فردایکرمان ـ گروه جامعه: سرانجام و پس از کشمکشهای طولانی، طلسم واگذاری خانه تاریخی «حاجآقا علی» رفسنجان شکست. مرمت این خانه، سال 94، در زمان استانداری رزمحسینی و توسط بنیاد توسعه موقوفات آغاز شد و بهمنماه سال 96 بود که گفتند مرمت به پایان رسیده و آمادهی بهرهبرداری است؛ با وجود این اما، درهای خانه هیچگاه همیشگی باز نشد و تنها برای برگزاری برخی مراسمات یا در ایامی خاص مثل نوروز بود که بازدیدکنندگان میتوانستند از تماشای شکوه این خانه در روستای قاسمآباد در نزدیکی شهر رفسنجان بهره ببرند.
پس از انتظاری حدودا سه ساله، امروز شنبه، رسما، قرارداد اجارهی این خانه بین اوقاف و شهرداری رفسنجان مبادله شد و شهرداری، تا 9 سال آینده، بهرهبردار این خانه که مجوز هتل چهار ستاره دارد خواهد بود. محمدرضا عظیمیزاده، شهردار رفسنجان به فردایکرمان گفت که قصد دارند از همین هفته درهای آن را به روی مردم بگشایند؛ موضوعی که معاون عمرانی استاندار کرمان هم بر آن تاکید کرده و گفته که این اقدام با رعایت پروتکلهای بهداشتی باید انجام شود و این یعنی بهزودی چشمها به تماشای این بنای ارزشمند هفت هزار مترمربعی با معماری دلانگیزی که دارد، روشن میشود.
سید مصطفی مرتضوی، دبیر انجمن میراب رفسنجان (از دوستداران میراث فرهنگی رفسنجان) نیز از اینکه شهرداری خانه را در اختیار گرفته ابراز خرسندی و امیدواری میکند و البته در گفتوگو با فردایکرمان، از شهردار رفسنجان میخواهد: «خرابکاریهایی که بهاسم مرمت در برخی از بخشهای این خانه انجام شده را اصلاح کنند».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، بهرهبرداری از خانه تاریخی حاجآقا علی و اینکه چه کسی و چگونه آن را در اختیار بگیرد، از سال 96 تاکنون محل مناقشه بوده است. حدود سه هفته پیش بود که سیدمصطفی آیتالهی موسوی، معاون استاندار کرمان در جلسهی گروه کاری میراثفرهنگی که از زیرمجموعههای شورای برنامهریزی و توسعه استان است، از آخرین وضعیت خانه حاجآقا علی رفسنجان که مرمت شده ولی بلااستفاده مانده گزارشی داد و گفت: «صندوق توسعه موقوفات برای مرمت خانه حاجآقا علی رفسنجان هزینه کرده و حالا میگوید تا این هزینه را ندهید اجازهی واگذاری آن را نمیدهد. میگویند که زمان مرمت، چهار میلیارد تومان برای آن هزینه شده و با نرخ امروز، شش میلیارد تومان باید پرداخت شود».
وی افزود: «عید نوروز سال 98 آقای بیگلری متولی صندوق توسعه موقوفات کشور به کرمان آمد و با هم از باغ فتحآباد و خانه حاجآقاعلی رفسنجان بازدید کردیم. آمده بودند پول مرمت این دو بنا و پروژهی فلکهی مشتاق را بگیرند که 14،15 میلیارد تومان میشد».
موسوی ادامه داد: «برای خانه حاجآقاعلی چندین نوبت جلسه برگزار کردهایم تا به شهرداری رفسنجان واگذار شود. برای پرداخت هزینهی مرمت آن هم قرار شد که مس به شهرداری کمک کند. جلسات متعددی گذاشتیم و باید قراردادی بین اوقاف و شهرداری امضا شود. شاید هفت، هشت ماه میگذرد ولی هنوز این توافقنامه تنظیم نشده است».
معاون استاندار کرمان به گلایه گفت: «تاکنون شش جلسه گذاشتهایم و تعهدهای زیادی را هم خود ما قبول کردیم تا یک قرارداد تنظیم کنند که هر دو هم ذینفع میشوند. ولی هنوز کار انجام نمیشود. با این وضعیت، چهطوری میتوان کار کرد؟».
امروز ۲۵مردادماه اما خبر رسید که در جریان سفر موسوی به رفسنجان، این خانه به شهرداری رفسنجان واگذار شد.
عظیمیزاده، شهردار رفسنجان در اینباره گفت که این خانه شرایط بسیار مناسبی دارد؛ وسعت خانه زیاد است و 110 اتاق دارد و گفته میشود یکی از منحصربهفردترین خانههای خشتی در جهان است. شهرداری خوشحال است که توانسته بهعنوان بهرهبردار به این بنای تاریخی ورود کند.
او با شرح فرایندی که به مبادلهی قرارداد بین شهرداری و اوقاف منتج شد، افزود: «میخواهیم خانه حاجآقاعلی به یک مرکز اقامتی و محلی برای تعاملات اجتماعی و فرهنگی و برگزاری جشنها و مراسمات تبدیل شود».
شهردار رفسنجان دربارهی هزینهای که این بهرهبرداری خواهد داشت گفت که قرارداد در سه دورهی سه ساله یعنی 9 سال تنظیم شده و شش و نیم میلیارد تومان در این مدت از سوی شهرداری باید پرداخت شود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا اجارهی آن افزایش سالانه هم خواهد داشت؟ اظهار کرد که سقف قرارداد شش و نیم میلیارد تومان تعیین شده است.
وی با بیان اینکه برای این خانه مجوز هتل چهار ستاره صادر شده است، در پاسخ به این پرسش که نیروهایی که قرار است در این مجموعه فعالیت کنند را چهطور تامین خواهید کرد توضیح داد که تعدادی از نیروها پیش از این بودهاند و تعدادی نیروی دیگر را هم برای اشتغال در این مجموعه جذب و معرفی خواهیم کرد.
بنا به وعدهی شهردار رفسنجان، از همین هفته درهای این خانه به روی عموم گشوده خواهد شد. عظیمیزاده گفت که فعلا دغدغه و مشکل خاصی در بهرهبرداری از این بنا ندارند و تنها مانع، کمرونقی گردشگری بهدلیل کروناست.
سید مصطفی مرتضوی، دبیر انجمن میراب رفسنجان نیز در گفتوگو با فردایکرمان با ابراز خرسندی و امیدواری از ورود شهرداری به این بنای تاریخی گفت که در جریان مرمت بنا، خطاهایی رخ داده و مرمت ناصحیح صورت گرفته است. وی تصریح کرد: «از شهردار محترم میخواهیم که خرابکاریهایی که به اسم مرمت در این خانه صورت گرفته را هم، با نظر متخصصان علاقهمند اصلاح کنند». وی از جمله برخی از این ایرادات را استفاده از نمادهای غیرهمگون با معماری بنا مثل کاشیهای رنگی و پارکت و حذفیاتی از جمله برداشتن تنور از آشپزخانهی این بنای تاریخی و یا اضافاتی مثل لوسترها را ذکر کرد و از شهرداری خواست تا این اصلاحات را در اولویت کار قرار دهد.
وی با قدردانی از شهردار رفسنجان ابراز امیدواری کرد که آباد شدن خانه حاجآقاعلی مقدمهای بشود برای رسیدگی به دیگر بناهای تاریخی شهر رفسنجان که نیاز فوری به مرمت و احیا دارند. / الف
نظر خود را بنویسید