بیان کرد: «شیوع اعتیاد در جامعهی ایرانی سالیانه دو تا سه درصد رشد میکند و موید این است جامعه آگاه نیست و نمیداند معضل اعتیاد خانمانسوز است و این را باور نکرده است و در استان کرمان آمار نگرانکنندهای داریم».
صادقزاده گفت: «متاسفانه در حال حاضر خانواده علاوه بر اینکه نقشی در جلوگیری از اعتیاد ندارد، طلبکار حاکمیت میشود که چرا فرزندش معتاد شد؟ لذا باید به درستی دستگاههای دولتی، سمنها، شهرداریها و خانواده در زمینهی آگاهسازی کار کنند که تاکنون از این خلاء رنج برده و هزینههای سنگین دادهایم».
وی با تاکید بر اینکه اگر میخواهیم طرحی را در زمینهی معتادان متجاهر دنبال کنیم، باید به ملزومات توجه کنیم که حمایت و هماهنگی همهی دستگاهها از ملزومات طرح است، اضافه کرد: «معضل اعتیاد در کرمان قابل حل است و اگر کمک خانوادهها، سمنها و هماهنگی دستگاهها باشد با هزینههایی که تاکنون کردهایم، میشود کار را انجام داد».
صادقزاده با اشاره به اینکه باید مدیریت منسجم علمی پای کار بگذاریم، افزود: «نباید درخصوص مسائل احساسی برخورد کنیم».
وی گفت: «در مرکز مادهی ۱۶ در واقع فرد برای درمانهای بعدی آماده میشود و باید به این مسئله مهم و بعد از خروج توجه کرد».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان بیان کرد: «در ماه گذشته کلیپی در فضای مجازی دربارهی حضور عدهای از متجاهران که در ملاء عام مصرف مواد مخدر و مزاحمتهایی برای شهروندان داشتند، پخش شد و استاندار جلسهای تشکیل دادند و تصمیم بر این شد نسبت به این موضوع اقدام سریع داشته باشیم».
وی گفت: «با توجه به شرایط کرونایی و جلوگیری از ایجاد کلونیهای تجمعی خطرناک، جمعآوری محدود شده بود و خدمات در پاتوقها ارائه میشد اما به دلیل اینکه این افراد سخت درمان هستند، اقدامات زیاد موثر نبود».
صادق زاده با تشکر از معاونت اجتماعی دادگستری استان کرمان برای پیگیری موضوع، افزود: «این معاونت نقش بسیار پررنگ و همکاری دارند و پروتکل مادهی ۱۶ را بومی کردیم و قرار شد در بازهی اول معتادین را جمعآوری کنیم که جمعه گذشته انجام شد».
وی اضافه کرد: «پیشبینی شد با توجه به شیوع کرونا، مرکز غربال و قرنطینه و کووید ۱۹ مخصوص مادهی ۱۶ پیشبینی شود در مجموع همهی ورودیها را قرنطینه لحاظ کردیم و قرار است مراحل بعدی مدیریت شده در قالب تیم واحد و با حضور همهی دستگاهها دنبال شود».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان بیان کرد: «برای اسکان دو هزار نفر مکان پیشبینی شده و در حال حاضر برای هزار و 500 نفر فضا آماده داریم تا در برنامهی مشخص جمعآوری انجام شود و سعی میکنیم معابر و فضاهای عمومی را ایمن کنیم». /پ
27754
مدیرکل بهزیستی استان کرمان:
نظر خود را بنویسید