فردایکرمان ـ گروه جامعه: در حالیکه دیروز رسانههای روسیه خبر دادند که خط تولید واکسن کرونا در این کشور فعال شده است؛ رئیس انستیتو پاستور ایران امروز گفت که اصلا مطمئن نیستیم که بیماری کووید ۱۹ حتما واکسن خواهد داشت، زیرا کسانی که به این بیماری مبتلا میشوند، احتمال ابتلای مجدد به این ویروس را هم دارند. علیرضا بیگلری با تشریح مراحل ساخت واکسن و اینکه در مرحلهی آخر باید روی دهها هزار داوطلب جواب بدهد تا وارد بازار شود، افزود: «پیشبینی میشود که حداکثر در یک تا دو سال آینده واکسن تهیه شود».
وی با بیان اینکه حتی اگر همه شرکتهای جهان هم وارد تولید شوند، نمیتوانیم در یک یا دو سال اول، همهی هشت میلیارد جمعیت جهان را تحت پوشش قرار بدهیم، تاکید کرد که در شرایط فعلی، بهترین راه، رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک و فاصلهگذاری است.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا سراسری، علیرضا بیگلری روز یکشنبه 26 مردادماه، در نشست خبری که به صورت ویدیو کنفرانس از وزارت بهداشت برگزار شد، در اینباره افزود: «در صد سال گذشته، عمدهی کاهش مرگ و میری که در جوامع بشری شاهد بودیم ناشی از تاثیر واکسن است. واکسنها با تحریک سیستم ایمنی بدن میتوانند عاملی در جلوگیری از انتشار بیماریها باشند. دانش ما در مورد کووید ۱۹ اما بسیار کمتر از نادانستههای ماست و پیچیدگی این بیماری باعث میشود که دربارهی ساخت واکسن برای آن هم عمیقتر فکر کنیم».
وی ادامه داد: «موضوع بعدی مدت زمان تاثیر واکسن برای پیشگیری از ابتلای مجدد به بیماری است که چه مدتی حفاظت فرد را انجام میدهد که دوباره به بیماری مبتلا نشود».
مراحل ساخت واکسن
بیگلری گفت: «در حال حاضر اضطرار جهانی وجود دارد و بیش از ۲۰۰ گروه در جهان مشغول مطالعه برای ساخت واکسن هستند. بعد از ساخت واکسن و انجام کار آزمایشگاهی باید از دو نظر روی انسانها با عنوان کارآزمایی بالینی یا مرحلهی مطالعه انسانی انجام شود. در مرحلهی اول، واکسن روی تعداد اندکی تست میشود تا بیخطر بودن آن ثابت شود. در مرحلهی دوم، تعداد بیشتری آزمایش میشود و واکسن روی ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر تست خواهد شد تا کارایی آن مورد مطالعه قرار بگیرد. پس از این مرحله وارد مرحله سوم میشود که تعداد داوطلبان به دهها هزار نفر میرسد. در این مرحله به طور مثال ممکن است واکسن روی ۳۰ هزار نفر تست شود. اگر در این مرحله هم بیخطر بودن واکسن ثابت شود، میتوان واکسن را وارد جامعه کرد. در نتیجه گروههای مختلفی که در جهان مشغول ساخت واکسن هستند پیشبینی میشود که حداکثر در یک تا دو سال آینده بتوانند واکسن تهیه کنند».
وی اظهار کرد: «در ایران نیز تعداد زیادی از گروههای علمی مشغول فعالیت برای ساخت واکسن هستند و پیشبینی میشود یکی از راههای مختلفی که در جهان برای ساخت واکسن پیموده میشود به نتیجه برسد و واکسن ایرانی هم تولید شود. در ایران یک یا دو شرکت نسبت به بقیه بهتر پیش رفتهاند و در حال انجام مطالعات حیوانی هستند و پس از آن میتوانند وارد مرحلهی انسانی شوند».
بهترین راه رعایت پروتکلهای بهداشتی است
رئیس انستیتو پاستور ایران بیان کرد: «نکتهی مهم این است که حتی اگر همه شرکتهای جهان هم وارد تولید شوند، نمیتوانیم در یک یا دو سال اول همه ۸ میلیارد جمعیت جهان را تحت پوشش قرار بدهیم و در نتیجه نیاز است داخل کشور هم وارد تولید شویم. نکته مهم این است که مردم بدانند اولا مطمئن نیستیم واکسن موثر تا چه زمانی ساخته میشود. حداقل تا دو سال آینده مهمترین نکته رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک و فاصله گذاری است. در کشورهایی که نظم اجتماعی رعایت میشود، در زمینه مبارزه با کووید ۱۹ موفقتر بودهاند».
تاثیر تحریمها بر ساخت واکسن کرونا در ایران
بیگلری درباره احتمال موفقیت واکسن ایرانی اظهار کرد: «وقتی شبکه تشخیص کرونا راه افتاد، به کمک دانش بومی بود و به هیچ وجه به اطلاعات و مشورت از بیرون کشور اتکا نشد. تصمیمها در عرض یک ماه توسط سازمان جهانی بهداشت مورد تایید قرار گرفته و در پروتکلهای جهانی هم استفاده شد. این باعث افتخار بود که با دست خالی و دستگاههای موجود، شبکه تشخیصی را راه انداختیم». وی ادامه داد: «در مورد واکسن نیز همین طور است و دانش فنی وجود دارد، اما تحریمها باعث سختتر شدن کار میشود. زیرا دستگاهها و مواد مصرفی به راحتی قابل تامین نیست. اگر این کار در کشورهای اروپایی انجام میشود، ممکن است تامین ماده ۴۸ ساعت طول بکشد. دسترسی ما به دستگاهها و تجهیزات گسترده نیست، اما امیدواریم واکسن در داخل ایران ساخته شود، اما این منوط به این جواب است که بدانیم آیا واقعا واکسنی برای این بیماری وجود دارد؟ نکته دیگر این است که شاید عمر واکسن به طور مثال دو ماه باشد».
رئیس انستیتو پاستور ایران ادامه داد: «از نظر دانش فنی، ۵ یا ۶ راه اصلی و تکنیکها را در ایران شروع کردهایم و پیش میرویم و اگر کشوری زودتر از ما این واکسن را بسازد و ثابت کند که واکسن موثر است، به سرعت میتوانیم واکسن را در کشور نیز بسازیم»./ الف
نظر خود را بنویسید