فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس سازمان غذا و دارو کشور، دربارهی تبلیغات «پیشفروش واکسن کرونا در فضای مجازی» هشدار داد و گفت که منتشرکنندگان چنین تبلیغاتی قصدشان سوءاستفاده است. دکتر شانهساز از مردم خواست تا هم نسبت به این تبلیغات و هم داروهایی که برخی عطاریها مدعی هستند برای درمان کروناست هوشیار باشند و فریب تبلیغات نخورند. به گفتهی او، کرونا هنوز نه واکسن قطعی دارد و نه داروی قطعی. هیچ داروی سنتی هم برای درمان کرونا تاکنون مجوز نگرفته است.
او دربارهی واکسن کرونای روسی نیز گفت که هر کشوری که بتواند واکسن کرونا را تولید کند، در درجهی اول آن را برای مردم خودش استفاده میکند. البته شرکتهای ما میدانند که تولید واکسن در روسیه در چه مسیر و با چه روشی صورت گرفته است.
رئیس سازمان غذا و دارو کشور با بیان اینکه واکسن کرونای ایرانی فاز حیوانی را با موفقیت سپری کرده است، اعلام کرد که به موازات مطالعات و آزمایشات برای ساخت واکسن، تامین زیرساخت هم در حال پیگیری است و برای تولید انبوه واکسن کرونا نگرانی نداریم.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا سراسری، دکتر محمدرضا شانهساز روز شنبه 25 مردادماه، در نشست خبری، در اینباره توضیح داد: «اولا واقعا خواهشم این است که واقعا مردم به تبلیغات در فضای مجازی توجه نکنند. این تبلیغات قصد خیری ندارند. در زمینه واکسن کرونا، واقعا در این کار قصد خیری نیست. آنچه که الان در دنیا مطرح است که تولید شده دربارهی میزان اثربخشی آن، توسط مراجع رسمی سوالات بسیار زیاد و بعضا بدون جوابی مطرح است. حال اینکه یک نفر اعلام کند که این واکسن را پیش خرید کنید، یقینا قصد سوءاستفاده دارد و هیچ منبع رسمی و ذی صلاحی آن را تایید نمیکند».
وی ادامه داد: «در عین حال حتی اینکه مطرح میشود برخی کشورها واکسن را پیش خرید کردهاند، اینطور نیست. یکی دو کشور بیشتر پیش خرید نکردند و موسسات تولید هم اعلام کردند که اگر نتوانستیم واکسن کرونا را تولید کنیم، پول شما سوخت میشود. احتمالا کشورهایی این کار را میکنند که منابع باد آورده دارند. وگرنه هیچ عقل سلیمی پولش را به این صورت خرج نمیکند. آنچه که درباره دوره ایمنی واکسن نیز مطرح شده، بسیار کوتاه است و فرد باید چهار بار در سال واکسن بزند».
داروی سنتی کرونا نداریم
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال دیگری دربارهی تخلفات عطاریها در حوزه کرونا نیز گفت: «تاکید میکنم که هنوز هیچ دارویی چه در طب سنتی و چه در داروهای شیمیایی وجود ندارد که مجوز و تاییدیهای از سازمان غذا و دارو به عنوان مرجع رسمی صدور مجوزهای دارو در کشور، داشته باشد. بارها هم این موضوع را تکرار کردیم. موارد زیادی در این زمینه مطرح شده اما هنوز کسی مجوزی دریافت نکرده است».
ماجرای نشت یک دارو در بازار آزاد
وی دربارهی نشت داروی فاویپیراویر اهدایی به ایران در بازار آزاد نیز توضیح داد: «میزان دارویی که تحت عنوان اهدایی وارد کشور شد، بسیار کم بود و به صورت حساب شده و تحت کنترل، به بیمارستانها داده شد. آنچه در بازار غیررسمی دیده میشود، آن داروها نیستند. در حال حاضر تولید داخلی فاویپیراویر را چند ماهی آغاز کردهایم و به میزانی که بیمارستانها نیاز داشته باشند، در اختیارشان قرار داده شده است. منتها ورود این داروها به فهرست به عنوان دارویی برای درمان آنفلوآنزا است و هیچ منبع رسمی در دنیا آن را برای درمان کرونا مورد تایید قرار نداده است. به نظر میآید افراد سودجو از التهاباتی که در بازار است، سوءاستفاده کردند. کسانی که میگویند این داروها وارد بازار غیررسمی شده، میخواهند تقلبات خودشان را توجیه کنند و اعلام کنند که داروهایشان اصل است. این یک ترفند است».
شانهساز افزود: «به ما گزارش شده بود که محلی داروی رمدسیویر را به مردم با قیمتهای بالا میفروشد، بلافاصله همکاران ما با همکاری مراجع قضایی و انتظامی مراجعه کردند و دیدند که این اتفاق میافتد. وقتی کشف کردند متوجه شدیم که بر اساس آزمایشات حتی یک عدد از آن ویالها رمدسیویر نبود. منتها روند بیماری در بسیاری موارد به این صورت است که بیمار با درمانهای حمایتی و مراقبت رو به بهبود میرود».
هشدار نسبت به توزیع خارج از بیمارستان رمدسیویر
وی درباره تاثیر داروی رمدسیویر در کرونا، گفت: «داروها به دلیل مصرف گستردهای که دارند، عوارض جانبیشان هم ظاهر میشود. به عنوان مثال در یک زمانی میگفتند هیدروکسی کلروکین میتواند برای درمان موثر باشد، اما بعد از مدتی مشخص شد که موثر نیست و عوارض این دارو که آریتمی قلبی بود، بهویژه زمانی که همراه با کلترا استفاده میشد، منجر به عوارض قلبی برای مصرف کننده و فوت شد. برآورد ما این است که رمدسیویر بیش از مواردی که از نظر علمی باید تجویز شود، دارد تجویز میشود و موارد خارج از بیمارستان نیز به صورت بسیار خطرناک است. بنابراین مصرف این داروها به دلیل گستردگی مصرف میتواند عوارض شدیدتری را برای بیماران ایجاد کند».
قیمت واکسن آنفلوآنزا خیلی گران نیست
وی دربارهی میزان تامین واکسن آنفلوآنزا نیز اظهار کرد: «واکسن آنفلوآنزا را به میزان پنج تا شش برابر سال گذشته سفارش واردات گذاشتیم و بیش از دو میلیون هم واکسن آنفلوآنزای تولید داخلی وارد بازار میشود».
وی در پاسخ به سوالی درباره قیمت مصوب واکسن آنفلوآنزا نیز گفت: «برنامهی ما برای قیمت واکسن آنفلوآنزا این بود که به جز آن قیمت که به صورت رایگان و یارانهای برای گروههای خاص در اختیار معاونت بهداشتی قرار میگیرد، مابقی واکسنها با ارز نیمایی تهیه شود، اما با مشورت وزیر بهداشت قرار شد برای اینکه واکسن بیش از حد گران نشود، حتما ارز ۴۲۰۰ تومانی به آن تعلق بگیرد. بر همین اساس قیمت این دارو برای مصرف کنندگان غیرقابل تحمل نخواهد بود. البته باید توجه داشته باشند که بخش اعظم واکسن ما امسال، وارداتی است و به هر حال قیمت آن را تا حدی میتوانیم رقابتی کنیم. از آنجایی که هم باید از بحث کیفیت و منبع مطمئن واکسن اطمینان حاصل کنیم، تا یک میزانی میتوانیم قیمت را کاهش دهیم و شاید قیمت پایینتر از آن به صلاح کیفیت نباشد».
و اما واکسن کرونای روسیه
شانهساز درباره واکسن کرونای تولید روسیه نیز توضیح داد: «هر کشوری که بتواند واکسن کرونا را تولید کند، در درجهی اول آن را برای هموطنان خودش استفاده میکند. ما هم درصدد گرفتن دانش فنی جدید که ممکن است وجود داشته باشد، هستیم. البته شرکتهای ما میدانند که در چه مسیر و با چه روشی در روسیه کار شده است. در عین حال اگر میزان تولید آنها بالا رود و تا آن زمان تولید داخلی خودمان به نتیجه نرسیده باشد، از آن منابع هم استفاده میکنیم».
موفقیت واکسن کرونای ایرانی در فاز حیوانی
شانهساز درباره برخی اظهارات مبنی بر ایمنی ۷۹ روزه واکسن کرونای ایرانی، گفت: «ماده اولیه واکسن در چند شرکت داخلی تولید شده است و واکسن ایرانی کرونا همانطور که وزیر بهداشت اعلام کردند، فاز حیوانی را با موفقیت سپری کرده است. موضوع ایمنی ۷۹ روز واکسن کرونا مربوط به واکسن ایرانی نیست، بلکه برخی تولیدکنندگان دنیا این ادعا را دارند و منابع و اطلاعاتی که به دست ما رسیده است، نشان میدهد که این دوره زمانی را برای ایمنی واکسن کرونا مطرح کردهاند».
وی در پاسخ به سوالی درباره امکان تولید انبوه واکسن کرونا از نظر زیرساختی، نیز توضیح داد: «اطلاعات مربوط به تولید واکسن کرونا بین افراد محدودی در حال گردش است، اما از این نظر که زیرساخت آن را برای تولید انبوه داریم یا خیر؟.باید اعلام کنم که حتما به موازات صدور مجوزها و انجام مطالعات بالینی، بحث زیرساخت هم در حال پیگیری است و مشکل خاصی وجود ندارد. ما برای تولید انبوه واکسن کرونا نگرانی نداریم». / الف
نظر خود را بنویسید